felvi.hu


Szakdolgozatírás: 3 tipp a motivációd fenntartásához!

2021.03.23

Egy jól megírt bekezdés, és máris elégedetten nyitjuk meg a Netflixet. Ismerős? Kevés nehezebb dolog van egy egyetemista számára, mint szakdolgozatírás alatt a motiváció fenntartása, sőt igazából meglelése. Pár tippünk azért mégis van, amik segítségedre lehetnek!

Sorozatfüggőség? Van alternatíva!

A leggyakoribb jelenség egy szakdolgozatíró életében, amikor naponta darál le évadokat különböző sorozatokból, ellenben szakdolgozatának csak a címe van meg. Néha úgy tudjuk legjobban pihentetni agyunk, ha ülünk a monitor előtt és videót nézünk. Mi lenne, ha random sorozat helyett, olyat néznénk, ami szakdolgozatírásban is segítségünkre lehet?

Elképzelhető, hogy témánkat - ha érintőlegesen is - feldolgozták már egy sorozatban, dokumentumfilmben. Nyilván ezek nagyritkán számítanak szakmai anyagnak, de legalább kikapcsolódást nyújtanak, új szempontokat tárhatnak fel, esetleg átvehetünk a nyelvezetükből. Ne feltétlenül streamingszolgáltatón keressünk! A YouTube-on kétségkívül találunk olyan videókat, amiket valamilyen módon szakdolgozatunkhoz tudunk kötni.

Ha szakmaibb vizekre eveznénk, irány a TED Talks! Itt széles témakörben, szakértőktől hallgathatunk előadásokat, amik - persze megfelelően lehivatkozva - már ténylegesen értékes elemei lehetnek bármely szakdolgozatnak. Ez még semmi! Amellett, hogy magyar felirat is van hozzájuk, a TED videók nemzetközi forrásnak számítanak.

Oszd be az időd!

Nagyon alapvető tanács, de annál hasznosabb. Miért említjük mindig a szakdogás tippek között? Egyrészt megkíméled magad a felesleges stressztől, másrészt pontosan tudni fogod, mikor engedhetsz meg magadnak egy kis pihenést. Az időmenedzsment kidolgozásakor vegyél figyelembe minden szakdolgozatírást befolyásoló tényezőt!

Elsődlegesen ezek egyéb tanulmányi - esetleg gyakornoki - kötelezettségeid lesznek, majd szabadidős, magánéleti programjaid. A Google Workspace alkalmazásai ebben hatalmas segítséget nyújtanak. Például Neptunból le tudod tölteni az órarendedet - vizsgákkal és egyetemi feladatokkal együtt -, majd ezt feltölteni Google Calendarba.

A teljes cikk elolvasható az unilife.hu-n »