felvi.hu


Ezt várják el magyar írásbeli érettségin!

2021.04.08

A magyar nyelv és irodalom érettségin egybefonódva kell számot adnod a 12 év alatt megtanult nyelvtan és irodalom tudásodról. Talán ebből a tárgyból térnek el a legjobban a közép- és az emelt szintű vizsgához szükséges tudnivalók, de az alapok közösek. Összeszedtük neked, milyen kompetenciákat várnak el tőled a magyar érettségin!

Szövegértés

Az érettségi első része a szövegértési képességeken alapszik. Szépirodalmi, szakmai, tudományos, publicisztikai szövegek egyaránt szóba jöhetnek, melyeknél elvárás, hogy az adott műfajnak és szempontoknak megfelelően tudj különböző szövegértelmezési eljárásokat alkalmazni. A legfontosabb, hogy az információkat célirányosan fel tudd dolgozni és kritikusan megítélni kiválasztással és újrarendezéssel. A szöveg értelmezésében használnod kell a nyelvi, kommunikációs és irodalmi ismereteidet, szükség lehet annak a bemutatására, hogy az adott szöveg hogyan fejezi ki a kor és az emberek tapasztalatait, gondolatait.

Ezen kívül a kontextusra is érdemes figyelni,hiszen meg kell tudnod fogalmazni a szövegen belüli és szövegek közötti utalásokat. Az olvasmánnyal kapcsolatos tárgyszerű reflexiók mellett gyakran személyes állásfoglalásra is felszólít a feladatsor a szöveg üzenetével, gondolataival kapcsolatban, úgyhogy jó, ha ezt is észben tartod olvasás közben.

Tipp: Ha a szöveg elolvasása előtt átfutod a hozzá kapcsolódó kérdéseket, már tudni fogod, hogy mire kell kiemelten figyelned olvasás közben!

Írásbeli szövegalkotás

A gyakorlati szövegalkotás esetében tájékoztató, érvelő vagy esszé típusú szöveget kell írnod egy megadott témában a műfaji-, téma-, és esetleges címzettnek megfelelő követelményeknek alapján. Az itt elvárt kompetenciák közé tartozik a műfajnak megfelelő terjedelem és stílus megtalálása, köznyelvi norma alkalmazása, biztos helyesírás és a rendezett, olvasható íráskép.

A teljes cikk elolvasható az unilife.hu-n »