felvi.hu


Államvizsga először...

2024.04.11

A felsőoktatási pályafutás egyik csúcspontja az államvizsga, amit sokan szorongva, szinte pánikolva várnak. Nem igazán tudják, mire számítsanak, mi történik majd velük, és csak a rémtörténetekre tudnak gondolni: hogy voltak, akiket kivágtak a vizsgáról... Néhány gyakorlati ötlettel szeretnénk segíteni az államvizsgázók gondjainak megoldásában.


Aki még csak készül arra, hogy a közeljövőben szakdolgozatot ír, államvizsgára készül, jó, ha végiggondolja: tanulmányai során mi volt az, ami tényleg felkeltette az érdeklődését? Hatékonyabb lehet a munka, ha olyan témákra koncentrálhatsz, amelyekről a szemináriumok, előadások során már hallottál. Némi szerencsével az államvizsga bizottságban azok az oktatók ülnek majd veled szemben, akik annak idején ezekről meséltek. Jelentős mértékben javíthatja a teljesítményed megítélését, ha a mondandódba az ő néhány örök érvényű gondolatukat is beleszövöd. Az államvizsga igazi előkészítését az jelentené, ha a korábbi szemeszterek során célzottan kerested volna a kínálatból a témánkba vágó előadásokat, programokat.

Az államvizsga alapos előkészítéshez hozzátartozik, hogy rendszeresen használd a konzultációs lehetőségeket. Foglald össze otthon a kérdéseidet, gyárts rövid összegzéseket, szemléltető ábrákat a felkészülés folyamatának követéséhez. Ha előzetesen rögzíted a kérdéseket, hogy miben vársz segítséget, valószínűleg nem a lépcsőházban döbbensz majd rá, mi mindent felejtettél el megkérdezni tanáraidtól...

Időben tájékozódj a szakdolgozat formai követelményeiről, a dolgozat elvárt arányairól, az ajánlottan áttekintendő háttérirodalom mennyiségéről. Fontos, hogy a konzulens elvárásait igyekezz teljesíteni a munka során - máskülönben a bírálatban viszont fogod látni azokat a kifogásokat, amelyeket elengedtél a füled mellett. Mivel a konzulenseket az esetek többségében az államvizsgára is meghívják, nem mindegy, hogy milyen kapcsolatot sikerül kialakítanod vele. Az államvizsga érdemjegyének és a szakdolgozat értékelésének folyamatában jelentős súllyal eshet latba a véleménye!

Egyszerű feladatnak látszik a szóbeli vizsgatételre való készülés, hiszen lehet alapozni a korábban átvett anyagokra. Számolnod kell azonban az egyetemi könyvtár szűk keresztmetszetével: az "alapműveket" a többiek is pont ebben az időszakban, a rendes vizsgákra készülve kölcsönzik ki. És többnyire elfelejtik visszahozni. Ne hagyd az utolsó napokra a források beszerzését!

Segíthet, ha az évfolyamtársakkal szövetkezel a tételek kidolgozásában, egymásnak kölcsönözve a kijegyzetelt anyagokat. Az idő szűkössége miatt eredményesen használhatod ezeket a jegyzeteket, de ügyelj arra, hogy csak azokéra hagyatkozz teljes mértékben, akiket már jól ismersz, tudod ki hogyan, mennyire megbízhatóan jegyzetel, dolgozza ki a tételeket. Tájékozódj az elérhető összefoglaló kiadványokról is.

Az együttes tanulás segítheti a homályos részek tisztázását is a felkészülés során. Itt is érvényes a szabály: azokkal vállalkozz közös tanulásra, akik korábban is beváltak. Az államvizsgára készülve különösen fontos a megbízható együttműködés, az azonos hullámhossz. Ha a baráti körben senkinek nincs hasonló vizsgatétele, a diáklapokban, faliújságokon is toborozhatsz kollégákat, akik azonos kérdéseken dolgoznak.

A vizsgát közvetlenül megelőző néhány napot érdemes pihenésre tartalékolni. Ritkán sikerül, de ajánlott lenne a készülést korábban befejezni, legfeljebb apró ismételgetést hagyni a vizsga előtti néhány napra. Ezek az utolsó napok (az utolsó éjszaka vagy a hajnali órák) nem alkalmasak arra, hogy nagy mennyiségű adatot maximális mélységben elsajátíts. A lényegre koncentrálva összegezd tudásodat.

Furcsán hangzik, de a próbavizsga sokat segíthet a felkészülésben. A tanulócsoportban kipróbálhatod magad vizsgázóként és vizsgáztatóként is. Ez kitűnő előkészítése az éles vizsgahelyzetnek.

Ha már ott ülsz a bizottság előtt, a legfontosabb, hogy őrizd meg a hidegvéredet. Bárki kaphat kellemetlen kérdést, még akkor is, ha maximálisan felkészült. Végy egy mély levegőt, hogy megnyugodj, és megkísérelhetsz egy áttekintő struktúrát felvázolni még a kényes kérdésekre is. Időt nyerhetsz, ha példákkal színesíted a mondanivalódat. Hacsak nem szigorúan a tényekre koncentráló, korlátozó vizsgabiztosokkal állsz szemben, ezek az egyszerű manőverek időt hagynak arra, hogy még egyszer átgondold a válaszadást.

A homályos kérdéseknél kérhetsz pontosítást, és az sem tragédia, ha nem azonnal jutnak eszedbe a válaszok. Személyes élmények, tapasztalatok hasznos szemléltető eszközt jelenthetnek a vizsgahelyzetben, de tartózkodj attól, hogy a téma körül járva csak mellébeszélj!