felvi.hu


Minden, amit történelem középszinten tudnod kell!

2021.04.28

Ha klassz tanárod volt, akkor a töriórákról nem bemagolandó évszámok halmaza jut eszedbe, hanem korszakokon átívelő tudás, amelynek köszönhetően összefüggéseiben látod a világot. Persze lehetséges, hogy a mozaikok csak később, például az egyetemen kerülnek a helyükre, ám addig is a középszintű érettségin megmutathatod, hogy már alakul a páratlanul színes és gazdag mentális térkép.

Ahogyan korábban a magyarnál és a mateknál tettük, most töriből is összegyűjtjük neked, hogy miből kell számot adnod a középszintű érettségin.

Kompetenciák

Szép, ha tudod, mikor volt a mohácsi csata, vagy valójában meddig tartott a százéves háború, netán profi vagy görög-perzsa háborúkból, és a magyar királyok sem hoznak zavarba, ám a lexikális tudás nem elég: a tálalás is fontos.
Nem érdemes rizsázni, hiszen középszinten is elvárt, hogy képes legyél kiemelni a lényeges ismereteket egy megadott témához, és szerkesztett szöveget alkoss megadott szempontok alapján, természetesen szabatos történelmi szakszókinccsel.

A puzzle-nek már most is össze kell állnia valamennyire, hiszen például fontos felismerni az egyetemes és magyar történelem felsorolt eseményeiből azokat, amelyek valamilyen összefüggés alapján kapcsolódnak egymáshoz, értened kell az események, folyamatok és cselekedetek mozgatórugóit.

Témakörök

Elvileg semmi sem okozhat meglepetést a középszintű történelem érettségin, hiszen az iskolai évek alatt pontosan azt tanították meg neked, amit ezúttal a papíron szeretnének látni.

A két vizsgaszinten azonosak a témakörök:


Ez egyszerre ijesztő lehet, de vegyél egy nagy levegőt: mindennel találkoztál a korábbi években, semmi sem ér váratlanul. Hogy jó hír-e vagy sem, azt te tudod, ám ettől még tény: az idén nem kell szóbelire készülnöd, így még inkább fókuszálhatsz az írásbelire.

A teljes cikk elolvasható az unilife-hu-n »