felvi.hu


Hogyan lesz sikertörténet az állásinterjú?

2022.05.02

Értékes diploma, felkészültség, nyelvtudás, kiváló CV, jó fellépés. Vajon még min múlik a siker? Mi alapján dől el, hogy minket választanak-e egy állásinterjún? Egyes hr-esek szerint a kisugárzás, a határozottság döntő erejű lehet, míg mások úgy tartják, fontos ugyan, hogy el tudjuk adni magunkat, ám ennél is lényegesebb a megbízható szakmai tudás, a szorgalom és az alázat.

Természetesen nem lehet általános szabályokat felállítani, hiszen feladatfüggő, milyen tulajdonságokkal boldogulunk jól az adott pozícióban. Az azonban biztos, hogy nem elég a birtokában lennünk ezeknek a képességeknek, ismereteknek, a munkaadónkat is meg kell győznünk arról, hogy kiválóan el tudjuk majd végezni a munkánkat.

Fontos a jól informáltság

A frissdiplomások többsége nincs tisztában azzal, mire is számíthatnak a munkaerőpiacon, általában a valóságtól elrugaszkodott elvárásokkal állnak elő. Sokan fogalmaznak meg olyan bérigényeket, amelyek nem reálisak egy pályakezdőnek. Ráadásul a túlórákhoz és a kötött munkaidőhöz sincs nagyon kedvük a fiataloknak – állítja az álláspiaci szakemberek egyik csoportja. Érdemes tehát tájékozódni, milyen fizetésre számíthatunk, és hogy milyen előmenetel várhat ránk az adott vállalkozásnál. Szinte felcsillan az interjúztatók szeme, amikor kiderül, hogy a jelölt képben van a praktikus teendőkkel, a juttatásokkal és a kötelezettségekkel kapcsolatosan is.

Keltsünk jó benyomást

Hiába vagyunk nagyon felkészültek, okosak és gyorsak, kiváló szakemberek, és több nyelven is jól kommunikálunk, hiszen ha rossz benyomást keltünk, elképzelhető, hogy inkább egy határozottabb, magabiztosabb fiatalt választanak majd helyettünk. A kisugárzás nagyon fontos ugyanis álláskereséskor! Ha jó benyomást keltünk, sokkal nagyobb eséllyel választanak minket. Azonban önmagában az önbizalom, a jó fellépés sem elegendő. Csak akkor ér valamit a határozottság, ha tudás, jó hozzáállás is társul mellé, illetve, ha birtokában vagyunk azoknak a képességeknek, készségeknek, amelyek az adott munkakörhöz elengedhetetlenek. Ha például rendezvényszervezők vagyunk, akkor jó csapatjátékosnak, kiváló kommunikátornak is kell lennünk, míg informatikusként a logikus, rendszerező gondolkodást, az elmélyültséget fogjuk nagy haszonnal kamatoztatni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A jó kisugárzás kincset ér

A kisugárzás szubjektív kategória, nem mérhető, számszerűsíthető. Összességében mégis elmondható, hogy szívesebben dolgozunk együtt olyanokkal, akiknek jó a közelében lenni, akik vidámságukkal, pozitív hozzáállásukkal motiválják a többieket. A segítőkészség is elengedhetetlen, bár ezt sem könnyű felmérni egy állásinterjún. Az is ösztönzőleg hat a többiekre, ha lelkesen, nagy kedvvel végezzük a munkánkat, és ha panaszkodás helyett a feladatok megoldásán töprengünk. Mivel a munkahelyek többségén egy csapat tagjaként kell majd dolgoznunk, így elengedhetetlen, hogy megtanuljuk a közös feladatvégzés fortélyait, amelyekkel végül is már a diákévek alatt is megismerkedtünk, így végül is csak csiszolgatnunk kell a már megszerzett tudásunkat.

Legyünk tudatosak

Azonnal kiszúrják a hr-esek, ha tudatosan, célorientáltan tervezzük a karrierünket. Ehhez elegendő megnézniük az önéletrajzunkat, amelyből jól látszik, hogy logikusan felépítve, egy irányba mutatóan halad-e a szakmai pályánk, vagy éppen ellenkezőleg, csak sodródunk az árral, elvállaljuk, ami szembe jön, mindenféle koncepció nélkül. Ugyanígy gyorsan kiszűrik azokat a jelentkezőket is, akik nem elég kitartóak, túl gyakran váltogatják munkahelyeiket, nem tudják igazán, mivel is szeretnének foglalkozni. A munkaügyisek alapvetően olyan embereket szeretnének felvenni, akik lojálisak, nem váltogatják álláshelyüket félévente, s kitartóan, szorgalmasan dolgoznak a cél érdekében. Ha megunnánk egy munkát, akkor sem érdemes azonnal felmondani, inkább próbáljunk meg megújulni és több energiát tenni bele.

Megbízhatóság, pontosság

Hogy milyen iskolában és mit tanultunk, illetve, hogy milyen nyelvvizsgákkal rendelkezünk, az önéletrajzunkat átfutva azonnal átlátják a hr-esek. Az azonban már nehezebb feladat, hogy egyetlen találkozó során kiderítsék, mennyire vagyunk alaposak és megbízhatók, pedig ezek is nagyon fontos szempontok a munkaerő kiválasztásakor. Mivel a személyes találkozóra már csak azokat hívják be, akiket valóban szimpatikusnak, felkészültnek tartanak, így a beszélgetés folyamán át lehet terelni a szót a lojalitással, pontossággal kapcsolatos kérdésekre is, akár személyes példákon keresztül.