felvi.hu


Regionálissá szélesítené frankofón képzéseit a Szegedi Tudományegyetem

2017.11.14

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) frankofón képzésének regionálissá szélesítéséről tárgyalt Trócsányi László a Senghor-i Egyetem delegációjával. A 2017. november 8-án tartott szakmai megbeszélés központi témája volt az SZTE keretében működő frankofón képzés megerősítése és egész Közép-Európára kiszélesítése, az afrikai térség középpontba állításával.

A tárgyalópartner három tagú delegációját Daniel Jouanneau (elnök, Chambre de Commerce France-Canada) vezette, aki elsőként beszámolt a szegedi látogatásuk pozitív tapasztalatairól. Véleménye szerint a diákok integrációját jobban lehetne segíteni a magyar diákokkal szervezett közös programok révén. A delegáció további tagjai Jean-Dominique Assié (igazgató, Campus és Partnerkapcsolatok) és Aloyse-Raymond Ndiaye (Szenegál) voltak. Az elnök elmondta, hogy érdemes lenne hangsúlyt fektetni a külföldi diákok Európa-tanulmányai mellett a magyar diákok frankofón tanulmányokból történő képzésére. Ezen kívül a képzés körét ki lehetne bővíteni a teljes közép-kelet-európai régióval, különösen a V4 országokkal. Trócsányi László miniszter hozzátette ehhez, hogy a magyar diákokat ösztöndíjjal próbálják motiválni, hogy francia nyelvű képzést válasszanak.

Jouanneau kérdéseire - miért éppen francia nyelvű egyetemi képzést támogat a kormány, és miért pont Szegedet választották ennek helyszínéül - válaszolva Trócsányi László ismertette, hogy Magyarországon hiánypótló volt a francia nyelvű képzés beindítása, valamint elsősorban a történelmi gyökerek és a Magyarországnál „frankofónabb” Románia és Szerbia közelsége miatt adta magát Szeged mint helyszín.

A magyar kormány elkötelezett egy francia nyelvű egyetemi régiós központ megvalósítása iránt, ennek megfelelően az anyagi források 2018 végéig biztosítottak, a 2019-2024-ig terjedő ötéves időszakra pedig a finanszírozási terv kidolgozás alatt van. A régiós központ kialakításával kapcsolatban nehézségként merült fel a szomszéd országokban, Romániában (Kolozsvár) és Bulgáriában (Szófia) található frankofón képzések közelsége. A felek egyetértettek abban, hogy érdemes volna az Agence Universitaire de la Francophonie (AUF) bevonásával a három oktatási hely között úgy megosztani a képzési portfóliót, hogy ne vegyék el a hallgatókat egymás elől. Ezáltal Magyarország olyan régiós központtá válhatna, amely elsősorban az Afrika-tanulmányokra koncentrál. A felek megegyeztek abban, hogy az AUF keretén belül megbeszélést kell tartani az érintettek bevonásával a koordináció megindulása érdekében.

A miniszter elmondta, hogy a frankofón képzés továbbfejlesztésében a legnagyobb segítséget egy olyan francia anyanyelvű, Afrika-tanulmányokban jártas oktató jelentené, aki felelősséget tudna vállalni a képzés tanulmányi irányításáért és a hallgatókkal történő rendszeres kapcsolattartásért. Magyarország ennek érdekében már felvette a kapcsolatot a francia Külügyminisztériummal. Az intézkedések meggyorsításában és a probléma megoldásában az elnök segítséget ígért. Jelezte, hogy nagy eséllyel meg tudják találni a megfelelő személyt, aki ismeri Afrika helyzetét, rendelkezik megfelelő akadémiai előképzettséggel, valamint tanításai tapasztalattal. Ezen felül olyan oktatóra lenne szükség, aki vállalja, hogy havonta egy hetet Szegeden tölt, mely keretében legalább 6-8 órát tanít, rendelkezésre áll a hallgatókkal történő konzultációhoz, ugyanakkor vitaesteket is szervez nekik, valamint a képzés összeállítását felügyeli és közreműködik a könyvtári állomány frissítésében is.

Jouanneau üdvözölte a magyar kormány Afrika-politikáját, valamint hogy Magyarország miként igyekszik nyitni a kontinens felé, melyekről Trócsányi László tájékoztatta.

A miniszter elmondta, hogy 2018. elejétől az Európai Közjogi Szervezet (European Public Law Organisation – EPLO) is jelen lesz az SZTE egy Közép-Európai Regionális Irodával. Az EPLO alapvetően két nyelvű: angol és francia, így az EPLO Regionális Irodájának képzései és rendezvényei kiváló lehetőséget biztosítanak majd a magyarországi frankofón képzés népszerűsítésére.

Forrás: Igazságügyi Minisztérium