felvi.hu


Az első nagy dobás: az írásbeli

2021.04.29

Ugyan tudjuk, hogy az érettségi vizsgák egy része előrehozható, ismételhetők és javíthatók is a rosszul sikerült részek, de ki ne szeretné elsőre átvinni a lécet? Az írásbeli vizsgák lesznek az első komoly megmérettetések.

A felsőoktatási intézmények minden évben meghatározott számú helyre keresik a jelentkezőket, akiket teljesítményük alapján "sorrendbe állítanak", majd közülük a legjobbakat veszik fel. Az érettségi feszültségét - ami így sem kevés, hiszen elég sok anyagból kell majd számot adnod - ez a helyzet csak fokozza. Az eredményeid alapján a legjobbak közé kell tartoznod. A feladat adott, a kivitelezésre pedig ki kell dolgoznod saját megoldásaid.

Az érettségi feladatsorok kérdései a középiskolai tankönyvekben leírtakon alapulnak. Ne feledd, hogy egyszer már megtanultad őket, nem a nulláról kell felfejlesztened a tudásod. Ha biztosra szeretnél menni, akkor készíts saját jegyzetet a könyvekből, tanulmányozd óravázlataid, és ne feledkezz el az apró betűkről sem. Természetesen sok kiegészítő ismerethez juthatsz szakfolyóiratok és komoly internetes források tanulmányozásával is. Például a történelem érettségihez fontos, hogy eligazodjunk a térképek, források, képek értelmezésében. A reál tárgyak esetében pedig még a vizsga előtt érdemes "megbarátkozni" a táblázatokat tartalmazó segédkönyvekkel, hogy jól fel tudjuk használni a bennük rejlő hasznos információkat.

Első pillantás a feladatlapra

Csak lassan a testtel! A feladatlap kézhez vétele után ne ess neki azonnal az első kérdésnek! Vegyél egy mély levegőt és olvasd át végig, a teljes feladatsort. A feladatmegoldás sorrendjét úgy válaszd meg, hogy először azokkal a feladatokkal foglalkozz, amelyeket biztosan meg tudsz oldani. Ezután térhetsz át a bonyolultabbnak látszókra. Fontos, hogy ne akadj le egy feladatnál sem. Ha úgy látod, hogy pillanatnyilag nem haladsz a megoldással, akkor tedd félre a példát, és hagyd a rendelkezésre álló idő végére. Ha a szövegben módosítasz, javítasz, akkor azt tedd egyértelműen. A zárójelek és átírások helyett egyértelműen húzd át a javított szövegrészt.

Röviden és tömören

A vizsgadolgozatok javítását javítókulcs alapján végzik. Ez azt jelenti, hogy az értékeléshez néhány jól meghatározott kulcsszó és összefüggés papírra vetése szükséges. Először olvad át a kérdést nagyon alaposan. Ne kalandozz el, és felesleges kisregényt írnod minden kérdésről, csak hogy megmutasd mi mindent tudsz még a témáról. Ezekért többnyire nem jár pluszpont. Szintén nem jár bónusz a számolásos feladatoknál adott második, esetleg harmadik megoldásra, így ezzel csak az időd vesztegeted. Hasznos lehet viszont, ha a kérdésekre akkor is írsz valamit, ha nem vagy biztos a jó megoldásban. Egy vázlat, ábra, vagy bármi, ami a feladat megoldása során megmutatja, hogy milyen úton gondolkoztál, pontokat jelenthet az értékelésnél.

Ne maradjon ki semmi!

A teszteknél semmiképpen ne hagyj megválaszolatlan kérdéseket! Ha végképp tanácstalan vagy a helyes válaszban, akkor hagyatkozz a megérzéseidre, legrosszabb esetben pedig bízz a szerencsédben és tippelj.

Az esszékérdéseknél törekedj összefüggő szöveg alkotására. Ilyenkor ugyanis nem csak a főbb tartalmi elemek feltüntetését, tehát egy vázlatot kérnek tőled. Ha van időd, kiemelheted a főbb gondolati elemeket például aláhúzással. Az ilyen típusú kérdéseknél rendszerint tágabb összefüggések bemutatása, több különböző esemény, adat összekapcsolása - egyfajta szakmai rálátás bizonyítása - a feladat.

Csak pontosan és szépen

A helyesírási hibákat feltétlenül kerüld el, és ügyelj a nevek, idegen szavak pontos írására is. A magyar nyelv és irodalom érettségi esetén a helyesírási hibák nem pusztán kiábrándítóan hatnak a javításnál, hanem komoly pontlevonással is járnak.

A felkészülés nem csak a tanulásból áll

Az érettségi vizsgán nyújtott jó teljesítményhez az is szükséges, hogy gondolatban ráhangolódj a vizsgára, és energiáid megfelelően összpontosítsd erre a pár órára. A vizsga előtti napot ennek érdekében érdemes pihenésre szánni. Az ekkor szerzett új információkkal többet veszítünk, mint amennyit nyerünk. Sok idegességtől kímélhetjük meg magunkat, ha előre el tudunk látogatni a vizsga helyére, így a nagy napon már nem kell aggódnunk, hogy eltévedünk, ez a tanács különösen azok számára hasznos, akiknek nem saját iskolájukban kell megjelenniük az érettségi vizsgán. Ha erre nincs mód, mindenképpen érkezz meg jóval a vizsga előtt, hogy az energiáid idegeskedéssel, kapkodással ne fecséreld.

A felkészüléshez tartozik az is, hogy előző este átgondolod, mire lesz szükséged másnap. A reggeli nagy izgalomban már ne kelljen az igazolványokkal, tollakkal, papírokkal, számológéppel, frissítőkkel, vagy reggelivel törődni.

És még valami: az írásbeli vizsgán a kitöltött feladatlapunkkal és értelmes válaszainkkal keltsünk majd jó benyomást, az öltözködésünkben inkább kényelmi szempontokat kövess.