Élelmiszerbiztonsági szakember szakirányú továbbképzés
Szak neve nagybetűsen ÉLELMISZERBIZTONSÁGI SZAKEMBER SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉS Szak neve élelmiszerbiztonsági szakember szakirányú továbbképzés Végzettségek
Képzési terület agrár 4. A felvétel feltételei - szöveges A képzésben agrár képzési területen alapképzésben szerzett oklevéllel rendelkezők vehetnek részt. Képzési idő 2 Kreditek száma 60 7. A képzés során elsajátítandó kompetenciák, tudáselemek, megszerezhető ismeretek, személyes adottságok, készségek, a szakképzettség alkalmazása konkrét környezetben, tevékenységrendszerben A képzés során elsajátítható kompetenciák: A szakképzettség birtokában a végzett hallgató képes ⦁ élelmiszerbiztonsági rendszerek (ISO, HACCP) kiépítésére, üzemeltetésére az élelmiszertermelés, -feldolgozás, -forgalmazás, valamint a vendéglátás, közétkeztetés területén; ⦁ az élelmiszertörvény gyakorlati alkalmazására, érvényesítésére.
A képzés során elsajátítható tudáselemek: ⦁ alapvető termék-feldolgozási és élelmiszerbiztonsági ismeretek; ⦁ közegészségügyi ismeretek, a vendéglátás, közétkeztetés; ⦁ kockázatelemzés, kommunikáció, logisztika.
A képzés során megszerezhető ismeretek: ⦁ termékfeldolgozás, élelmiszerismeret, üzemtelepítés és -létesítés, közegészségügyi alapismeretek, élelmiszerbiztonság, élelmiszertörvény, élelmiszerbiztonsági menedzsment; ⦁ szakma-specifikus tudáselemek: élelmiszerkémia, mérés- és ellenőrzéstechnika, kockázatelemzés, esettanulmányok, kommunikáció, logisztika, illetve mindezek készség szintű ismerete és alkalmazni tudása.
Személyes adottságok, készségek: Precizitás, megbízhatóság, szervezőkészség, pontosság, önállóság, felelősségtudat, döntésképesség, elhivatottság, elkötelezettség, meggyőzőkészség, segítőkészség, kommunikációs rugalmasság, közérthetőség, helyzetfelismerés, rendszerező képesség, gyakorlatias feladatértelmezés, nyitott hozzáállás, kreativitás, ötletgazdagság, problémamegoldás, figyelem összpontosítás.
A szakképzettség alkalmazása konkrét környezetben, tevékenységrendszerben: E szakképzettség birtokában a végzett élelmiszerbiztonsági szakember alkalmas ⦁ termelő, feldolgozó üzemek élelmiszerbiztonsági felülvizsgálatának elvégzésére; ⦁ önálló szakmai munkára az élelmiszer ellenőrző hatóságoknál, egyéb élelmiszerellenőrző intézményeknél; ⦁ az élelmiszerbiztonság megvalósításának érdekében végzendő menedzser tevékenységre. 8. A szakképzettség szempontjából meghatározó ismeretkörök és a főbb ismeretkörökhöz rendelt kreditérték Alapismeret és szakmai törzsanyag: 30 kredit (Üzemtelepítés és -létesítés; Termékfeldolgozás, élelmiszerismeret; Közegészségügyi alapismeretek; Élelmiszerbiztonság; Élelmiszertörvény; Élelmiszerbiztonsági menedzsment)
Speciális szakismeretek: 20 kredit (Élelmiszerkémia; Mérés- és ellenőrzéstechnika; Kockázatelemzés; Esettanulmányok; Kommunikáció; Logisztika) 9. A szakdolgozat kreditértéke 10 kredit |