felvi.hu


Hogyan segít a Felvi az érettségiben?

2016.04.13

A jelentkezés beadása és a ponthatárok megállapítása között a legtöbb jelentkezőt nem a felvételi, hanem a középiskolai éveket lezáró érettségi vizsga foglalkoztatja. Cikkünkben összegyűjtöttük a legfontosabb dátumokat, valamint tanácsadó cikkeinket, amelyek segíthetnek felkészülni a megmérettetésre.

A 2016. évi május-júniusi érettségi vizsgák időpontjai ide kattintva érhetők el.

A vizsgaidőszak kétszintű érettségi vizsgatárgyakkal kapcsolatos információi pedig itt olvashatók.

Az érettségi az első igazán komoly vizsga egy diák életében. Több, mint a már jól ismert felelések, vagy dolgozatok, hiszen a tananyag mennyisége jelentősen nagyobb az eddig megszokottnál. Ráadásul az eredmények befolyásolják a felvételi összpontszámot is, így akár a továbbtanulás múlhat egy-egy jól vagy kevésbé jól sikerült feleleten.

Az írásbeli érettségik hetében nap nap után más tantárgyakból adnak számot tudásukról a vizsgázók, a szóbelin pedig akár egyszerre több tárgyból is maturálhatnak. Ahhoz, hogy valaki sikerrel vehesse az akadályokat, fontos, hogy a tudása rendszerezett legyen. Ekkora méretű anyagot nem lehet egyik napról a másikra megtanulni, úgy, hogy aztán értelmesen és összefüggően elő is tudjuk adni.

Tanulási stratégia megtervezéséhez segíthet honlapunk Tanulási tippek pontja, ahonnan kiderül, miként állítható össze a tanulási program, hogyan ütemezhetők a feladatok. Összegyűjtöttünk számtalan praktikát, amelyek megkönnyítik a tananyag elsajátítását, illetve amivel kezelhető a vizsgadrukk. Emellett pedig hasznos információk szűrhetők le a tanulással kapcsolatos önismereti kérdéssoraink kitöltésével is.

A legtöbb szakember azt tanácsolja, hogy időben el kell kezdeni a felkészülést. Érdemes tervet készíteni, hogy melyik nap, milyen tantárggyal és mennyi időt foglalkozik a vizsgázó, mennyit időt szán az ismétlésre és ehhez a menetrendhez következetesen ragaszkodni kell. Fontos, hogy bizonyos időközönként iktasson be egy-egy szünetet is. Ilyenkor egy séta a friss levegőn vagy néhány tornagyakorlat a nyitott ablak előtt felfrissíti nemcsak a testet, de a szellemet is. Van akinek a zenehallgatás segít a kikapcsolódásban, míg másokat a mozgás frissíti fel. A módszer nem, csak a pihenés, a relaxálás számít.