Vendéglátó-turisztikai menedzser szakirányú továbbképzés
Szak neve nagybetűsen VENDÉGLÁTÓ-TURISZTIKAI MENEDZSER SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉS Szak neve vendéglátó-turisztikai menedzser szakirányú továbbképzés Végzettségek
Képzési terület gazdaságtudományok 4. A felvétel feltételei - szöveges Bármely képzési területen alapképzésben szerzett oklevél (korábbi képzési rendszerben főiskolai oklevél) Képzési idő 3 Kreditek száma 90 7. A képzés során elsajátítandó kompetenciák, tudáselemek, megszerezhető ismeretek, személyes adottságok, készségek, a szakképzettség alkalmazása konkrét környezetben, tevékenységrendszerben A szakirányú továbbképzés célja olyan szakemberek képzése, akik a képzés során megszerezhető ismeretek, tudáselemek segítségével, a személyes adottságaik tudatos hasznosításával a következő kompetenciákkal bírnak:
<!-- [if !supportLists]--> <!--[endif]-->a turizmus rendszerének, irányító szervezetének, kapcsolatrendszerének figyelemmel kísérése;
<!-- [if !supportLists]--> <!--[endif]-->a világturizmus és a hazai turizmus keresleti-kínálati helyzetének, trendjeinek figyelemmel kísérése;
<!-- [if !supportLists]--> <!--[endif]-->a hazai turizmus keresleti-kínálati helyzetének, politikai céljainak, fejlődési irányainak figyelemmel kísérése;
<!-- [if !supportLists]--> <!--[endif]-->a közlekedés főbb jellemzőinek és a fejlesztés szükségességének a turizmus szemszögéből történő figyelemmel kísérése;
<!-- [if !supportLists]--> <!--[endif]-->a magyar turisztikai piac specialitásainak ismeretében (egészségturizmus, falusi turizmus, konferenciaturizmus) a versenyképesség vizsgálata és elemzése;
<!-- [if !supportLists]--> <!--[endif]-->az erőforrás-felhasználás és más iparágak kölcsönhatásának, a környezetbe történő szerves beágyazódásának, az erőforrások fenntarthatóságának figyelemmel kísérése.
A képzés során elsajátítandó kompetenciák, tudáselemek, megszerezhető ismeretek:
<!-- [if !supportLists]--> <!--[endif]-->a szakértői, menedzseri habitust meghatározó kommunikációs és metakommunikációs, beszédtechnikai, nyelvi és nyelvhelyességi ismeretek – ezen belül az idegen nyelvi ismeretek –, személyes, társas és módszerkompetenciák;
<!-- [if !supportLists]--> <!--[endif]-->az idegenforgalmi és turisztikai szakember számára szükséges közgazdasági, pénzügyi és számviteli kompetenciák;
<!-- [if !supportLists]--> <!--[endif]-->az idegenforgalomhoz kapcsolódó marketing- és piackutatási kompetenciák.
Megszerezhető személyes adottságok, készségek:
<!-- [if !supportLists]--> <!--[endif]-->kreatív vezetői, irányító készség;
<!-- [if !supportLists]--> <!--[endif]-->szervezőkészség;
<!-- [if !supportLists]--> <!--[endif]-->stratégiai gondolkodás, döntésképesség;
<!-- [if !supportLists]--> <!--[endif]-->problémamegoldó képesség (probléma felvetése, meghatározása, megoldási alternatívák kidolgozása, a legjobb megoldás kiválasztása);
<!-- [if !supportLists]--> <!--[endif]-->elemzőképesség;
<!-- [if !supportLists]--> <!--[endif]-->tárgyalási és kommunikációs készség;
<!-- [if !supportLists]--> <!--[endif]-->konfliktuskezelő képesség;
<!-- [if !supportLists]--> <!--[endif]-->információfeldolgozási készség;
<!-- [if !supportLists]--> <!--[endif]-->együttműködési és kapcsolatteremtő készség;
<!-- [if !supportLists]--> <!--[endif]-->alkalmasság a csoportmunkában való részvételre;
<!-- [if !supportLists]--> <!--[endif]-->felelősségtudat, pontosság, elkötelezettség és igény a minőségi munkára;
<!-- [if !supportLists]--> <!--[endif]-->szakmai továbbképzésre, önképzésre való igény és igényesség.
A szakképzettség alkalmazása konkrét környezetben, tevékenységrendszerben:
A végzett hallgatók az idegenforgalom, vendéglátás különböző területein látnak el feladatokat, mint például:
<!-- [if !supportLists]--> <!--[endif]-->idegenforgalmi és turisztikai menedzsment;
<!-- [if !supportLists]--> <!--[endif]-->idegenforgalmi és turisztikai vállalkozások szervezése és üzemeltetése; utazásszervezés. 8. A szakképzettség szempontjából meghatározó ismeretkörök és a főbb ismeretkörökhöz rendelt kreditérték Közgazdaságtani, módszertani és üzleti alapozó ismeretek: 24 kredit (mikroökonómia, makroökonómia, pénzügytan, vállalat-gazdaságtan, idegenforgalmi jogi ismeretek, gazdaságföldrajz)
Szakmai törzsanyag: 56 kredit
(a turizmus rendszere és gazdaságtana, idegenforgalmi ismeretek, turisztikai ismeretek, szállodai ismeretek, turizmusmarketing, szakigazgatási ismeretek, idegenvezetés, program- és rendezvényszervezés, menedzsment ismeretek) 9. A szakdolgozat kreditértéke 10 kredit |