felvi.hu


Szakmai gyakorlat: számos lehetőséget tartogat

2021.10.05

A hallgatói évek során mindenki találkozik a szakmai gyakorlattal, ami kötelező eleme a felsőoktatási tanulmányoknak. Érdemes nem szükséges rosszként, hanem jó lehetőségként tekinteni erre az általában 1-6 hónapos időszakra, és valóban „odatenni" magunkat. Sokat lendíthet ugyanis karrierépítésünk sikerességén, ha jól aknázzuk ki mindazt, amit a szakmai gyakorlat nyújthat.

Következő összeállításunkban arról lesz szó, miért is fontos a kötelező gyakorlat, illetve hogyan és mit profitálhatunk belőle.

Út a szakmai gyakorlathoz:

  • Lépjünk időben! Ne az utolsó félév előtt kezdjünk keresni, hanem már a negyedik-ötödik félévben.
  • Lehetőleg jó nevű, az iparágban elismert céghez menjünk.
  • Könnyebb, ha az iskola keres helyet, de saját magunk is kutassunk! Lehet, hogy az ajánlottnál is „jobb" céghez jutunk be. Böngészhetünk az interneten, tájékozódhatunk újságokból, elmehetünk állásbörzékre és érdemes az ismerősöket, családtagok kapcsolatrendszerét is megmozgatni.
  • Mérjük fel a cégeket! Érdemes ellátogatni minél több állásbörzére, tájékozódni a médiából, átnézni céges weboldalakat.
  • Készítsünk listát a szóba jöhető cégekről!
  • Vegyük fel a kapcsolatot telefonon vagy emailben a cégek HR-osztályával, keressük meg a szakmai gyakorlatosokért felelős személyzeti szakembert!
  • Küldjük el önéletrajzunkat és motivációs levelünket a HR-esnek!
  • Ha nem jön egy-másfél héten belül válasz, kérdezzünk rá, megérkezett-e!
  • Készüljünk fel az interjúra, a cég honlapjának ismerete - melyen a cég története, felépítése, profilja és céljai is megtalálhatók - legyen az alap!

 

A szakmai gyakorlat beépült a felsőoktatási képzésbe, intézményenként és szakonként eltér a hossza, de általában 1-6 hónapos kötelező gyakorlatot írnak elő hallgatóik számára az egyetemek és főiskolák. A szakmai gyakorlat a diáknak és a cégnek is hasznos. A résztvevő fiatalok belülről látnak egy munkahelyet, megtanulják az üzleti élet viselkedési normáit, az irodai eszközök használatát, a napi ügymenetet és számos munkaerő-piaci sikerességhez hozzájáruló kompetenciára is szert tesznek. A vállalat pedig nagyobb kockázat nélkül látja, alkalmas-e a hallgató a munkára. Ez az időszak hosszú próbaidőként is felfogható a munkaadó és a diák számára. Éppen ezért nem tanácsos a lehető legkisebb ellenállás irányába menni és olyan helyet választani, ahol „semmit sem kell csinálni." Még az is lehet, hogy egy állásajánlattal a kézben zárjuk a gyakorlati időt.

„A cégnél ahol, korábban dolgoztam, örömmel fogadtunk szakmai gyakorlatos hallgatókat, igyekeztünk minél több mindenbe bevezetni őket, mindent megadni szakmai fejlődésükhöz. Most már egy másik helyen dolgozom vezető pozícióban, ahol lehetőség adódott a létszám bővítésére. Szükségünk lett tehát megbízható munkaerőre, és első körben az jutott eszembe, hogy vajon a korábbi gyakornokok közül tudnék-e valakit ajánlani." (Kata, projektvezető)

 

Keressünk komoly céget!

Lehetőségeinkhez mérten próbáljunk olyan céget választani, amelynél egyébként is szívesen dolgoznánk vagy az általunk tanult szakterületen tevékenykedik, és biztosítottnak látjuk, hogy felelősségteljes munkát végezhetünk. A választásnál további szempont lehet, hogy jó neve legyen az adott vállalatnak, esetleg, hogy karrierlehetőséget (pl.: hallgatóknak gyakornoki pozíció vagy részmunkaidős állás) kínáljon hosszabb távon.

Ha pályánkat egy multinacionális cégnél képzeljük el, jelentkezzünk multihoz; ha pedig kisebb szervezetet szeretnénk megismerni, akkor kis céget nézzünk ki! A kis cég előnye, hogy nagyobb felelősségű munkát kapunk, általában családiasabb a légkör és közvetlenebb a kapcsolat a vezető és a munkatársak között. A nagy cég szűkebb területbe enged betekintést, viszont egy alaposan kidolgozott céges kultúrát ismerhetünk meg.

Hol lehet a „jó" cégekről tájékozódni?

Számos forrásból nézhetünk utána, hogy pontosan mely cégek, vállalatok jöhetnek szóba. Első körben érdemes ismeretségi körből tájékozódni a tapasztalatokról, de sok információt kaphatunk a felsőoktatási intézményünk karrier irodájától, a médiából, az internetről, iparági újságokból és különféle felmérésekből. Utóbbira példa a Hewitt humán tanácsadó cég minden évben megtartott Legjobb munkahely felmérése, amely cégnagyság és iparág szerint is díjazza a legjobbakat.

Ha megvan a kinézett cég, telefonon érdeklődjünk a személyzeti osztálynál, hogy nyitottak-e szakmai gyakorlatos alkalmazására. Ha igen, akkor erre a beszélgetésre hivatkozva küldjük el névre szólóan bemutatkozó anyagunkat (önéletrajz és kísérőlevél) a személyzeti szakembernek.

Vállaljunk minél többet!

A gyakorlaton érdemes minél több feladatot vállalni. Ne ijedjünk meg a lehetőségektől! Felmérések szerint a munkában elengedhetetlen képességek 70 százalékát a munkahelyen, élesben tanuljuk meg, csak 30 százalékot az iskolapadban vagy tréningeken. Minél több felelősségteljes feladatot vállalunk, annál többet profitálunk a gyakorlatból.

Mit nyerhetünk?

A szakmai gyakorlaton olyan képességek, készségek fejlődését érhetjük el, amelyek nem sajátíthatók el az elméleti képzésen. Ezeket összefoglalóan work skills-nek nevezik. Ez a kifejezés olyan kompetenciákat takar, amelyek fontosak a munkaerő-piacon való megfeleléshez, valamint ahhoz, hogy magabiztosan és rutinosan boldoguljunk egy munkahelyen. A végzettek egy része nem rendelkezik ezekkel a munkahelyen kamatoztatható képességekkel. A munkaadói-vállalati szektor is hiányolja a frissdiplomások esetében ezeket a kompetenciákat; elmondásaik alapján leggyakrabban a kommunikációs készség, az asszertív magatartás, a megfelelő tárgyalástechnika, a problémamegoldó képesség, valamint a csoportmunkában való munkavégzés és a vezetői képességek (például: konfliktuskezelő képesség, íráskészség) terén tapasztalnak elmaradásokat.

A pályakezdők fő problémája, hogy nem ismernek senkit, aki segítene nekik az elhelyezkedésben. A szakmai gyakorlat arra is jó, hogy értékes kapcsolatokat gyűjtsünk, bővítsük kapcsolati tőkénket. Beszéljünk tehát minél több munkatárssal, kérdezzük őket a munkafolyamatokról és tegyünk meg mindent a megadott feladatok pontos elvégzéséért és megoldásáért! A kapcsolati háló fejlesztése kulcsfontosságú szerepet játszhat a pályakezdők karrierjének alakulásában (első lépésként például a megfelelő állás megtalálásában), munkaerő-piaci pozíciójának erősítésében.

„Gyakornokként kezdtem a pályám, egy olyan területen, amelyre sokan azt mondják, hogy kapcsolatok nélkül nem megy. Pedig megy, csak kitartóan és alázattal kell hozzáállni, mint minden szakmához, hivatáshoz. Közel negyvenen kezdtük el a gyakornokoskodást, kilenc hónap múlva kettőnknek szerződést ajánlottak. Ez annak volt köszönhető, hogy sokszor bejártunk, kérdeztünk, tanultunk és megmutattuk, hogy nyitottak vagyunk a kihívásokra. A többiek közül valaki csak a pecsétért ment be; mások pedig úgy képzelték, hogy nem kell végigjárniuk a lépcsőket, nem akarták „lentről" kezdeni, emiatt elkedvetlenedtek, és így már nem is akarták annyira. Sokat köszönhetek a gyakorlati időnek: rengeteg tudást, a szakma fogásait és azt, hogy lassan 10 éve újságíró lehetek." (Péter, újságíró)

 

Használjuk fel önéletrajzunkban!

Ugyan a legtöbb szakmai gyakorlatos nem kap rögtön álláslehetőséget gyakorlat letelte után, mégis előfordul, amikor legközelebb munkaerő-felvételre kerül sor, a korábban már bizonyított fiatalok közül választ a munkáltató. A cégek számára ugyanis jó befektetés az úgymond „saját nevelésű" munkaerő képzése, mely komoly anyagi ráfordítással járhat a vállalatoknak, de megbízhatóság, lojalitás és profittermelés szempontjából kifizetődő.

Az 1-6 hónapos céges munka jól mutat az önéletrajzban, különösen, ha ügyesen és tömören kifejtjük mit csináltunk. Ne csak az időtartamot és a cég nevét írjuk be az önéletrajzba, hanem azt is, milyen feladatokat oldottunk meg!

Ne a pénzért menjünk!

A szakmai gyakorlat nem a pénzkeresésről és a gyors előmenetelről szól. Inkább olyan befektetés, melynek hasznát a fiatal később, a munkaerőpiacra kikerülve látja. A korábban már említett képességek és kompetenciák elsajátítása és fejlesztése a legértékesebb, amit nyerhetünk - ezt érdemes szem előtt tartani. A pályakezdők között nagy a verseny a munkaerőpiacon, nincsenek könnyű helyzetben a frissen végzett diplomások. A work skill-ek elsajátítása előnyt jelent majd azok számára, akik komolyan vették a szakmai gyakorlatot és kiaknázták azokat a lehetőségeket, amelyeket a cégnél töltött idő nyújtott számukra.

Készüljünk fel a bemutatkozásra!

Az utóbbi években megfigyelhető, hogy a cégek egyre komolyabban számolnak a szakmai gyakorlatos hallgatókban rejlő lehetőségekkel. Ennek megfelelően megesik, hogy komoly kritériumrendszer alapján, többkörös állásinterjúban válogatnak a jelentkezők közül. Legtöbbször azonban elegendő egy fél órás interjú a kiválasztáshoz. Fontos, hogy felkészülten érkezzünk ezekre az interjúkra, első lépésként nézzük meg a cég honlapját és ismerkedjünk meg történetével, profiljával, tevékenységeivel! Készüljünk arra is, hogy magunkról is kell beszélnünk, vegyük át előre, hogy miért szeretnénk az adott cégnél tölteni a szakmai gyakorlatunkat, milyen területek érdekelnek, tudjuk megfogalmazni a céljainkat.

A szakmai gyakorlatot a cégek általában nyolc hétre hirdetik meg. Vannak 3-4 hetes nyári munkalehetőségek is, amelyek ugyancsak hasznos befektetések lehetnek. Emellett van példa hosszabb, 8-10 hónapos gyakornoki programokra is.