felvi.hu


Magántanárnál, csoportban vagy önállóan?

2016.03.03

Mindenki életében van olyan pont, például a nyelvvizsga vagy az érettségi, amikor úgy érzi, segítségre van szüksége a felkészüléshez. A motiváció is többféle lehet: plusz tudás, rendszeresség, bátorítás, a felfoghatatlannak tűnő tananyag elmagyaráztatása... Hogy könnyebb legyen rátalálni a legmegfelelőbb megoldásra, összegyűjtöttük a különböző tanulási formák előnyeit és hátrányait.

Magántanár: drágább, de hatékonyabb

A magántanítás egyik előnye, hogy kevésbé kötött. Természetesen első lépésként a szintfelmerés és a célok kitűzése (mit és mikorra szeretnénk elérni a magántanár segítségével) után a tanárok általában készítenek egy tanmenetet a minden diákjukhoz. Vagyis hatékonyabb, mert az oktató kizárólag azokra a kérdésekre fókuszálhat, amelyekkel nem boldogulunk. Ám nem kell percre pontosan ragaszkodniuk az előre megtervezett tananyagbeosztáshoz, így például ha valamit nem értünk meg elsőre, rákérdezhetünk, újra elmagyaráztathatjuk magunknak, illetve addig gyakorolhatjuk, amíg valóban el nem sajátítottuk.

Emellett rugalmasabb is a magántanár. Ha előre tudjuk, hogy valamikor nem tudunk a megszokott időpontban menni egy adott héten, akkor áttehetjük azt az órát egy másik napra. Egyre több tanár vállalja azt is, hogy skype-on keresztül tart órát, így az utazással sem kell időt töltenünk. Szükség esetén - például vizsgák előtt - sűríthetjük, megnyújthatjuk az órákat, vagy tarthatunk szünetet is, így például egy síelés miatt nem fogunk lemaradni a többiektől.

A fentiek mellett további előny, hogy a magántanár személyre szabott oktatást nyújt, alkalmazkodik az igényeinkhez, elvárásainkhoz. Ha pedig nem vagyunk megelégedve az oktatóval, könnyebben válthatunk, mint ha csoportos órákra járunk. Fontos, hogy mondjuk el őszintén a véleményünket, értékeljük a munkáját, jelezzük, ha valami nem tetszett, mert ezek a visszajelzések új irányt adhatnak az óravezetésnek, és összességében elégedettebbek leszünk majd a tanulással, és eredményesebb is lesz majd a közös munka.

A magántanárok tarifái széles skálán mozognak, attól függően, mennyire specifikus ismeretet szeretnénk elsajátítani. Az átlagos óradíj 2500-3000 forint, ha azonban szaknyelvi órát szeretnénk vagy ritka nyelvet tanulunk, illetve ha főiskolai, egyetemi oktatóhoz, esetleg fordítóhoz járunk, akkor magasabb óradíjakkal kell számolnunk.

Egyedül vagy csoportban?

Személyiségfüggő, kinek melyik megoldás a hatékonyabb. Csoportban tanulva motiváló lehet a társak jelenléte, mert senki nem szeretné, ha őt kevésbé okosnak tartanák a társai. Hátulütője, hogy a szorongó diákokat megbéníthatja, ha azt látják, hogy a többiek jobbak, lelkesebbek náluk. A csoportos órákon könnyebb lapítani, ellustulhatunk, hiszen úgyis lesz valaki, aki válaszol majd a tanár kérdéseire. Ugyanakkor „ciki" nem tudni a választ, vagy úgy menni órára, hogy nem készítettük el a feladott leckéket.

A csoportos órákon játékos, páros vagy több fős feladatokat is meg lehet oldani, amelyek nemcsak a jó hangulatot alapozzák meg, de rengeteget tanulhatunk is belőlük. A magánóráknál előfordulhat, hogy egy idő után közelebbi kapcsolatba kerülünk a tanárral, elbeszélgetjük az időt más témákról, vagy épp nem csinálunk házi feladatot, hiszen úgyis elfogadja majd a kifogásainkat. Pedig ezzel magunknak ártunk, hiszen így kis túlzással feleslegesen kidobott pénz és idő a különóra.

A nyelviskola előnyei

Olcsóbb, mint a magántanár, és több csoportos feladatra is lehetőséget ad, a szituációs, párbeszédes feladatokat mindenesetre sokkal könnyebb nyelviskolában eljátszani, mint magántanárnál. Emellett megismerkedhetünk érdekes emberekkel, hiszen sokszor egészen különböző területről érkező diákok kerülnek egy csoportba, akik között életkor szerint is nagy lehet a szórás. Ez persze nem feltétlenül előny, van, hogy épp ez okozza a problémát, összességében azonban akár színesítheti is a tanulást. Arról pedig már volt szó, hogy a csoporttársak motiválhatnak bennünket, kialakulhat egyfajta egészséges versengés.

Nyelviskolában különösen nagyon sok múlik a tanáron. A magukra adó nyelviskolák igyekeznek kiváló oktatókat keresni, ám ez nem mindig sikerül. Van, hogy egy kisebb, kevésbé ismert iskolában jobb tanár tanít, mint egy neves, elismert helyen. Így a képzés ára nem feltétlenül utal arra, milyen színvonalú oktatásra számíthatunk. Ha elégedetlenek vagyunk, mindenképpen mondjuk el véleményünket, ezzel a tanár munkáját is segíthetjük, illetve az iskola számára is hasznos a visszajelzés.

Egyedül, a négy fal között

Ha igazán elszántak és szorgalmasak vagyunk, akkor nem feltétlenül van szükségünk tanárra a felkészüléshez. Egyedül is nekivághatunk a munkának, amiben az internet, a szakkönyvek lehetnek nagy segítségünkre. Ha mégis megakadnánk, kérhetünk segítséget csoporttársainktól, barátainktól, esetleg egy tanárral is felvehetjük a kapcsolatot, hogy magyarázzon el valamit részletesebben, vagy ajánljon nekünk egy-egy könyvet. Kétségkívül ez a legolcsóbb és leginkább időtakarékos megoldás, ráadásul időhöz sem vagyunk kötve, bármikor nekiláthatunk a tanulásnak, senkihez sem kell alkalmazkodnunk. Hátránya, hogy könnyen meginoghatunk („majd holnap"), vagyis ez a módszer csak azoknak válik be, akik képesek arra, hogy valóban minden nap fegyelmezetten leüljenek a tankönyvük mellé.