felvi.hu


Ha már egyszer dolgoztál a nyáron...

2021.08.25

Vége a nyári szünetnek, lassan emlékké zsugorodik a balatoni nyár és megfakul a szakmai gyakorlat tapasztalata is. Ne engedd elmúlni mindazt, amit már megszereztél!

Amíg még frissek a tapasztalataid a munkahelyi életről, addig érdemes elgondolkodnod azon, mit és miért csináltál a gyakorlat során az elmúlt nyáron. Talán segítséget nyújtanak a mindennapi munka jellemzői abban, hogy találj egy kérdést, aminek kidolgozásával érdemben hasznosítható válaszokat találsz saját tudományterületeden.

Gondolkodj már most a diplomamunkádról!

A szakmai gyakorlathoz is kapcsolható diplomamunkák haszna kettős: szinte biztos lehetsz benne, hogy eredményeid érdekelni fogják azt a céget, akiknél a vizsgálataidat végzed, vagy ahol a működéssel kapcsolatban kérdéseket vetettél fel. Ezzel megteremtheted a továbblépés lehetőségét, ha már kezedben a diploma. Másrészt az is hasznos lehet, hogy az elméleti tudományok és a gyakorlati munka közötti hídverésben teszed le az alapköveket. Elméleti területen tovább dolgozva is remekül hasznosíthatod a kérdés nyomán összegyűjtött, majd saját ötleteid alapján kidolgozott ismereteket.

A diplomaírás egyik legnehezebb fázisa annak a kérdésnek a megtalálása, amivel szívesen foglalkoznál. Használd fel ezért a gyakorlati tapasztalatokat, a munka során felmerülő problémákat, megoldásra váró feladatokat.

Talán még messzinek tűnik a diploma megszerzése, de a cégek szívesebben alkalmaznak olyan embereket, akikkel már hosszabb ideig munkakapcsolatban álltak - és ennek része lehet a diplomamunka során fenntartott kapcsolat is. Amíg a nagy mű készül, pontosan követni tudják majd, milyen állapotban vagy, hogy bírod a terhelést. Könnyíthetsz a helyzeteden, ha alaposan előkészülsz a feladatra.

Tisztázásra váró kérdések a diplomamunka készítéséhez

Ha már van kérdésed, amivel szívesen foglalkoznál, akkor a legcélszerűbb olyan gyakorlati helyet keresni magadnak a következő szemeszterek alatt, ahol a téma gyakorlati oldalával részletesebben megismerkedhetsz. Nem túlzás ezért közvetlenül megkeresni vállalkozásokat, akik a számodra érdekes területeken működnek. Az is lehetséges, hogy a főiskola vagy egyetem intézményes szinten is kapcsolatban áll olyan cégekkel, akik számodra érdekes témát kínálhatnak. A tájékozódást ezért kezdd az intézményi diáktanácsadó irodánál. A karrier-tanácsadással foglalkozó munkatárs tapasztalatai, de a tanszékek közvetlen kapcsolatai is aranyat érhetnek a megfelelő helyszín kiválasztásában.

Tudnod kell, hogy a cégek és a képző intézmények elvárásai a diplomamunkával kapcsolatban eltérőek lehetnek. Ezért könnyen két szék között a pad alatt találhatod magad, ha nem készülsz fel arra is időben, hogy a munkából legalább két változatot kell elkészítened. Ahhoz, hogy a képesítésed megszerezd, a diplomamunka alapváltozatának a főiskola vagy egyetem előírásaihoz kell igazodnia. A témavezető tanár kívánságai, megjegyzései a követendő utasítások. A záró jegyet nem a vállalat, hanem a képzőintézmény adja a dolgozatra, ezért a tanárok kéréseit messzemenőkig teljesítened kell. Eközben lehet, hogy az eredeti kérdésfelvetés némileg módosulhat, mert a tanárod esetleg más pontokra is kíváncsi, mint amiket a cégnél fontosnak tartanak.

Problémát jelenthet az is, hogy bizonyos cégadatokhoz való hozzáférést nem engedélyeznek számodra, emiatt a munka kivitelezése bonyolultabbá válhat. Időben tisztázd ezért a munkahelyi kapcsolattartó személyeddel is, hogy milyen mértékben számíthatsz a támogatására. Ismerned kell továbbá azt is, hogy a cégnél folyó munka mennyi időt engedélyez számodra, és azt milyen beosztással - hogy foglalkozni tudj a dolgozat készítésével. A határidőkre különösen fontos ügyelned, csak a te kedvedért valószínűleg nem készítenek évközi kimutatásokat, felméréseket. A cég eredeti terveit kell ismerned tehát a helyes időbeosztás érdekében.

Ha időközben a témavezető tanár érdeklődése látszik lanyhulni, akkor könnyen zsákutcába futhat a teljes kutatási munkád. Ezért folyamatos kapcsolatot kell tartanod a témavezetőddel és az eljárással, részeredményekkel kapcsolatban kérdéseket feltenned, gondolkodtatnod kell tanárodat is. Csak így születhet egy, az ő számára is érdekes munka, aminek külön haszna lesz számodra, hogy a legfrissebb tudással vértezheted fel magad a pályakezdéshez.

Már most kezdj hozzá az alapozáshoz

A lehetséges diplomamunka témák kiválasztásában tippeket szerezhetsz a nagyobb cégek honlapjairól is. Rendszerint közzéteszik, milyen problémák megoldásában várnak ötleteket, érdeklődő szakdolgozókat. Így olyan vállalkozásokkal is kapcsolatba léphetsz, akikkel korábban még nem találkoztál. Érdeklődésed és elszánt kutatómunkád az év során jó előkészítést jelenthet a későbbi gyakornoki pozícióhoz, vagy alkalmazáshoz. Azzal is számolnod kell, hogy néhány cégnél inkább csak a már jól megismert gyakornokok számára teszik hozzáférhetővé az adatokat. Ilyenkor a fordított eljárás célszerűbb: néhány hónap munka után előhozakodni a diplomaírás lehetőségének kérdésével.

Jó, ha tudod, hogy minkét esetben legalább két-három hónap lehet, míg egy elfogadható témajavaslatot egyeztettek a céggel. Ennyi idő kell ahhoz is, hogy kiderüljön, milyen anyagokból, kinek a szakmai támogatásával írhatod majd meg a nagy művet.

Az egyetemek és főiskolák nem minden esetben nézik jó szemmel, ha az elkészült diplomamunkákat a cégek pénzzel is jutalmazzák. Úgy érezhetik, hogy a többi szakdolgozó, aki csak a felsőoktatási intézmény számára írja munkáját hátrányos megkülönböztetést szenvedhet. A kérdést tehát érdemes megfelelő diszkrécióval kezelni.

A diplomamunka megvédése után elegáns fogás egy rövid prezentációt összeállítani a cég számára a diplomamunka anyagából. Erre a prezentációra a közvetlen kapcsolatot biztosító mentor mellett a cég képviselőit is illik meghívni, és a száraz elméleti tudás helyett a cég számára hasznosítható ismeretekre helyezni a hangsúlyt.