Vadhigiénikus szakirányító szakirányú továbbképzés
Szak neve nagybetűsen VADHIGIÉNIKUS SZAKIRÁNYÍTÓ SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉS Szak neve vadhigiénikus szakirányító szakirányú továbbképzés Végzettségek
Képzési terület agrár 4. A felvétel feltételei - szöveges Agrár képzési területen alapképzésben (korábban főiskolai képzésben) szerzett oklevél. Képzési idő 3 Kreditek száma 90 7. A képzés során elsajátítandó kompetenciák, tudáselemek, megszerezhető ismeretek, személyes adottságok, készségek, a szakképzettség alkalmazása konkrét környezetben, tevékenységrendszerben Elsajátítandó kompetenciák, tudáselemek, megszerezhető ismeretek: A végzett hallgató megismeri az önálló ökológiai és ökonómia szemléletű vad- és élőhely-gazdálkodást, a korszerű vadtartási és nevelési technológiák alkalmazását; a megszerzett ismeretek birtokában képes a vadászat és a vadgazdálkodás szakirányítási feladatait környezetkímélő és fenntartható – a terület, valamint a védett és vadászható állatállomány igényeit figyelembe vevő – módon a vadgazdálkodás tervezésére és a vadállomány szabályozására, beleértve vadászatok hatékony szervezésének és biztonságos, eredményes lebonyolításának munkálatait; ellátja a vadegészségügyi és vadhigiéniai feladatokat a vadállomány egészségének megőrzése, valamint az emberre terjedő betegségek elkerülése érdekében; a vadhúsvizsgálat, az élelmiszerhigiéniai és élelmiszerbiztonság ismeretében képes biztosítani a vad kiváló élelmiszerként való felhasználását.
Személyes adottságok és készségek: felelősségtudat; elhivatottság; döntésképesség; pontosság; önállóság; gyakorlatias feladatértelmezés; szervező- és rendszerező készség; rugalmasság; kreativitás; ötletgazdagság; intenzív munkavégzés; eredményorientáltság.
A szakképzettség alkalmazása konkrét környezetben, tevékenységrendszerben: A szakon végzett korszerű tudással felvértezve alkalmas: a vadgazdálkodásra jogosult feladatainak irányítására, levezetésére és ellátására; a vadegészségügy szakigazgatási és ellenőrzési feladatainak ellátására; a vadgazdálkodás ágazati kapcsolatainak összehangolására; a vad élelmiszerként való biztonságos felhasználásának ellenőrzésére. 8. A szakképzettség szempontjából meghatározó ismeretkörök és a főbb ismeretkörökhöz rendelt kreditérték Szakmai alapismeretek: 45-65 kredit Állattani és állományszabályozási alapismeretek, vadászati jogi alapismeretek, vadászati szakigazgatási alapismeretek; Vadtartási és állatvédelmi, valamint vad-rehabilitációs ismeretek.
Differenciált szakmai ismeretek: 25-35 kredit Hazai és egzotikus vadbetegségek, a betegségek mikrobiológiai és járványtani ismeterei, laboratóriumi diagnosztikai ismeretek, valamint vadegészségügyi, élelmiszerhigiéniai ismeretek. 9. A szakdolgozat kreditértéke 10 kredit |