felvi.hu


Praktikák a sikeres vizsgaidőszakért

2017.12.15

Akik már nem az első évet tapossák az egyetemen, főiskolán, biztosan szereztek némi tapasztalatot és rutint a hatékony felkészülésben. De a gólyák se ijedjenek meg, hiszen számos megoldás kínálkozik, amelyek segítségével könnyen és sikeresen vehetik a vizsgaidőszak akadályait. Összeállításunkban ehhez adunk ötleteket. Az első és legfontosabb: a jó időbeosztás!

Időben kezdjünk el tanulni!

Mindennek a megfelelő időgazdálkodás, a rendszerezés az alapja. Ha az utolsó pillanatra hagyjuk a tanulást, akkor nem biztos, hogy megúszhatjuk az idegeskedést, hiszen folyamatosan azon izgulunk majd, lesz-e elegendő időnk a felkészülésre. Közhelyként hangzik, de tényleg az a legfontosabb, hogy idejében lássunk munkához. Így nem kapjuk majd azon magunkat, hogy ott állunk a vizsga előtt, és tucatnyi könyvet kellene még megtanulnunk. Éljünk az elővizsga lehetőségével! Ha az oktató felajánlja, hogy már a vizsgaidőszak előtt számot adhatunk tudásunkról, akkor érdemes belevágni. Elképzelhető, hogy könnyebb is lesz ez a megmérettetés, de ha mégsem, legalább arányosabban tudjuk elrendezni a vizsgáinkat. Nem árt szem előtt tartani, hogy kudarc esetén is nyerünk a próbálkozással, hiszen képet kapunk a tanár számonkérési stílusáról, a felkészülés során szerzett tudás pedig nem vész el, lesz mire építenünk a továbbiakban.

Ne legyen túl sűrű a vizsganaptárunk!

Arról, hogy hány vizsgát kell teljesítenünk egy félévben, általában már a szemeszter elején képet kapunk. Ha akkor nem gondoltunk volna bele kellőképpen, mi vár ránk, akkor most, a vizsgaidőszak küszöbén érdemes számba venni, és megfontolni, melyik mennyire nehéz. A félév során kialakult bennünk valamilyen benyomás az oktatókról, és a felsőbb évesek tapasztalataira is hagyatkozhatunk, amikor azt próbáljuk átgondolni, melyik vizsgára mennyit szeretnénk tanulni. Nem célszerű a nehéz megmérettetéseket összesűríteni, és az sem szerencsés, ha túl sok vizsgát teszünk egy hétre, még akkor sem, ha nem gondoljuk őket nehéznek. Talán az a legjobb megoldás, ha egyenletesen rendezzük el a számonkéréseket a rendelkezésre álló időszakban. Számoljunk azonban az esetleges sikertelen vizsgával is. A kudarc délutánján már kevésbé tudunk koncentráltan tanulni, és a pótvizsgának is új időpontot kell keresni, ami szintén átírhatja az eredeti naptárunkat.

Hogyan legyünk fittek

Ugyan a diákok többsége tisztában van azzal, hogy akkor lehet jól teljesíteni a vizsgán, ha frissen, kipihenten érkeznek a számonkérésre, ám ez a legritkább esetben történik így. Általában mindenki igyekszik az utolsó perceket is kihasználni tanulásra, így többnyire fáradtan, álmosan jelennek meg az oktatók előtt. Léteznek természetes megoldások is a stressz csökkentésére, ám egyes felmérések szerint az egyetemisták és főiskolások egyharmada szed valamilyen agyműködést serkentő, vagy a fáradtságot mesterségesen csökkentő szert a vizsgákra való felkészülés során. Sajnos a különféle tabletták többsége hosszú távon többet árt, mint használ. Inkább arra érdemes törekedni, hogy a pihenésre is jusson idő. Lazítsunk tehát óránként néhány percet, és minden nap szakítsunk egy kis időt a mozgásra. Figyeljünk a fizikai aktivitásra!

Sokan pörgetik túl magukat

Szinte bevett élénkítő módszernek számít a diákok körében, hogy kávéznak, energiaitalokat isznak és dohányoznak. Nem is kell hosszasan magyarázni, hogy ez nemcsak egészségtelen, hanem épp ellenkező hatást érünk el vele, mint amit szerettünk volna. Megnyugodni szeretnénk, ám helyette feszültebbek leszünk és aludni sem tudunk rendesen, így még fáradtabbak leszünk. Gyorsételek helyett együnk inkább sok gyümölcsöt, kerüljük a zsírban, cukorban gazdag élelmiszereket és az alkoholt, ezek nem segítik ugyanis a szellemi teljesítményt.

Természetes serkentők

Ha nem szeretnénk túlpörgetni magunkat, érdemes természetes forrásokat választani. Sokan nem tudják, de a sárgarépa javítja az emlékezőképességet, és az ananász is jól jön ilyenkor, magas C-vitamin és mangán tartalma miatt. A káposzta segít legyűrni a stresszt, megnyugtatja az idegrendszert. Csokoládét is fogyaszthatunk, melyek közül is inkább a magas kakaótartalmú változatot részesítsük előnyben, és abból se együnk túl sokat, néhány kockányi elegendő, ha energiát szeretnénk nyerni. Vizsga előtt ajánlatos egy kis csokit vagy banánt enni, hogy felpörgessük az agyunkat, a túl nagy mennyiség azonban épp ellenkező hatást okozhat, hiszen az energiát olyankor az emésztésre fordítja a szervezet. A gingko biloba növény kivonata élénkítő, az idegrendszert stimuláló hatását tudományos vizsgálatokkal bizonyították, így ez is sokat segíthet a nagy hajtásban. A mozgás elengedhetetlen ilyenkor, és a szauna is segíthet, hogy feltöltsük magunkat és lazítsunk egy nagyot.