felvi.hu


Az érettségi vizsga praktikái

2016.03.31

Az érettségi vizsgák - közép- és emeltszinten is - alapos felkészülést igényelnek. Ilyenkor a vizsgán mindenki szeretné tudása legjavát nyújtani. Ehhez jó tudni, hogyan kezeljük azokat a feladatokat, amelyekkel szembe kerülünk. A kétszintű érettségin tesztfeladatok és esszéfeladatok váltogatják egymást, melyek megoldásához most különböző praktikákat ajánlunk.

A tesztek

A teszteknek két fajtája van, az egyik, amelyben egy állításról el kell döntened, hogy igaz vagy hamis, illetve a másik, ahol több válasz közül kell kiválasztanod a helyes megoldást. Mindkettőre igaz az alapszabály, hogy olvasd el figyelmesen magát a feladatot! Emellett tudd meg, hogy a hamis választ vagy az igazat kell-e megjelölnöd! Végül azt is jobb, ha kideríted, hogy a feladatban több helyes válasz lehet, vagy kizárólag egy. Csak ezután fogj hozzá a feladathoz!

Jobb esetben az ember rögtön olvasás után tudja a választ, de persze előfordulhat, hogy nem.

Az "igaz-hamis" kérdéseknél leginkább az szokta megzavarni a vizsgázókat, ha tagadó kérdést tesznek fel nekik. Pedig ilyenkor van egy egyszerű lehetőség a hiba kiküszöbölésére: célszerű a tagadószó nélkül végiggondolni a kijelentést. Ha tagadószó nélkül igaz a kijelentés, akkor értelemszerűen a tesztbeli állítást hamisnak kell minősíteni. Ugyancsak buktató lehet a túl hosszú kérdés, melyet egészen egyszerűen olvass el többször is, mindaddig, míg meg nem érted.

Azoknál a kérdéseknél, ahol több lehetőség közül kell az igaz választ kiemelned, akkor a következő tippek segíthetnek. Ha a válaszok között több is van, amelyik helyes megoldásként számodra választhatónak tűnik, kerüld az extrém, szélsőséges választásokat. Ezután olvasd össze a kérdések elejét minden választási lehetőséggel. Így könnyebb lesz közülük a helyteleneket kiszűrni.

Ha továbbra is bizonytalan vagy, akkor kezd a hibás válaszok áthúzásával. A maradékok közül kell majd ezek után kiválasztanod a leginkább megfelelőt - ezt célszerű a tesztírás legvégén, az áttekintés fázisában megtenned. Jobban teszed, ha nem töltesz sok időt egy-egy kérdéssel, hanem inkább a végére hagyod a kérdéses feladatokat. Ez azért is praktikus, hiszen előfordulhat az is, hogy a további kérdések során kapsz olyan információkat, amelyek rávezetnek a jó válaszra.

Ha végképp nem tudod, melyik a helyes válasz, akkor érdemes igazodnod a valószínűségszámítás szabályaihoz: statisztikailag bizonyított tény, hogy az eldöntendő kérdéseknél az igenlő válaszok gyakoribbak. Természetesen lehetőséged van arra is, hogy végül a Sorsra bízd magad és csak tippelj….

Az esszéírás fortélyai

Hasonlóan a tesztekhez, az esszéírás kérdéseit is alaposan olvasd át! Kis túlzással azt mondhatjuk, hogy a kérdések gondos átolvasása már fél siker! Egy-egy apró figyelmetlenség - például egy rosszul értelmezett félmondat - miatt fontos pontokat veszíthetsz el.

Éppen ezért érdemes már az olvasás közben lejegyezni a kulcsszavakat, amelyek a későbbi válaszok vázát képezik majd. Az esszéknél - melyek lehetnek néhány mondatosak is - célszerű a könnyebb feladatokkal indítanod, aztán folyamatosan rátérni a nehezebbekre. A nehezebb feladatoknál érdemes a megszerezhető pontok szerint rangsorolnod, magyarán azt csináld meg előbb, amelyikért több pont jár. A rossz feladatelosztással sokan futottak már ki az idejükből…

A hosszabb kifejtést igénylő kérdéseknél az írás megkezdése előtt gondold át, hogyan is épüljön fel a válaszod. A kulcsfogalmak segítségével felépítheted az esszé vázát, a gondolatmenet tagolását is. Csak ezután kezdj hozzá az összefüggő szöveg megírásához. Ez azért is jó technika, hiszen így kétszer futtatod végig az agyad a témán, így írás közben "újragondolhatod" eredeti vázlatodat.

Ne felejtsd el, hogy esszét kérnek tőled, nem kisregényt! Így az esszék írásakor törekedj tömör, lényegre törő válaszra, mert a mellébeszélést nem igazán értékelik. Az alapgondolatot és a "kontextus megteremtését" az első bekezdésbe írjad, e nélkül könnyen értelmezhetetlenné válik a teljes írásműved. Ezután jöhet a részletes kifejtés. Figyelj a helyesírásra is, hiszen egy-egy "ordító" hiba jelentősen befolyásolhatja dolgozatod értékelését.

Ha a dolgozat befejeztével még rendelkezésre áll egy kevés idő, azt feltétlenül a munka áttekintésére kell szánnod. Ahelyett, hogy pánikszerűen elhagynád a termet, maradj és nézd át még egyszer irományodat! Az újabb ellenőrzés után viszont már fellélegezhetsz, irány a büfé!