felvi.hu


Hogyan függ össze az álláskeresés az önismerettel?

2021.11.09

Számos remek előadás fültanúi lehettünk a Tempus Közalapítvány karriernapján. A rendezvény célja az volt, hogy az egyetemi hallgatók megismerhessék, hogyan hasznosulhat a nemzetközi tapasztalatszerzés a munkaerőpiacon. Első vendégük Morvai Brigitta, a Randstad Hungary branch managere volt.

Előadásának a címe: Álláskeresés és önismeret.

Hogy miért e kettő? Mert a szakember szerint szorosan összekapcsolódik a két fogalom. Ahhoz ugyanis, hogy sikeresek legyünk, fontos, hogy jól érezzük magunkat és megtaláljuk önmagunkat a munkában.

Előző összefoglalónkban már kitértünk arra, miért lényeges ismernünk saját erősségeinket és gyengeségeinket. Brigitta is hasonlóképpen gondolkodik: szükségesnek tartja az énmárka meglétét, amely összefoglalja, milyen értékeket képviselünk és milyen képességekkel rendelkezünk. Ezt tudatosan és folyamatosan kell építeni.

"Tervezzünk előre, lássuk, hogy hova visz el minket egy adott munka a karrieutunkban, és ne csak azért vágjunk bele, mert nincs jobb lehetőségünk!"


Az énmárka kialakítása során előtérbe kerülnek azok a tulajdonságaink, amelyek megkülönböztetnek minket másoktól. Ha ez megfelelően ki van építve és az általunk képviselt értékek is átjönnek az interjúztatóknak, akkor Brigitta szerint sok esetben nyerhet a személyiség a tapasztalattal szemben a kiválasztás során.

Egy állásinterjú során az alábbi tippeket érdemes megfogadni:

 

Ha kiválaszt minket a cég és eljutunk a bértárgyalásig, akkor ezek a szempontok befolyásolhatják, mennyit kérünk:

 

Továbbá érdemes utánajárni, hogy jár-e nyelvpótlék az adott helyen, tehát ha az angol mellett beszélsz valamilyen plusz nyelvet (ami nem elvárás), akkor egyéb juttatásokra is szert tehetsz. Például, egyes helyeken a német, a holland, a cseh, a szlovák, vagy a lengyel nyelvekért akár 60 ezer forint pluszt is fizetnek.

A teljes cikk elolvasható itt: unilife.hu »