Élelmiszerlánc-biztonsági és élelmiszerhigiéniai szaktanácsadó szakirányú továbbképzés
Szak neve nagybetűsen ÉLELMISZERLÁNC-BIZTONSÁGI ÉS ÉLELMISZERHIGIÉNIAI SZAKTANÁCSADÓ SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉS Szak neve élelmiszerlánc-biztonsági és élelmiszerhigiéniai szaktanácsadó szakirányú továbbképzés Végzettségek
Képzési terület agrár 4. A felvétel feltételei - szöveges Bármely képzési területen legalább alapképzésben/főiskolai szintű képzésben szerzett végzettség
Képzési idő 2 Kreditek száma 60 7. A képzés során elsajátítandó kompetenciák, tudáselemek, megszerezhető ismeretek, személyes adottságok, készségek, a szakképzettség alkalmazása konkrét környezetben, tevékenységrendszerben személyes adottságok, készségek, a szakképzettség alkalmazása konkrét környezetben, tevékenységrendszerben: A képzés során elsajátítható kompetenciák: A szakképzettség birtokában az élelmiszerhigiéniai és élelmiszerlánc-biztonsági szaktanácsadó képes - az élelmiszertermelés, -feldolgozás és -forgalmazás teljes vertikumában önálló felelős vezetői munkavégzésre; - élelmiszeripari, élelmiszerlánc-biztonsági technológiák kidolgozására, illetve alkalmazására; - a gazdálkodó és szolgáltató egységek irányítási, ellenőrzési és minőségbiztosítási rendszerének kidolgozására; - az élelmiszerlánccal kapcsolatos szakanyagok kidolgozására; - élelmiszeripari rendszerek alkalmazására a gyakorlatban, azok ellenőrzésére és szaktanács adására. A képzés során elsajátítható tudáselemek: - általános élelmiszeripari és élelmiszerhigiéniai ismeretek; - az élelmiszerlánc analitikus és szintetikus ismerete; - az élelmiszerekkel kapcsolatos ellenőrzési folyamatok részletes ismerete; - az élelmiszerlánc logisztikája. Személyes adottságok, készségek: Precizitás, szervezőkészség, pontosság, felelősségtudat, elhivatottság, elkötelezettség, helyzetfelismerés, rendszerező képesség, tervezés, gyakorlatias feladatértelmezés, nyitott hozzáállás, kreativitás, ötletgazdagság, intenzív munkavégzés, problémamegoldás, eredményorientáltság. A szakképzettség alkalmazása konkrét környezetben, tevékenységrendszerben: A szakképzettség birtokában az élelmiszerhigiéniai és élelmiszerlánc-biztonsági szaktanácsadó alkalmas - gazdálkodási és szolgáltató egységek tervezési, szervezési, ellenőrzési és élelmiszerlánc-biztonsági feladatainak ellátására, - termelésirányítói tevékenység végzésére, - új technológiák kidolgozására, - élelmiszeripari, élelmiszer-gazdaságtani, élelmiszer-minőségbiztosítási és élelmiszerlánc-biztonsági szakigazgatási feladatok ellátására.
8. A szakképzettség szempontjából meghatározó ismeretkörök és a főbb ismeretkörökhöz rendelt kreditérték Alapozó ismeretek: 16 kredit Élelmiszerkémia és műszeres analitika; Mikrobiológia és géntechnológia a mezőgazdasági termék-előállításban és az élelmiszeriparban; Táplálkozástudományi ismeretek; Élelmiszer-gazdaságtan; Élelmiszerhigiéniai jog és igazgatás. Szakmai ismeretek: 36 kredit Zoonózisok az élelmiszertermelésben és forgalmazásban; Minőségügyi rendszerek; Húsipari technológia és higiénia; Tej és tejtermékek előállítása és higiéniája; Baromfi-, nyúl-, halászati és vadhús termékek technológiája és higiéniája; Malom-, sütő- és édesipari technológia és higiénia; Bor-, szeszesital- és üdítőital-gyártás és higiénia; Zöldség és gyümölcs termékek higiéniája; Konzervipari technológia és higiénia; Élelmiszer-előállító üzemek létesítése és üzemeltetése; Vendéglátás és közétkeztetés higiéniája; Egyhetes szakmai gyakorlat (vágóhíd, élelmiszeripari üzem, élelmiszer laboratórium, közétkeztetés)
9. A szakdolgozat kreditértéke 8 kredit |