felvi.hu


Időmenedzsment érettségire készülőknek

2021.04.01

Nem egyszerű feladat jól beosztani az időnket, a távoktatás során pedig hajlamosak lehetünk arra, hogy összecsúsznak a teendők a fejünk fölött. Ahhoz, hogy ne az utolsó pillanatba kapkodj a tételek között, most megosztunk veled jól bevált tippeket a napirended kialakításához.

A tervezés a lelke mindennek!

Rendszerezd és csoportosítsd feladataidat, legyen az határidőnaplóban, jegyzetfüzetben, vagy vezesd egy Excel táblában! Könnyen elfelejthetünk egy-egy apróságot a temérdek információhalmaz mellett, ezért gyűjts össze mindent, amit az érettségiig kell tenned! A tételeket az összes tantárgyból, a gyakorló feladatokat, a könyveket, amiket át akarsz lapozni és a témaköröket, amiket még tanulnod kell. Ezután következhet a rendszerezés. Számold össze mennyi időd maradt még az érettségiig, és ezt oszd el egyenletesen a teendők között. Például az egyik hét a magyaré lesz. Hétfőn megtanulod az első három tételt, kedden megcsinálod a tavalyi érettségit és átismétled a tételeket, szerdán egy novella és verselemzés, csütörtökön újabb három tétel tanulása, pénteken pedig ismétlés. A következő héten pedig jöhet a történelem. Ha felosztod és megtervezed a rendelkezésre álló időt, akkor biztosan semmit nem fogsz kifelejteni.

Hogyan ne csússz el a napi feladatokkal?

Lefekvés előtt írj egy listát vagy telefonos jegyzetet arról, amit a következő napon meg akarsz valósítani. Ne vállald túl magad, ismered a határaidat egyszerre mennyi ideig tudsz koncentrálni és persze pihenésre is szükség van. A listát priorizálással írd meg. Ez azt jelenti, hogy előre veszed a legfontosabb, majd a végére hagyod a kevésbé fontos teendőket. Az is szokott segíteni, hogy rögtön az elején letudod azt, amihez a legkevésbé van kedved, így a nap hátralévő részében már nem kell vele foglalkoznod. Használhatod a Promodo technikát is, ami azt mondja, válaszd ki az aznapi legfontosabb feladatod és csak arra az egy tevékenységre fókuszálj 30-90 percen keresztül.

A teljes cikk elolvasható az Unilife.hu-n »