felvi.hu


Lehet-e az első félévben passziváltatni?

2021.09.24

Gyakran felmerül ez a kérdés, így jó tisztázni, hogy általában mikor és hogyan lehet halasztani és, hogy van-e lehetőség már az első félévben passzívnak lenni. Ha eljátszottál már a gondolattal, hogy valamelyik félévben tanulás helyett mást csinálnál, akkor érdemes tovább olvasnod!


A passziválási igényt minden félév elején, az adott intézmény beiratkozási időszakában kell jelezni az elektronikus tanulmányi rendszerben, ahol aktív félév helyett passzívat kell beállítani.

Fontos: a passzív félévben nem jár diákigazolvány, kollégiumi elhelyezés, nincsenek vizsgák, tanórák, tandíj és néhány típusú diákhitel sem felhasználható ebben az időszakban!

Jó, jó, de mindez az első félévben is lehetséges?

Az egyetemek egy részében igen, egy részében pedig nem. Ha felvettek egy szeptemberben induló képzésre, akkor vannak egyetemek, ahol ott kell lenned az első félévben, különben újra kell felvételizned, ha szeretnél részt venni a képzésben. Ez alapján tehát érdemes átnézni az adott intézmény tanulmányi és vizsgaszabályzatát vagy segítséget kérni a tanulmányi osztálytól!

A passziváltatás szabályai

Néhány egyetemen tehát legelőször csak a 2. félév passziváltatható, más helyeken viszont már az 1. félév is befagyasztható. Akár több alkalommal is szüneteltethető a képzés (egymás után maximum két félévben), ám a passzív félévek száma nem haladhatja meg a képzési idő felét (csak, ha a dékán erre külön engedélyt ad, a dékáni méltányossági kérelem alapján). Fontos tudni azonban, hogy passziváltatás esetén is ugyanúgy be kell iratkoznod az első félévre!

A teljes cikk elolvasható itt: unilife.hu »