felvi.hu


Diákmunka - menő vagy ciki?

2021.05.05

A kérdés jogos, de a felelet már korántsem olyan egyértelmű, mint gondolnánk. Ha egy kicsit jobban a dolgok mögé nézünk, akkor azt kell látnunk, hogy a józan ész mégiscsak egyértelmű válaszokat diktál. S hogy mik ezek? Eláruljuk, személyes tapasztalat alapján!


Mesterházy Bogi a saját tapasztalatait osztja meg diáktársaival, amivel szeretné, ha hozzájárulhatna véleményük formáláshoz is a diákmunkával kapcsolatban. Úgy gondolja, hogy az ember véleményét sokban befolyásolja, hogy milyen társadalmi réteghez tartozik, otthon mire tanították, ennek ellenére úgy látja, hogy diákmunka lehetősége nélkül a tanulók elveszettek, kilátástalanok lennének. Amellett, hogy a személyi jövedelemadón és nyugdíjjárulékon kívül más közteher nem terheli a diákmunkát - szemben a „felnőtt" dolgozói társadalommal - ,sokaknak ez jelenti a gyakorlat megszerzésének helyét, az állandó bevételi forrást.

Milyen céllal vállalnak munkát a diákok?

Sokan csak éppen egy hétnyi boldogságért dolgoznak - legyen ez egy fesztiválbérlet, vagy külföldi utazás - de többen akadnak olyanok is, akik tanulmányaikat finanszírozzák belőle, megpróbálnak kicsit önfenntartóbban élni, hiszen hozzá kell tenni, hiszen egy egyszerű kollégiumi hely sem hullik az ember ölébe ingyen és bérmentve.
Bogi szerint a vírushelyzet miatt minden tanulónak több ideje marad, ezáltal lehetősége is nyílik arra, hogy úgy ossza be magának a napot, ahogy csak szeretné: a tanulást vagy kora reggelre, vagy a késő délutáni órákra lehet tömbösíteni aszerint, hogy a munkabeosztás és a műszakok milyen jelenlétet követelnek meg. "Nem egy érettségiző évfolyamtársam van, aki hetente több napot dolgozik sokszor több, mint nyolc órában, amellett, hogy az ország egyik legnevesebb gimnáziumának tanulója. Egyszerűen azért csinálja, mert élvezi, van mivel lekötnie magát. A megkeresett pénz nem a legfontosabb szempont ez esetben, de úgy gondolom, senki nem bánja, ha némi saját tőkéje halmozódik fel otthon." - vallja Bogi.

Hasznosabb, mint egész nap sorozatokat nézni, nem igaz?

Az egész napos láblógatásnál bármi jobb. A saját maguk által beszerzett dolgokra sokkal jobban vigyáznak a diákok, ezt kár is lenne vitatni. Ha valaki egy új órával, telefonnal, vagy akár autóval jelenik meg valahol, sokszor feltételezik a környezetében, hogy fiatalsága lévén nagy valószínűséggel a szülők járultak hozzá nagy részben a vételár összegyűjtéséhez. Ellenben, ha tudják, hogy a tanulás mellett voltak olyan szorgalmasak és kitartóak, hogy sikerüljön egy bizonyos összeget félretenni ezekre a cikkekre, máris más megítélés alá esik az illető. Sokkal nagyobb megbecsültségre tehetnek szert akaratlanul is, sőt az is megeshet, hogy példát mutatva másokat motiválnak a munka világába való belépésre!

A teljes cikk elolvasható az unilife.hu-n »