felvi.hu


Egy jól tervezett vizsgaidőszak

2020.12.07

Kezdődik a vizsgaidőszak. Sokan még az ünnepekek előtt minél több vizsgát végigtolnak, ám olyanok is biztosan akadnak, akik azt számolgatják, hogyan lehet minél hosszabb felkészülési időket beiktatni az egyes számonkérések közé. Hogy mi a jó stratégia? Mindenkinél más módszer válik be – összeállításunkkal néhány típushibára és praktikus megoldásra szeretnénk felhívni a figyelmet, amelyeket bárki beépíthetne eddigi megoldásaiba.

Ne ámítsuk magunkat!

A hallgatók jó része ott követi el a legnagyobb hibát, hogy nem becsüli meg reálisan, mennyi idő kell egy-egy vizsgára való felkészüléshez. Többnyire kevesebb időt szánnak erre, és amikor rájönnek, hogy lehetetlenség lesz mindent megtanulni, elkezdenek pánikolni. Jó módszer lehet, ha már a félév során elkezdjük beszerezni a jegyzeteket, könyveket. Ez nemcsak abban segít, hogy a vizsgaidőszakban már nem kell plusz időt fordítani erre, de ezzel a tananyag nagyságát is fel tudjuk mérni.

Az oktatókról is kezdjünk el minél előbb információkat gyűjteni. Jó, ha tudjuk, milyen kérdésekre számíthatunk, hiszen egész másféle felkészülést kíván egy feleletválasztós teszt, a kisesszék írása, vagy épp hosszú, kifejtős dolgozatok elkészítése. Másként kell gazdálkodni az idővel is, nemcsak a felkészülés során, de a viszga közben is, a kérdéseken gondolkodva.

Éjjel inkább csak jegyzetelgessünk!

Amint úgy látjuk, hogy már nem lesz elég időnk a felkészülésre, ha csak nappal tanulunk, akkor kezdjük el hatékonyan megtervezni a napjainkat! Azokban az órákban, amikor a legéberebbek vagyunk, jóval könnyebben megy a fejünkbe a tananyag, így ezeket az időszakokat a nehezebb összefüggések megértésére, vagy a bonyolultabb anyagok elsajátítására fordítsuk. A holtpontokat tartogassuk a kevés koncentrálást igénylő teendőkre, így a jegyzetek rendszerezésére, a tananyagok jegyzetelésére. Közben akár zenét is hallgathatunk, így még pihenhetünk, töltődhetünk is, mialatt a teendőinkkel is haladunk.

Figyeljünk oda arra, hogy 4-5 órát mindenképpen aludjunk, még a felkészülés hajrájában is, amikor úgy ítéljük meg, hogy minden percre szükségünk van. Kialvatlanul romlik a teljesítményünk, nem érdemes tehát kockáztatni! Éjjel inkább csak jegyzetelgessünk vagy ismételjünk, ilyenkor az új információk megtanulása kevésbé hatékony.

Egyre fáradtabbak leszünk

Számoljunk azzal is, hogy minél többet tanulunk és vizsgázunk, annál kimerültebbek, fáradtabbak leszünk. Azaz nem szabad mélyreható következtetéseket levonnunk abból, hogy az első egy-két megmérettetésre mennyi idő alatt tudtuk a fejünkbe gyömöszölni az anyagot. Ahogy egyre több számonkérésen esünk túl, egyre lassabban haladunk majd, többi időre lehet szükségünk a tananyag elsajátításához. Egy jól sikerült vizsga ugyan lelkesítően hat, ám kudarcokkal is számolni kell. Csábító programok tucatja igyekszik majd elterelni figyelmünket a vizsgáinkról.

Ne halogassuk a vizsgákat!

Alapszabály, hogy a nehéz vizsgákat ne hagyjuk a vizsgaidőszak végére. Egyrészt, mert így hetekig izgulunk majd miatta, másrészt mert akkor már nagyon fáradtak leszünk, és aligha tudjuk majd a legjobb formánkat nyújtani.

Hogyan rendezzük el akkor jól a megmérettetéseket? Célszerű egy könnyebb számonkéréssel kezdeni az etapot, amely sikerélményt ad, miközben ráhangolódunk a vizsgaidőszakra. Számszakilag is jól mutat majd a mérleg, hiszen egy vizsgát rögtön az elején kipipáltunk, ráadásul vélhetően jó jeggyel indítjuk majd a vizsgamaratont. Amikor a sorrendről gondolkodunk, érdemes több tényezőt is figyelembe venni: a tananyag mennyisége és nehézsége, az oktató szigorúsága, épül-e rá valami – vagyis csúszunk-e, ha nem sikerül a vizsga, hány kreditet ér a tárgy. Mivel javítani is lehet egy-egy eredményen, ezért jobb biztosra menni, és inkább szerezni egy elégségest, majd ha úgy ítéljük meg, hogy maradt időnk még tanulni, bejelentkezhetünk egy későbbi időpontra is, hogy jobb jegyért szálljunk ringbe.

Iktassuk ki a figyelemelterelő tevékenységeket!

Biztosan sok hallgatónak ismerős a helyzet, hogy épp akkor éreznek ellenállhatatlan vágyat régóta halogatott teendők elvégzésére, amikor már csak két nap van hátra a vizsgáig. Takarítás, főzés, vásárlás... Hosszasan sorolhatnánk a listát, milyen feladatokat tartunk ilyenkor sokkal vonzóbbnak, mint a tanulást. Az ilyen gondolatok felmerülésekor érdemes azonnal visszatérni a könyvekhez, jegyzetekhez. Ha eddig ráértek ezek a teendők, akkor pár napon már nem múlik semmi. Egyes vélemények szerint ilyenkor a főzéssel sem célszerű vesződni, előtte ugyanis vásárolni, utána pedig mosogatni is kell. Amikor minden perc számít, inkább rendeljünk valamit, vagy üljünk be egy kifőzdébe, szakácsképességeinket ráérünk megcsillantani a vizsgák után is.

Motiváljuk magunkat!

Fontos, hogy pihenjünk is, de a túl nehéz filmek vagy zenék helyett válasszunk inkább könnyebben emészthetőeket, hogy ne agyaljunk még órákkal utána is a látottakon, hallottakon, így ugyanis nem tudunk majd a tananyagra koncentrálni. Sportolhatunk is, ami segít levezetni a feszültséget, ráadásul erősebbek leszünk utána, nő a küzdőképességünk.

Másfajta motivációs eszközöket is választhatunk: elképzelhetjük, ahogy túl a vizsgákon, boldogan lazítunk a következő viszgaidőszakig, de akár azt is, hogy épp ez a kemény tanulás vezet majd el minket a vágyott karrierhez. A lényeg, hogy ne hagyjuk, hogy eluralkodjanak rajtunk a sötét gondolatok, és ne hallgassunk a vészjósló, pánikkeltő csoporttársainkra!