felvi.hu


Pörgessük fel az agyunkat

2019.03.06

Kora tavasszal általában azt tapasztaljuk, hogy kevésbé tudunk koncentrálni, fáradékonyabbak vagyunk, cserben hagy minket a memóriánk. Hogy hogyan tudjuk mégis elérni a kívánt teljesítményt? A legegyszerűbb, ha egészségesebb életmódra váltunk!

A kulcsszó a mértéktartás. Ha szeretjük a gyorsételeket, természetesen nem kell teljesen lemondanunk róluk, csak válasszuk a kevésbé egészségtelen változatot, és nem napi rendszerességgel, hanem csak hetente egyszer-kétszer. Belefér a nasi is, de nem mindegy, milyen ételeket rágcsálunk, és hány órakor ropogtatjuk őket. Érdemes óvatosan bánni az alkohollal is, mert bizony alaposan megnehezítik a másnapokat. Ha odafigyelünk néhány alapszabályra, akkor frissen, hatékonyan élhetjük a mindennapokat.

Szükség van szénhidrátra

Sokan érzik teljesíthetetlen áldozatnak, hogy lemondjanak a szénhidrátról. Számukra jó hír, hogy nem is kell, hiszen ahhoz, hogy jól fogjon az agyunk, a központi idegrendszert támogatnunk kell. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy szükségünk van elegendő, 7-8 óra alvásra, emellett gondoskodnunk kell a kellő mennyiségű és minőségű vitamin- és ásványi anyag bevitelről, ezen kívül zsírokat és szénhidrátot is kell fogyasztanunk, nem mindegy azonban, milyeneket. Ha almát vagy banánt reggelizünk, akkor nemcsak a vitaminokról gondoskodunk, de utóbbiról tudható, hogy rengeteg ásványi anyagot is tartalmaz, és rendkívül tápláló, így nem fogunk éhezni a tízórai elérkeztéig.

Gyümölcsöt reggelire

Sokan nem is gondolják, hogy a gyümölcsökben is van elegendő cukor, ráadásul ezeket okosabban tudja hasznosítani a szervezet, mint a finomított változatot. A natúr gyümölcs, vagy gyümölcssaláta helyett pedig akár turmixot is választhatunk napindításként. A zöldségek is nagyon jó vitaminforrások, ráadásul kevésbé kalóriadúsak, így azok is bátran választhatják, akik nem szeretnének pluszkilókat felszedni. Az ananász is sok C-vitamint tartalmaz, ráadásul sok benne a mangán is. Érdemes az avokádót is kipróbálni, akár krémet is készíthetünk belőle, ami nagyon jó kenyérfeltét lehet. Számos kutatás támasztja alá, hogy segíti a rövid távú memória működését, ennek pedig jó hasznát vehetjük zárthelyi dolgozatok vagy éppen vizsgák előtt.

Fontos a kálcium és az Omega 3-zsírsav is

A kálciumnak is tucatnyi előnyös tulajdonsága ismert. Ami most nekünk a legfontosabb, az az emlékezet javítása, támogatása. Ha az idegrendszert szeretnénk erősíteni, fogyasszunk sok B-vitamint. Utóbbinak gazdag forrása például a barnarizs, de a különféle gabonák is bőven tartalmaznak ilyeneket. Az Omega 3- zsírsav is nagyon hasznos, hiszen amellett, hogy koleszterinmentes, segít a memória fokozásában. Nem kell feltétlenül étrendkiegészítőket szednünk, hiszen ha sok halat fogyasztunk, akkor is hozzájutunk a kellő mennyiséghez.

Egészséges nasik

Sokan nem tudják megállni tanulás közben, hogy ne rágcsáljanak valamit. Ha semmiképp sem tudunk lemondani erről, akkor vágjunk apróra sárgarépát, almát, vagy választhatunk aszalt gyümölcsöket is. Utóbbiakkal az a gond, hogy nemcsak finomak és egészségesek, de bizony sok bennük a kalória is, így nem célszerű egyszerre egy maroknyinál többet fogyasztani belőlük. A dió, a mandula és a mogyoró kiváló támogatója az agynak, de nincs belőle túl sokra szükség. Szintén nagyon hasznos társunk lesz a stresszes, számonkérésekkel teletűzdelt napokon a zab is, ebből akár kását is főzhetünk, és ízesíthetjük aszalványokkal. A csokoládéról sem kell lemondanunk, csak éppen a krémekkel töltött, édes változatok helyett olyanokat vegyünk le a polcról, amelyek kakaótartalma legalább 70%-os. Ez ugyanis sokkal jobban segíti a tanulást, mint az édesebb társaik. A túl sok cukor feszültebbé, ingerlékenyebbé tesz ugyanis, erre pedig igazán nincs szükségünk akkor, amikor alapjáraton is idegesek vagyunk. A szőlőcukor is fokozza a teljesítményt, de csak rövid időre, így érdemes akkor bekapni egyet-kettőt, amikor már kezdődik a vizsga. Hasonló a helyzet a csokoládéval és a banánnal is.

A gyógynövények is segítenek

Jó, ha tartunk otthon lecitint, amely segíti a koncentrációt, a ginseng frissebbé tesz, könnyebben megy vele a tanulás, akár tea formájában is. A mate-tea is hasznos társunk lehet. Kávé helyett érdemes zöld teát fogyasztani, az lassabban fejti ki a hatását, így tovább maradunk frissek, és nem pörög túl a szervezetünk. Ha mégis iszunk kávét, akkor maximum 2-3 csészényit fogyasszunk el egy nap, és este már semmiképp se, mert nem tudunk tőle jobban koncentrálni, csak az ébrenlétet biztosítja, így másnap kialvatlanok, fáradtak leszünk, mert nem tudunk rendesen pihenni. Hasonló hatásra számíthatunk az energiaitaloknál is. Ráadásul ezek vízhajtó hatásúak, így még több folyadékot kell innunk, hogy ne száradjunk ki. A langyos tej megnyugtatja az idegeket. Ihatunk levendulateát is, mely növény egyébként illóolaj formában is segít ellazulni, így akár párologtatóba is csepegtethetünk egy picit.