Mikrobiológus szakirányú továbbképzés
Szak neve nagybetűsen MIKROBIOLÓGUS SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉS Szak neve mikrobiológus szakirányú továbbképzés Végzettségek
Képzési terület természettudomány Képzési idő 4 Kreditek száma 120 7. A képzés során elsajátítandó kompetenciák, tudáselemek, megszerezhető ismeretek, személyes adottságok, készségek, a szakképzettség alkalmazása konkrét környezetben, tevékenységrendszerben A képzés célja önálló mikrobiológiai kutatómunka, továbbá ipari-biotechnológiai tervezői, kutatási-fejlesztési és magas szintű szakmai menedzseri feladatok ellátására is alkalmas, a mikrobiológia legszélesebb területén szerzett szakmai ismeretekkel rendelkező mikrobiológus szakemberek képzése.
A szakirányú továbbképzésben végzettek ismeretekkel rendelkeznek: – a mikrobiológia, ezen belül a virológia, a bakteriológia, az algológia, a protisztológia, valamint a mikológia alapvető területeiről (a mikroorganizmusok általános felépítéséről, anyagcsere sajátosságairól, rendszeréről, filogenetikai diverzitásáról, természetes környezetekben való előfordulásáról, a globális anyagforgalmi folyamatokban betöltött szerepéről és más élő szervezetekkel kialakított kapcsolatrendszeréről), a mikrobiológiai kutatások alapvető módszereiről, – a mikroorganizmusok szerepéről és jelentőségéről a humán, az állati és a növényi fertőzési folyamatokban, a klinikai mikrobiológia, a járvány- és a közegészségügy vonatkozásában; – a mikroorganizmusok élelmiszeripari célú hasznosításával kapcsolatban és a tartósítási eljárásokról; – a gyógyszeripari biotechnológiai eljárásokra és fejlesztési technikákra vonatkozóan; – az alkalmazott mikrobiológia (környezeti állapotelemzés, minősítés és kockázatbecslés, környezetvédelmi biotechnológiák tervezése és kivitelezése) területéről.
A szakirányú továbbképzésben végzettek alkalmasak: – mikrobiális taxonómiai, biotechnológiai alap- és alkalmazott kutatások tervezésére és kivitelezésére; – természetes környezetek mikrobiális ökológiai állapotának felmérésére és jellemzésére, ennek alapján természet-, illetve környezetvédelmi, mező- és erdőgazdasági döntés-előkészítési, beavatkozási tervezési munkálatokban való hatékony részvételre; – klinikai mikrobiológia (bakteriológia, mikológia, parazitológia, virológia) alap- és alkalmazott kutatási feladatainak ellátására; – élelmiszeripari tartósítási módszerek fejlesztésére, a fermentált élelmiszerek előállításának laboratóriumi és ipari méretű tervezésére, ellenőrzésére, élelmiszeripari minőségbiztosítási feladatok ellátására; – mikrobiális eredetű gyógyszeripari, illetve mikrobákkal végzett transzformációs termékek előállításában laboratóriumi és ipari szintű kutatási-fejlesztési, gyártási, minőségbiztosítási feladatok végzésére; – környezetvédelmi biotechnológiákat alkalmazó ipari és kármentesítési folyamatok irányítására, felügyeletére, továbbfejlesztésére.
A szakképzettség végzéséhez szükséges személyes adottságok, készségek: – kreativitás, rugalmasság, problémafelismerő és -megoldó készség; – önálló döntéshozó képesség; – tanulási készség és jó memória; – információ-feldolgozási képesség; – környezettel szembeni érzékenység, – elkötelezettség és igény a minőségi munkára; – a szakmai továbbképzéshez szükséges pozitív hozzáállás; – kezdeményező képesség, személyes felelősségvállalás; – alkalmasság az együttműködésre, a csoportmunkában való részvételre; – manualitási és mérési készségek. 8. A szakképzettség szempontjából meghatározó ismeretkörök és a főbb ismeretkörökhöz rendelt kreditérték Elméleti képzés: 60-80 kredit Mikrobiológiai alapozó ismeretek; mikroorganizmusok szerveződése, anyagcsere és taxonómiai diverzitása, evolúciója és ökológiája; járványügyi és orvosi mikrobiológia; ipari mikrobiológia és biotechnológia Gyakorlati képzés: 30-50 kredit 9. A szakdolgozat kreditértéke 10 kredit |