felvi.hu


Mihez kezdjünk a diplománkkal?

2021.07.12

Diákok ezrei vehették boldogan kezükbe diplomájukat ezekben a hetekben. Minden okuk meg is van az ünneplésre, hiszen sok szorgalomra, kitartásra volt szükség az egyetemi, főiskolai tanulmányokhoz. Az oklevél megszerzésével pedig megtették az első lépést a munka világa felé. Persze biztosan olyanok is akadnak, akik még inkább tanulnak valamit, vagy megpályáznak egy külföldi ösztöndíjat.

Merre tovább?

Amíg tanulunk, szakdolgozatot írunk, államvizsgára készülünk, sűrűek a hetek, kevesen foglalkoznak azzal, mi történik, ha végleg vége a hallgatói éveknek. Legkésőbb a diploma kézhezvételekor azonban megfogalmazódik a kérdés: merre tovább? Érdemes idejében átgondolni a lehetőségeket, így ugyanis nem ér majd váratlanul az új helyzet, és kevesebb kudarccal számolhatunk, ha reális célokat kitűzve elkezdünk nézelődni. Fontos, hogy az első lépéseket jó alaposan megtervezzük, utána ugyanis már nehézkesebb a korrigálás.

Alapképzés után

Azoknak, akik a három éves alapképzést fejezik be, tálcán kínálkozik a lehetőség, hogy üljenek be még két évre az iskolapadba, és végezzék el a mesterképzést is. Rögtön fel is merül a kérdés, hogy munka mellett, levelezőn, vagy nappalisként, főállású diákként folytassuk a tanulmányainkat. Ez természetesen sok mindentől, főként az anyagi lehetőségeinktől függ. Számtalan álláslehetőség kínálkozik a BA és BSc diplomával is, így nem feltétlenül kell elkapkodnunk a továbbtanulás kérdését. Az is jó megoldás lehet, ha elkezdünk dolgozni, és egy év kihagyás után választunk újabb szakot. Fontos a tapasztalatszerzés, hiszen lehet, hogy egészen más irányban szeretnénk az újabb tanulmányainkat folytatni, miután belekóstoltunk a dolgozó létbe. Ha nappalin folytatjuk a tanulást, akkor is érdemes figyelemmel kísérni a munkaerőpiac alakulását, célszerű részt venni gyakornoki vagy önkéntes programokban, hogy mindenképpen szerezzünk szakmai gyakorlatot a tanulmányaink mellett.

Pályázhatunk ösztöndíjra

Ha szeretnénk külföldön is kipróbálni magunkat, esetleg a nyelvtudásunkra is ráférne a csiszolás, érdemes megpályázni valamilyen ösztöndíj-programot. Azok is belevághatnak ebbe, akik már az egyetemi, főiskolai éveik alatt is belekóstoltak valami hasonlóba. Nemcsak tudásunkat bővíthetjük, de személyes kompetenciáink is fejlődnek, így önállóbbak, magabiztosabbak, határozottabbak és alkalmazkodóbbak leszünk majd, és ezeknek a tulajdonságoknak jó hasznát vesszük majd a munkahelyünkön is. Célszerű átgondolni, melyik programból profitálhatunk a legtöbbet, esetleg dolgozhatunk is az ösztöndíj mellett, így még szakmai gyakorlatra is szert tehetünk. Nem árt azonban felkészülni arra, hogy az álláskeresés a külföldi út után sem lesz feltétlenül fáklyásmenet, hónapokba telhet, mire sikerül elhelyezkednünk, így érdemes már külföldről is nézegetni az állásportálokat, és érdeklődni ismerőseinknél a lehetőségekről.

Irány a munka világa!

Amennyiben az előbbi két lehetőség nem vonz minket, vagy nem tudjuk vállalni az ezekkel járó költségeket, a legjobb, amit tehetünk, hogy elkezdünk munkát keresni. Ha nem szeretnénk hónapokig a szüleink támogatására szorulni, akkor érdemes már tanulmányaink utolsó hónapjaiban elkezdeni nézelődni, a(z ideális) leendő munkahelyünk megtalálása ugyanis csak ritkán megy egyik pillanatról a másikra. Könnyebb a helyzetünk, ha ismert, neves cégnél töltöttük a szakmai gyakorlatot, ahol esetleg a diploma megszerzése után is kaphatunk lehetőséget. Mindenképpen vegyük fel a kapcsolatot egykori mentorunkkal, hátha tud ajánlani valami nekünk való munkát vagy gyakornoki programot. Akkor se mondjunk azonnal nemet, ha nem fizetnek, vagy csak nagyon keveset. Mérlegeléskor vegyük figyelembe, hogy mennyit érhet később az ott megszerzett tudás, gyakorlat és kapcsolati tőke. Később ugyanis jól mutat majd az önéletrajzunkban, és lehet, hogy ez alapján kapjuk meg álmaink állását.

A multinacionális vállalatok utánpótlásprogramjai is egyre népszerűbbek, járjunk utána az ilyen lehetőségeknek is. Gondoljuk át már az elején, hogy milyen helyen tudjuk elképzelni magunkat mondjuk öt év múlva. Mi a legfontosabb számunkra: a karrierlehetőség, a pénz, az előrejutás, a szakmai fejlődés, a jó munkahelyi légkör, a családias hangulat, vagy épp a közszféra kínálta biztosabb munka? Azért fontos már az elején fontolóra venni mindezeket, mert később már nehézkesebb az átjárás a különböző szektorok között.