felvi.hu


A középiskola vége: fókuszban a tanulás

2019.12.13

A középiskola utolsó hónapjai kicsiben hasonlítanak arra, amit az egyetemek, főiskolák kurzusain félévenként meg kell ismételni. Önállóan, jól szervezetten készülni a vizsgákra. Akkor lehetsz igazán sikeres, ha megtalálod, milyen témák érdekelnek.

Ugyan jól hangzik, hogy heti harminc órát tanulsz a középiskolában, de azért egy kicsit más munkastílust követel a feladat az iskolapadban, mint egyetemistaként, főiskolásként. Szeptembertől, ha sikerül a felvételid, akkor körülbelül egy négyéves tantárgy anyagmennyiségéhez hasonló információtömeget önállóan kell feldolgoznod egyetlen kurzus teljesítéséhez. Ki kell tehát találnod, hogy hogyan tudsz eredményesen megbirkózni a feladatokkal.

Ehhez érdemes alaposan megismerned tanulási stílusodat. Lehet, hogy azokat az információkat dolgozod fel könnyebben, amiket leírva látsz, esetleg valaki elmondja a legfontosabb részeket, de az sem kizárt, hogy rajzolgatnod célszerű és folyamatábrákban tudsz inkább gondolkodni. Megint másoknak kicsit mozogni, járkálni kell a tanulás során. Most, amikor az érettségire készülsz, még időben megpróbálhatod, melyik stílus illik hozzád. Töltsd ki önismeretiteszt-gyűjteményünk hallgatói élettel foglalkozó kérdéssorai közül a "Tanulási stílus kérdőívet", és próbáld ki a javasolt módszereket.

Nézd meg, hogy működik a felsőoktatás

Ha nem választottál túl távoli célpontokat, akkor hasznos lehet, ha a hátralevő időben megnézel egy-két egyetemi, főiskolai előadást a kiszemelt intézményben. Tájékozódj a honlapjukról, milyen szabályok szerint látogathatják külsősök a programokat, esetleg kérdezz rá a tanulmányi osztályon vagy a kurzus vezetőjénél, beülhetsz-e egy-egy előadásra. Az általános gyakorlat szerint a nagyelőadások szabadon látogathatóak, csak a kisebb létszámú szemináriumok (gyakorlati foglalkozások) esetében rendelnek el látogatási stopot. Az sem kizárt, hogy az érettségihez hasznosítható témában találsz éppen futó kurzust. Az viszont biztos, hogy hallgatókkal találkozhatsz, tőlük érdeklődhetsz, hogyan célszerű készülni a hallgatói életre.

Nyugat-Európában már bejáratott gyakorlat, hogy az első évek a tanuláshoz, az új típusú életmódhoz való hozzászokást segítő, gyakorló időszakot jelentenek. Ráadásul az intézmények saját, belső tanácsadó szolgálatai is támogatják a jelölteket, milyen képzési program és módszerek lennének igazán testhezállóak az eredményes munkához. Talán furcsának tűnik ilyen messzire előre gondolkodni, de a nyílt napok mellett az állásbörzék is kínálhatnak hasznos tanulságokat, mivel érdemes készülni az eredményes pályakezdéshez. Sok olyan készséget keresnek ugyanis a munkaadók, amik nem szerepelnek a hivatalos képzési programokban, de a diákévek alatt elsajátíthatóak. Ilyen például a csoportmunkában való részvétel során az együttműködés, irányítás, motiválás készsége, amelyekre mind-mind szükséged lesz, ha egyszer diplomás munkavállalóként mások munkájáért kell felelősséget vállalnod.

A jó könyvtárhasználat elengedhetetlen

Amíg középiskolásként csak a tankönyvekre és óravázlatokra támaszkodva jó jegyeket tudsz szerezni, talán nem is jut eszedbe, mennyire fontos lehet az önálló információgyűjtés. Az érettségihez talán elég, bár az esetek többségében nem az, ha csak az iskolában elhangzott dolgokra támaszkodsz, a felsőoktatásban biztosan sok időt kell eltöltened a könyvtárakban. Használd ki már most az időt arra, hogy alaposan felkészülj a könyvtárhasználat rejtelmeire. Talán már az érettségire készülés során is tudsz kibányászni olyan könyveket a gazdag kínálatból, amik megkönnyítik a munkád.

Ehhez persze, tudnod kell, hogyan bánj egy szakkönyvvel. Ami nem működik: elejétől a végéig alaposan átolvasni, aztán újra elolvasni és a megjegyzésével erőlködni. Többnyire ugyanis nagyon tömény szövegekről van ugyanis szó, kézikönyvek esetében pedig egyáltalán nem összefüggő, kisebb írások alkotják a könyvet. Ezért a szakkönyvek használatának első szabálya, találjuk meg, miről szól a mű. Ehhez a tartalomjegyzékkel kezdjük a munkát. A tartalomjegyzék ismeretében megpróbáljuk elképzelni, hogyan építkezik a mű szerzője. Szerencsés esetben az egyes fejezetek rövid bevezetővel és összefoglalóval készültek. Ezekbe érdemes beleolvasni, és ha valóban új, hasznos információkra bukkantál, akkor jöhet a fejezet feldolgozása.

Az olvasás önmagában kevés, a megszerzett új információkat rendszerezned, rögzítened kell. Ha már tudod, milyen tanulási stílus illik hozzád, kidolgozhatod a legjobb jegyzetelési formát. Legyen az színes papírokon, különböző tollakkal, ceruzákkal, képekkel vagy rajzokkal, gyakorlatilag mind eredményes lehet, ha megkönnyíti számodra az emlékezést. A jegyzeteket újra átolvasva látni fogod, hol maradtak lyukak a feljegyzéseidben. A szakkönyvből ezeket a hiányokat pótolva máris készen van a vizsgához használható anyagod. Fontos tudnod, hogy különböző könyvek szerzői eltérő módon vélekedhetnek egy-egy kérdésről, és az is lehet, hogy mindannyiuknak igaza van. Ezért bátran jegyezd fel saját véleményed is, ha a különféle álláspontok alapján sikerült kialakítani sajátodat.

A könyvtárhasználat gyakorlata olyan tudás lesz, amivel rengeteg időt takaríthatsz meg az érettségi hajrá és a felsőoktatási vizsgaidőszakok során.