felvi.hu


Digitális Tankönyvtár: 15 ezer könyv egy kattintásra


Az Oktatási Hivatal (OH) által fejlesztett, dinamikusan bővülő és megújuló Digitális Tankönyvtár (DTK) célja, hogy hiánypótló és színvonalas szakkönyvek közzétételével támogassa a felsőoktatásban résztvevők tanulását, tudományos munkáját.

kfdtAz ingyenesen elérhető anyagok bárki számára hozzáférhetők és letölthetők. A www.tankonyvtar.hu felületen megtalálható 15 ezer kötetes tudástár különböző szakterületek anyagainak széles skáláját biztosítja. A felhasználók egyebek közt jogi, műszaki, művészeti, informatikai, orvostudományi tananyagok közül is válogathatnak. Emellett a könyvtárban a felsőoktatás fejlesztését szolgáló európai uniós projektek során keletkezett szövegek is elérhetők. A tankönyvtárba PDF és EPUB formátumban kerülnek fel a jogtiszta, lektorált tananyagok. A 2020-ban nagyjából ezer kötettel bővülő állomány online felülete évente közel 12 millió látogatóval az OH harmadik leglátogatottabb weboldala.

A tankönyvtárt 2005-ben a Felsőoktatási Tankönyv- és Szakkönyvtámogatási Pályázat hívta életre, amelynek keretében 147 dokumentumot, valamint a História folyóirat 1979–2003. közötti számait töltötték fel a rendszerbe. A későbbiekben a TÁMOP 4.1.2/A programok nyertes pályázóinak munkáival folytatódott a címek bővítése, amely összesen megközelítőleg 1200 új dokumentum közreadását jelentette 2013 első negyedévéig.

A TÁMOP-4.2.5-09/1-2010-0002 kiemelt program („Elektronikus tartalomfejlesztés és szolgáltatás a kutatásban és a felsőoktatásban") új lendületet adott a tankönyvtárnak is. A digitális tankönyvek mellett megjelentek komplex felsőoktatási e-tananyagok, tudományos folyóiratok, e-book-könyvtárak. 2012 januárjától azoknak az intézményeknek, amelyek a 2010-es esztendőben már tagjai voltak az Elektronikus Információszolgáltatás (EISz) Nemzeti Alapprogramnak a rendszerből hozzáférhető az Arcanum Digitális Tudománytár is, amely a legrangosabb magyar szakfolyóiratokat tartalmazza digitalizált változatban. Ez a majdnem minden tudományterületet lefedő digitális archívum már ekkor óriási mennyiségű kereshető adatot tartalmazott, szövegterjedelme meghaladta az 1,6 millió oldalt, jelenleg az MTA által üzemeltetett EISz Nemzeti Alapprogram részeként ADT+ néven működő archívumban elérhető szövegmennyiség meghaladja a 3,2 millió oldalt.

A TÁMOP-fejlesztések 2013 év végéig újabb jelentős tartalmi bővülést hoztak: a Tudományos és felsőoktatási tartalmak központi elektronikus közzétételének biztosítása (TÁMOP-4.2.5.B-11/1) című kiemelt projektben mintegy 3000 új tananyag került föl a www.tankonyvtar.hu portálra, valamint újabb e-book-könyvtárak és folyóiratarchívumok váltak elérhetővé, amelyek a legmagasabb szintű kutatómunkához, doktori képzéshez is hatékony segítséget nyújtanak.

Az EFOP-3.4.5-VEKOP-17-2017-00001 Rendszerszintű fejlesztések és hozzáférés bővítését szolgáló ágazati programok a felsőoktatásban európai uniós program keretében megvalósult fejlesztésnek köszönhetően a DTK 2020 januárjáig külsőleg és tartalmilag is megújul. A fejlesztés során fontos volt az állománybővítés, a technológiai újítás, a kereshetőség és a megjelenés javítása. A 2019 júliusa óta tartó éles tesztüzem ideje alatt a könyvtár szolgáltatása a dtk.tankonyvtar.hu oldalon is elérhetővé vált, 2020 januárjától kizárólag a tankonyvtar.hu áll a látogatók rendelkezésére. A modernizált felület felhasználóbarát verziója mobilról is jól kezelhető, gyors és egyszerű letöltést tesz lehetővé.

A könyvtár állománya további anyagokkal bővülhet: az OH elnökéhez címzett és a tankonyvtar@oh.gov.hu címre eljuttatott kérelmekben jelzett dokumentumok az OH elnökének engedélye esetén válnak hozzáférhetővé a honlapon.