felvi.hu


Nyelvtudás: a szükséges minimum


Ma már szinte alig találni olyan álláshirdetést, amelyben ne kérnék egy idegen nyelv legalább társalgási szintű ismeretét. Egyre több cég rendelkezik több-kevesebb nemzetközi kapcsolattal, így legtöbbször a nyelvtudás már alapkövetelmény  minden munkavállalónál.

Nem elég azonban tanulni a nyelvet, beszélni is kell. Az interjúztatók nem elégszenek meg a nyelvvizsga-bizonyítvány bemutatásával, élőszóban is tesztelik a jelentkezők nyelvtudását. A diploma átvételének is feltétele legalább egy középfokú C típusú nyelvvizsga megszerzése. Azért legalább egyet, mert vannak olyan szakok, mint például a nemzetközi gazdálkodás vagy a turizmus-vendéglátás, ahol két szakmai középfokú az alapelvárás.

Ezért nem mindegy tehát, mennyire vesszük komolyan a nyelvtanulást akár a középiskolás években, akár hallgatóként. Legjobb még érettségi előtt "ráfeküdni", különösen, ha adott a lehetőség, és olyan osztályba, iskolába járunk, ahol az órarend része a heti 2-3 nyelvóra. Ha gyorsabban haladnánk az osztálytársainknál azt megtehetjük magántanárral vagy egy nyelviskolában.

Többletpontok nyelvtudásért


A felvételi során alapképzési szakon, egységes, osztatlan képzésen és felsőfokú szakképzésen a nyelvtudásért legfeljebb 40 többletpont jár:

Összesen legfeljebb 40 többletpont jár a jelentkezőnek akkor is, ha a különböző nyelvvizsgák alapján elérhető többletpontjainak összege magasabb lenne, illetve egy nyelvből csak egy nyelvvizsgáért adható többletpont.

Ahhoz hogy a mostani eljárásban a felvételi összpontszám számításánál figyelembe vegyék a nyelvvizsgáért járó többletpontokat, az azt igazoló bizonyítvány másolátát legkésőbb 2012. július 10-éig be kell küldeni az Oktatási Hivatal, 1380 Budapest Pf. 1190 postacímre.

Néhány trükk a nyelvtanuláshoz


A nyelvtanulás sokak számára legutálatosabb része, amikor szavakat kell tanulni. Íme, néhány trükk, amivel akár játszva is tanulhatunk:

  1. "Rátanulás" - a tanulást követő 24 órán belül újra üljünk le rögzíteni a memóriánkban. Az is segít, ha az új szavakkal rögtön mondatokat is alkotunk.
  2. Helyezzük kontextusba az új szavakat, gyártsunk mini-történeteket! A gyerekek is így tanulják saját anyanyelvüket.
  3. A vizuális típusoknak hasznos lehet, ha elképzelik a szavakat írott formában, egy különleges helyszínen (pl. egy repülőgép kondenzcsíkkal írja az égre).
  4. Leonardo da Vinci tükörírással jegyzetelt. A szokatlan írásforma nyelvtanulásnál is segítheti a mélyebb bevésést. De írhatjuk akár fejjel lefelé vagy a másik kézzel is.
  5. Készítsünk szókártyákat! Egyik oldalára írjuk az új, idegen nyelvű kifejezést, a másikra pedig a magyar párját. Érdemes példamondatot is írni, hogy az új szó megfelelően rögzüljön. Az adott nap kártyái mellett érdemes átlapozni az előző nap szótermését is. Amelyik jelentését azonnal tudjuk, hátrasorolhatjuk a pakliban.
  6. Ha könnyebben tanulunk hang alapján, mondjuk fel a szavakat diktafonra. A megoldás előtt hagyjunk kb. 5 másodperces szünetet. Ezt bárhová magunkkal vihetjük, akár utazás közben, vagy a buszra, vonatra várva is tanulhatunk.

A nyelvtanuláshoz további tanácsok és módszerek a Tanulási tippek rovatban!