Halgazdálkodási szakirányú továbbképzés
Szak neve nagybetűsen HALGAZDÁLKODÁSI SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉS Szak neve halgazdálkodási szakirányú továbbképzés Végzettségek
Képzési terület agrár 4. A felvétel feltételei - szöveges Főiskolai, vagy BSc, BA oklevél az agrár, a műszaki, a természettudomány, a gazdaságtudományok, a jogi és igazgatási, a társadalomtudomány és a pedagógusképzés képzési területeken.
Képzési idő 2 Kreditek száma 60 7. A képzés során elsajátítandó kompetenciák, tudáselemek, megszerezhető ismeretek, személyes adottságok, készségek, a szakképzettség alkalmazása konkrét környezetben, tevékenységrendszerben Elsajátítandó kompetenciák: A végzett halgazdálkodási szaktanácsadók képesek lesznek halászati vállalkozást alapítani és vezetni, halászat területén szakigazgatási és egyéb adminisztratív tevékenységeket ellátni, vízi erőforrások hasznosítását célzó fejlesztési projekteket generálni, megvalósítani. A végzetteknek lehetőségük van a Debreceni Egyetemen futó halászati, akvakultúra vagy biológia témájú Ph.D képzésekbe bekapcsolódni.
Tudáselemek, megszerezhető ismeretek: * Természettudományi alapismereti tárgyak, * Biológiai ismeretek * Műszaki és technológiai ismeretek * Gazdálkodási és üzemvezetési ismeretek
Személyes adottságok: A halgazdálkodási szaktanácsadó-képzés célja olyan alkotói tevékenységre alkalmas szakemberek továbbképzése, akik képesek a szakterületükön jelentkező vezetési és szakmai (gyakorlati, fejlesztési, oktatási, kutatási) feladatok önálló megoldására, valamint a tudomány legújabb eredményeinek a termelésben történő alkalmazására. A személyes kompetenciák között elsődleges a gyakorlatiasság, problémamegoldó képesség, kreativitás, valamint a szervezői és vezetői készségek (felelősségtudat, döntésképesség, rugalmasság, türelmesség, önfegyelem)
A szakképzettség alkalmazása konkrét környezetben, tevékenységrendszerben: A halgazdálkodási szaktanácsadó feladata a halászati termelés és a hozzákapcsolódó egyéb termelő, illetve szolgáltató és adminisztrációs tevékenységek irányítása, a termelési-tenyésztési folyamatok tervezése, fejlesztése, szervezése, koordinálása. Ennek részeként különösen: * közreműködés a termelés szerkezetének kialakításában, termelési programok, programváltozatok kidolgozásában, az erőforrások racionális felhasználásában; * részvétel ágazati technológiák, illetve komplex termelés-technológiai rendszerek kidolgozásában, ezek alkalmazásában és továbbfejlesztésében; * természetes vizek halgazdálkodásának tervezése, szervezése, irányítása; * az ágazati éves és időszakos gazdasági eredmények elemzése; * a termelés, feldolgozás, termékforgalmazás irányítása, tervezése, szervezése; * az ágazati termelőeszköz-gazdálkodás irányítása, a műszaki fejlesztés szervezése, koordinálása; * a munkaerő-gazdálkodás és anyagi érdekeltség elveinek meghatározása, a végrehajtás ellenőrzése, elemzése; * rövid- és középtávú tervek kimunkálása; * kutató-, fejlesztő, oktató- és ismeretterjesztési munka végzése.
8. A szakképzettség szempontjából meghatározó ismeretkörök és a főbb ismeretkörökhöz rendelt kreditérték A halgazdálkodási szaktanácsadó-képzés természet- és társadalomtudományi ismeretek megszerzésére épül, a szakmai- és irányítási készségek érvényesítésének követelményével. Ennek elérését szolgálják a mellékelt tanterv tárgyai.
Általános és szakmai alapozó ismeretek: 8 kredit (az informatika, a biometria, az anatómia élettan és halegészségtan, kórtan) Szakmai ismeretek: 37 kredit (a hidrobiológia, a vízgazdálkodás, a haltenyésztés, a halak takarmányozása, a tógazdasági tartástechnológia, a természetesvízi halgazdálkodás, a halfeldolgozás, az intenzív halnevelés) Gazdasági ismeretek: 8 kredit (az ágazati tervezés, az ágazati ökonómia) 9. A szakdolgozat kreditértéke 7 kredit |