felvi.hu


Nyáron szakdolgozni jó! - Tuti tippek, hogy biztosan ötös legyen a dolgozatod

2021.07.15

Rengetegen halogatják a szakdolgozat elkészítését, mert nem tudják, hogyan is kezdjenek hozzá. A téma kiválasztása és a formai követelmények elriasztják a vállalkozókat. Te is bámulod a címet már hónapok óta és nem jön az ihlet? Esetleg a konzulensed sem elérhető, vagy nem nyújt elég segítséget? Eluralkodott már rajtad a pánik? Csak nyugi! Amennyiben követed az általunk leírt lépéseket, hamar a dolgozat végén találhatod magad!

A legelső lépés a választott témakör szűkítése!

Általában a leadott topik hatalmas anyagrészt ölel át, mind térben, mind időben. Gondold át alaposan, miért pont arra a témára esett a választásod, bizonyára fogsz találni benne egy olyan pontot legalább, ami köré már épülhet egy teljes dolgozat! Az alapszakokon két szerzői ív – körülbelül 80.000 karakter –, míg a mesterszakon három – 120.000 karakter – az elvárás. Nyugtasson az a tény, hogy szinte minden témáról ennél jóval többet lehet írni, így amint elkezded az alkotást, meglátod, csak úgy ömlenek majd az ötletek!

Amennyiben mégsem találna rád az ihlet, kutass szakirodalmak után!

Ez egyrész segítséget nyújt a témád körül határolását tekintve, másrészt rengeteg szakdolgozat található az interneten, mint elérhető tudományos anyag. Ezek alapján át tudod tekinteni a formát, a tartalmát és a felépítését egy szakmai munkának. A szakirodalmakról készíts egy excel- vagy word file-t, amely tartalmazza a szerző nevét, a mű címét, a kiadás helyét, idejét és az oldalszámot is; valamint, ha internetes forrásról van szó, akkor mentsd le mellé a dokumentum linkjét is. Ez nagyon hasznos lesz a későbbiekben, amikor a felhasznált irodalomjegyzéket kell elkészítened!

A szakirodalomként felhasználható anyagok skálája elég széles. A könyvtár rengeteg tudományos folyóiratot rejt a könyvek mellett, így, ha betérsz, mindenképpen tekintsd meg a témához köthető újságcikkeket is. Jó hír azonban, hogy az otthonod kényelméből is elérhető már sok olyan internetes forrás, ami használható. Amennyiben biztosra akarsz menni, a Google Scholar felületén keresgélj, ahol kizárólag tudományos műveket találhatsz. A Wikipédia és az egyéb napilapok cikkei nem számítanak hiteles forrásnak, így azokat a dolgozat megírásakor érdemes kerülni!

Most, hogy felvértezted magad minden tudással, jöhet a dolgozat felépítése!

A teljes cikk elolvasható itt: unilife.hu »