felvi.hu


Esszéírás a zh-n

2019.10.04

A hallgatói lét egyik réme a ZH, vagyis a zárthelyi dolgozat, amely néha teszt, de olykor kifejtős kérdésekből épül fel. Cikkünkből kiderül, hogyan lehet felkészülni az esszé-típusú számonkérésre.

Alapszabály: csak arra tudsz emlékezni a számonkéréskor, amire legalább egy pillantást vetettél. Akár teszt, akár esszé-típusú a számonkérés, a felkészültség alapvető. Néhány további tényező is jelentősen befolyásolhatja a teljesítményed.

Érkezz időben, és lazíts

Érkezz pontosan és alaposan felkészülten a zárthelyi dolgozat írására, legalább a késéssel ne feszítsd tovább amúgy is pattanásig feszülő idegeid. A szükséges eszközöket úgymint a ceruzák, tollak, számológép, rajzeszközök ne felejtsd otthon. Ha berendezted magadnak a "munkahelyed", jobban tudsz a feladatra is koncentrálni

Feleslegesen ne borzold az idegeidet azzal sem, hogy csoporttársaiddal hisztérikusan olyan kérdésekre keresed a választ, amiket biztosan nem tudsz megválaszolni, és nem éri meg azzal sem stresszelni magad, hogy a többiek biztosan többet tudnak! Inkább gondold még egyszer végig magadban, hogy milyen jól felkészültél, és milyen sikeresen megoldod a feladataid. Ha feszültnek érzed magad, akkor néhány lelassított, mély légvétel segíthet az ellazulásban.

Úgy idézd fel, ahogy megtanultad

A tanuláspszichológiai vizsgálatok érdekes tanulsága, hogy emlékezetünk nem csak a megjegyzendő szöveget raktározza el. Hozzátanuljuk a környezetet, hangulatot, testhelyzetet is a verselemzés szövegéhez. A tanulság ebből: a felidézéshez próbáljuk meg felvenni a tanulási pozíciónkat. Természetesen ez nem megy mindig - ha pl. hason fekve, az ágyon tanultunk. Akkor az adott kérdéskörnél próbáljunk meg visszaemlékezni melyik nap, milyen környezetben tanultunk a témáról. Sokat segíthet a hangulat felelevenítése az emlékek visszahívásában. Mégegyszer hangsúlyoznunk kell azonban: visszaemlékezni csak az alaposan átnézett anyagra fogunk!

Az idő kincs, az esszéírás során is

Az időd hozzávetőleg 10 százalékát érdemes arra fordítanod, hogy a zh-kérdéseket alaposan átolvasod, a kulcsszavakat aláhúzod, és készítesz egy tervet, hogyan akarod beosztani az időd. Célszerű a könnyebb feladatok megoldásával indítani, aztán a nehezebbekre rátérni a végén. Már a kérdések átolvasásakor érdemes azokat a kulcsszavakat felírnod, amikre támaszkodva később válaszolni szeretnél.

A kérdések megválaszolásakor tartsd magad az előzetes tervhez: előbb a könnyű feladatok, aztán a nehezebbek. Érdemes az egyszerű feladatokkal kezdeni, amiknek ismered a megoldását. Ezután azokkal a kérdésekkel célszerű törődni, amik sok pontot hozhatnak. A végére maradhatnak azok a feladatok, amelyek problémát jelentenek, nagyon átfogóak, sokat kell írni, vagy arányaiban kevés pontot hozhatnak.

Első a vázlat

Az esszé-típusú számonkérés során - még mielőtt bármit papírra vetnél - gondold át, miről is szeretnél írni. Gyűjtsd össze a kulcsfogalmakat, emlékeztetőül készíts egy vázat, a gondolatmenet tagolását. Nem kell pontos vázlatot írnod, mint régen az általános iskolában, de a fő vonalakat rögzítsd. Csak ezután kezdj hozzá az összefüggő szöveg megírásához. A kulcsszavakat mindenképpen vesd papírra. Esetleg kaphatsz érte pontokat, még akkor is, ha később elfeledkeztél a szövegbe integrálásukról.
A legtöbb tanár díjazza a kérdések megválaszolásában kidomborodó logikus okfejtést is.

Ne beszélj mellé!

Az esszék írásakor tömör, lényegretörő választ készíts, ne beszélj mellé. Az első bekezdésben a helye az alapgondolatnak, a kontextus megteremtésének. Így lesz értelmezhető a teljes írásmű. Részletes kifejtésbe csak a további szakaszokban érdemes belefogni, és a példák is a későbbi részekhez tartozhatnak, amennyiben speciális információk, hipotézisek alátámasztásához szükségesek. Kár elveszni már az elején a részletekben!

Kulcsszó: minőségellenőrzés

A zh elkészítésének utolsó fázisa az ellenőrzés. Érdemes ellenállni a kísértésnek, és menekülésszerű távozás helyett ellenőrizni a munkát, miután elkészült. Nézd át, minden kérdésre válaszoltál-e. Ellenőrizd a munkád helyesírási szempontból is. A hibák jelentősen ronthatják a munka megítélését. Számítási feladatok esetén érdemes átfutni a felületességből adódó hibák elkerülésére a tizedesek kijelölésének pontosságát, a mértékegységek pontos használatát.

A számonkérés után...

Elemezd a korábbi zárthelyi dolgozatok írásakor szerzett tapasztalataid, hiszen minden zárthelyi dolgozat tapasztalatot jelent a következő munkák írásához. Tanulj ezekből a tapasztalatokból. Válaszd ki azokat a stratégiákat, amelyek segítettek abban, hogy sikeres dolgozatokat írtál A továbbiakban próbáld meg alkalmazni ezeket a számodra sikerre vivő módszereket.