felvi.hu


Elmélyített szaktudás néhány félév alatt

2021.04.23

Mindent a szakirányú továbbképzésről

A munkaerőpiac kihívásaihoz jobban alkalmazkodva speciális szakképzettséget szerezhetnek azok, akiknek már van diplomájuk, de tovább erősítenék tudásukat az adott szakterületen. A szakirányú továbbképzéseket jellemzően levelező munkarendben hirdetik meg a felsőoktatási intézmények, így akár munka mellett is teljesíthetők a képzés elvárásai.

Korszerű szaktudás, részterületi specializáció, munkához alkalmazkodó tanrend – csak néhány hívószó a szakirányú továbbképzésekhez. A szerteágazó területeket felölelő képzések azokat a jelentkezőket várják, akik egy-egy szűkebb területen szeretnének mélyreható ismereteket, speciális szaktudást szerezni.

A sikeres alap- vagy mesterfokozatot követően a szakirányú továbbképzésen további szakképzettség szerezhető, amellyel piacképesebb tudás lesz a hallgató birtokában. A képzési idő 2-4 félév, a konzultációkat pedig jellemzően hetente, kéthetente, havonta tömbösítve tartják, tehát a képzés jól, illetve könnyebben összeegyeztethető a munkaidővel.

A szakirányú továbbképzéseket az intézmények hirdetik meg, a jelentkezéseket, a felvételi folyamatot is maguk bonyolítják. Nem az E-felvételiben, hanem az intézmény honlapjáról letölthető formanyomtatvánnyal kell jelentkezni.

Fontos hangsúlyozni, hogy a szeptemberben induló képzések jelentkezési határideje jellemzően nyár vége, ezért azoknak is van lehetőségük pályázni, akik abban van évben nem jutottak be mesterképzésre, vagy egyáltalán nem is jelentkeztek az általános felvételi eljárásban. A februárban induló képzésekre jellemzően január elejéig lehet jelentkezni, de minden esetben a meghirdető felsőoktatási intézmény által meghatározott feltételek az irányadók.

A jelentkezőknek jellemzően szakmai önéletrajzot és/vagy motivációs levelet kell csatolniuk, illetve egyes esetekben szóbeli vizsgára is sor kerülhet.

A sertés-egészségügyi szakállatorvostól kezdve, a szakjogász, a szakközgazdász, a szakmérnök, valamint a pedagógus-szakvizsgára felkészítő képzések hadán át a protokoll és rendezvényszervezőig csaknem 1300 szakirányú továbbképzést hirdetnek meg idén a hazai felsőoktatási intézmények. A széles palettán való böngészést a Felvi Szakkeresője is segíti, ahol a Szakirányú továbbképzések gombra kell kattintanunk.

Itt a képzés neve mellett intézmény, kar, vagy épp munkarend szerint is könnyedén lehet keresgélni.

Minden egyes képzés esetén meghatározottak a bemeneti követelmények, azaz hogy mely alap-, vagy mesterszakokról, illetve képzési területekről érkezőket várják, hiszen ezek tananyagára épül az adott szakirányú továbbképzés. Jelentkezni nemcsak már meglévő diplomával lehet, hanem akkor is, ha már sikeres záróvizsgával rendelkezik a jelentkező, s igazolni tudja, hogy oklevelének kiállítása folyamatban van.

A követelményekről az intézmény honlapján, valamint a Felvi Szakleírások menüpontjából lehet információt szerezni.

A Szakleírások remek kiindulópontja lehet azoknak is, akik pontosan még nem tudják, hol és mit tanulnának. Itt az érdeklődési körüknek, vagy a korábbi tanulmányaiknak megfelelő képzési terület képére kattintva, majd a Szakirányú továbbképzések fület választva eljutnak ahhoz a listához, amelyen már csak a kiválasztott képzési terület szakirányú továbbképzései sorjáznak.

Az itt elérhető leírásokból megismerhető, hogy milyen ismeretekre tehet szert a hallgató a tanulmányai során, milyen kompetenciákat szerezhet, vagy épp merrefelé indulhat tovább a megszerzett képesítéssel. A „Képzést indító intézmények” fül alól pedig az is kiderül, hogy mely egyetem, főiskola hirdeti meg a képzést.

A szakirányú továbbképzés újabb végzettségi szintet nem ad, ám pár félév alatt, szakdolgozatírás és sikeres védés után speciális szakirányú szakképzettséget tanúsító oklevél megszerzésével zárul, és az itt szerzett tudással újabb karrierlehetőségek nyílhatnak meg a hallgatók előtt.