felvi.hu


Élethosszig tanul(hat)unk

2020.03.19

"Jó lenne, ha olyan munkát végezhetnék, amit szeretek" - egy kívánság, ami sokak fejében megfogalmazódik. A bizonytalankodók itt meg is állnak, és a terv csak álom marad. Pedig érdemes jövőtervet készíteni és küzdeni azért, hogy az meg is valósuljon. Például folyamatos tanulással...

Az emberek jelentős része unja a munkáját. Még akkor is, ha annak idején izgalmas, kihívásokkal teli feladatnak tűnt, idővel megfakulhat minden szakma, és rutinba fulladnak a napi tevékenységek. Eltűnnek a kihívások és 5-7 év alatt belefásulnak a dolgozók a korábban örömmel végzett feladatok ellátásába. Többségük a csodát várja, hátha felbukkan egy jó tündér, aki ötletet ad, hogyan tovább. Nos, jó tündérrel nem szolgálhatunk, de néhány gondolattal hozzájárulhatunk a váltáshoz, a változtatáshoz.

A legfontosabb - hinni a változás lehetőségében

Higgyük el, a helyzet nem lehet annyira rossz és annyira végleges, hogy valamilyen irányba ne tudjunk kilépni az unalmassá vált területről, feladatkörből. Ahhoz, hogy egy tervet kidolgozzunk a változtatáshoz, első lépésben kicsit álmodoznunk kell. No, nem arról, hogy ölünkbe hull a lottónyeremény, hanem inkább azt kell végiggondolnunk, mivel töltenénk szívesen a munkás hétköznapokat. A munkahellyel és foglalkozásunkkal kapcsolatos negatív gondolatainkat kis időre tegyük félre, és próbáljuk meg elhinni, hogy változtathatunk a helyzetünkön. Nyilván kényelmesebb ragaszkodni a megszokott, unalmas életmódhoz, a már bejáratott napirendhez, mint váltani, de ha mindig ugyanazt tesszünk, mint amit eddig is cselekedtünk, valószínűleg nem számíthatunk jobb jutalomra sem, mint amit eddig kaptunk a munkánkért: marad az unalom, üresség, a kihívások hiánya.

A terv

Egy állás megszerzése alapos előkészületet igényel. Még akkor is, ha rendelkezünk a szükséges iskolai végzettséggel, számos készséget, gyakorlatban használható tudást el kell sajátítanunk ahhoz, hogy váltani tudjunk a számunkra előnyös pozícióba. Ezért gondoljuk végig alaposan, hol tartunk most, milyen erőforrások felett rendelkezünk. Iskolai végzettségünk, korábbi gyakorlati tapasztalataink, iskolán kívüli helyzetekben fejlesztett készségeink mind-mind hasznosak lehetnek, ha a váltáson gondolkodunk. Sőt, azt is érdemes megfontolnunk, hogy korábbi alkalmazotti pozíciónkat önfoglalkoztatásra cseréljük. Természetesen, ez utóbbi lépést komoly üzleti terv készítésének kell megelőznie.

Írjuk le a terveinket

Pszichológiai vizsgálatok szerint az írásba foglalt terveket közel ötszörös valószínűséggel meg is valósítják az emberek. Kár, hogy mindössze a népesség három százaléka hajlandó arra, hogy a terveit le is írja. A sikerhez tehát szükséges egy írásba foglalt menetrend. A terv mellett azt is rögzíteni kell, milyen lépésekkel, milyen apróbb célok megvalósításával érhető el az álomállás. A jó tervhez teljesen konkrét megfogalmazásban, mérhető eredményekkel kell leírnunk, mit szeretnénk elérni. Realisztikus célkitűzéseket, megvalósítható lépésekben tervezzünk, és gondoljuk végig azt is, mivel jár, ha az egyes lépéseket elmulasztjuk, halogatjuk.

Ha elértük a célt, tekintsünk tovább

Az élethosszig tartó tanulás korában - és a mai, információs társadalom egyértelműen ezt a követelményt támasztja minden munkavállalóval szemben - nem állapodhatunk meg a babérjainkon. Folyamatos megújulásra, fejlődésre van szükségünk a versenyképességünk megőrzéséhez, ezért három-ötévente gondoljuk újra, milyen célokért, milyen feltételek mellett szeretnénk dolgozni. Ne feledjük el, hogy bármilyen életkorban érdemes lehet továbbtanulni, új szakmai képesítést szerezni, vagy korábbi ismereteinket felfrissíteni. A tanulás segít igazán megőrizni versenyelőnyünket.

A felvi.hu önismeretei tesztjei közül a tanulási stílusra, illetve munkával kapcsolatos értékeinkre vonatkozó listák kitöltését javasoljuk segítségként.