felvi.hu


Minden, amit a matek középszintű érettségin tudnod kell!

2021.04.14

Már az érettségi lázában égsz? A tanulással kelsz és fekszel? Sorozatunkban megmutatjuk neked, mit kell tudnod a legfontosabb tárgyak közép- és emelt szintű vizsgáján. Következzen a matek középszintű vizsga!

Tudás a gyakorlatban

Biztos van néhány olyan elem a tananyagban, amelyről azt gondolod, hogy teljesen felesleges. E sorok írója például életében nem vette hasznát annak, hogy megtanították neki kiszámolni az ikozaéder felületének nagyságát... Az érettségi azonban gyakorlatközpontúbb, ahogyan az Oktatási Hivatal itinere fogalmaz:a középszinten elsősorban „a mai társadalomban tájékozódni és alkotni tudó ember matematikai ismereteit kell megkövetelni".Szóval alapvetően az a cél, hogy a matematikai fogalmak és tételek alkalmazását bizonyítsd, és hogy tudd őket gyakorlati helyzetben használni.

A kompetenciák között persze mindkét szintre igaz, hogy tudni kell észlelni a szövegben rejlő matematikai problémákat, és akár modellt alkotni. Hiába alapvetően a számok világa a matek, azért a betűs kifejezéseket se árt érteni.


Az alábbi területeken az alapok megértése középszinten is szükséges, mert kérhetik, hogy definiálj olyan fogalmakat, mint a halmazok egyenlősége vagy az üres halmaz, ám az alkalmazás a meghatározó:

 

A számelmélet és az algebra terén például ezek az alapvető részletek szerepelhetnek:

 

Matematikai mumusok

Sokan ódzkodnak a matek egyes részeitől, néhányatoknak talán éppen a gráfok a mumusai, ám középszinten elég konkrét szituációkat szemléltetni és egyszerű feladatokat megoldani. No és persze ismerni a gráfhoz kapcsolódó fogalmakat, mint a pont, él, fokszám vagy teljes gráf.
Másoknak talán a függvények okoznak gondot, ám a tájékoztató alapján könnyű felkészülni, hiszen konkrétan megadják, hogy milyen hozzárendeléssel megadott függvényeket kell tudni ábrázolni és jellemezni.
És a megnyugvás: differenciál- vagy integrálszámítás nem is jöhet szembe!

A teljes cikk elolvasható az unilife-hu-n »