Turisztikai desztináció menedzsment szervezetének vezetésére és működtetésére felkészítő szakirányú továbbképzés
Szak neve nagybetűsen TURISZTIKAI DESZTINÁCIÓ MENEDZSMENT SZERVEZETÉNEK VEZETÉSÉRE ÉS MŰKÖDTETÉSÉRE FELKÉSZÍTŐ SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉS Szak neve turisztikai desztináció menedzsment szervezetének vezetésére és működtetésére felkészítő szakirányú továbbképzés Végzettségek
Képzési terület gazdaságtudományok 4. A felvétel feltételei - szöveges Az alábbi képzési területek valamelyikén legalább alapképzésben szerzett oklevél: agrár, bölcsészettudomány, jogi és igazgatási, gazdaságtudományok, műszaki, pedagógusképzés, sporttudomány, társadalomtudomány, természettudomány. Képzési idő 2 Kreditek száma 60 7. A képzés során elsajátítandó kompetenciák, tudáselemek, megszerezhető ismeretek, személyes adottságok, készségek, a szakképzettség alkalmazása konkrét környezetben, tevékenységrendszerben Képzés célja: Olyan szakemberek képzése, akik ismereteik birtokában képesek a vidék, illetve az adott térség feltételrendszerébe ágyazottan felismerni és értelmezni a térségi turisztikai folyamatok hátterét és összefüggéseit. Ismerik a turisztikai szektor sajátosságait, a turisztikai szervezetek és a kapcsolódó intézményrendszer működését. Alkalmasak a helyi, regionális, térségi turisztikai szervezetek munkájának koordinálására, irányítására, fenntartható turisztikai projektek generálására és menedzselésére, a kapcsolódó források felkutatására és pályázatok írására, innovációs, tervezési, fejlesztési és kutatási feladatok elvégzésére és irányítására.
Elsajátítandó kompetenciák, tudáselemek, megszerezhető ismeretek: A szakon végzettek: – képesek a vidék, illetve az adott térség feltételrendszerébe ágyazottan felismerni és értelmezni a térségi turisztikai folyamatok hátterét és összefüggéseit; – átlátják és értik a turisztikai szektor sajátosságait, a turisztikai szervezetek és a kapcsolódó intézményrendszer működési rendszerét, a kapcsolódó szabályozási folyamatokat és azok hatásrendszerét; – alkalmasak a helyi, regionális, térségi turisztikai szervezet munkájának koordinálására, a kapcsolódó stratégiák kialakításánál szakmai segítség nyújtására; – alkalmasak a turisztikai kisvállalatok, non-profit szervezetek alapításával, működtetésével, megszüntetésével kapcsolatos elemző, döntés-előkészítő és döntéshozatali tevékenységek magas színvonalú ellátására, alkalmasak fenntartható turisztikai projektek generálására és menedzselésére, a kapcsolódó források felkutatására és pályázatírásra; – képesek megfelelő magatartás-formák kialakítására, partnerkapcsolatok létrehozására és ápolására; – alkalmasak innovációs, tervezési, fejlesztési és kutatási feladatok elvégzésére és irányítására; – hatékonyan kezelik az emberi konfliktusokat és megfelelően kommunikálnak.
A szakon végzettek ismerik: – a vállalatok alapításával, működtetésével kapcsolatos jogi, pénzügyi és számviteli kereteket, a vállalatok legfontosabb erőforrásait, a velük való gazdálkodás főbb szempontjait, a vállalatok nemzetgazdasági szerepét; – a nemzetgazdaság főbb összefüggéseit; – a regionális tudományok kapcsolódó ismeretanyagát; – a kapcsolódó tervezési eljárásokat és módszertant; – a turizmus nemzetgazdasági szerepét és rendszerét; – a turisztika vállalatok/non-profit szervezetek közötti kooperáció és integráció jelentőségét, az érintett vállalatok sajátosságait; – a turisztikai desztináció és marketing menedzsment ismeretanyagát, valamint a kapcsolódó marketing kutatás módszertanát; – a minőség és innováció jelentőségét a turizmusban; – az informatika szakismereti alkalmazását.
Személyes adottságok és készségek: – problémafelismerő és -megoldó képesség; – elemző és szintetizáló készség; – kreativitás; – elkötelezettség a vidék eltartó-képességének biztosítása és a fenntarthatóság elve mellett; – jó kommunikációs és együttműködési képességek az idegenforgalomi fejlesztési feladatok megoldásban a hatóságokkal, az üzleti világ szereplőivel és a civil szervezetekkel; – szakmai felelősségtudat.
A szakképzettség alkalmazása konkrét környezetben, tevékenységrendszerben: A térségi turisztikai menedzser az idegenforgalomi fejlesztési feladatok tervezésével, szervezésével, működtetésével önálló és koordinációs feladatok ellátásával kapcsolatos munkakört lát el, helyi vagy regionális, illetve térségi szinten.
8. A szakképzettség szempontjából meghatározó ismeretkörök és a főbb ismeretkörökhöz rendelt kreditérték Alapozó ismeretek modul: 20 kredit (gazdaságtani, jogi és módszertani alapismeretek; informatikai, marketing és turisztikai alapozó ismeretek)
Szakmai törzsanyag modul: 30 kredit (a desztináció menedzsment fogalmi és intézményrendszere, turisztikai projektmenedzsment ismeretek, attrakció- és látogatómenedzsment ismeretek, pénzügyi ismeretek, az informatika szakismereti alkalmazása, pályázatírás gyakorlata 9. A szakdolgozat kreditértéke 10 kredit |