Szőlőtermesztő és borász menedzser szakirányú továbbképzés
Szak neve nagybetűsen SZŐLŐTERMESZTŐ ÉS BORÁSZ MENEDZSER SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉS Szak neve szőlőtermesztő és borász menedzser szakirányú továbbképzés Végzettségek
Képzési terület agrár 4. A felvétel feltételei - szöveges Bármilyen képzési területen alapképzésben (BSc), illetve főiskolai szintű képzésben szerzett végzettség. Nem agrár képzési területen szerzett végzettség esetén a szakképzettség megszerzéséhez szükséges alaptantárgyakból (szőlőtermesztés alapjai és a borászat alapjai) különbözeti vizsgákat kell tenni. Képzési idő 2 Kreditek száma 60 7. A képzés során elsajátítandó kompetenciák, tudáselemek, megszerezhető ismeretek, személyes adottságok, készségek, a szakképzettség alkalmazása konkrét környezetben, tevékenységrendszerben A képzés során elsajátítandó kompetenciák: A képzés végén a hallgatók képesek lesznek: - a szőlőtermesztés technológiájában a minőséget befolyásoló, javító technológiai elemek alkalmazására, - a borászati technológiák legújabb ismereteit, eszközeit, eljárásait alkalmazni, - a minőségbiztosítás rendszereinek kiépítésére, felügyeletére, dokumentálására, - a jövedéki termékkezelés követelményeinek, eljárásainak alkalmazására, - a borturizmus módszereinek alkalmazására, - a bormarketing elemeinek felhasználására, a gazdaság marketingstratégiájának elkészítésére, - a szőlőtermesztés és a borászat üzemgazdasági elemzésére, a költség – jövedelem összefüggések elemzésére. A képzés során elsajátítható tudáselemek: - szőlőtermesztési szakmai ismeretek, - borászati technológiai ismeretek, - integrált és ökológiai szőlőtermesztés technológiája, - növényvédelem módszerei, - borászati kémiai, mikrobiológiai ismeretek, - szőlőtermesztés és borászat gépei, - borturizmus, borbírálat, - bormarketing sajátosságai, eszközei, - minőségbiztosítás a szőlőtermesztésben és a borászatban, - vállalkozói ismeretek, - jövedéki termékszabályozás és ügyintézés, - üzemgazdaságtani ismeretek. A képzés során megszerezhető ismeretek, személyes adottságok, készségek: - kreativitás, rugalmasság, - problémafelismerő és -megoldó készség, - intuíció és módszeresség, - tanulási készség és jó memória, - széles körű műveltség, - információfeldolgozási képesség, - környezettel szembeni érzékenység, - elkötelezettség és igény a minőségi munkára, - pozitív hozzáállás a szakmai továbbképzéshez, - kezdeményező, illetve döntéshozatali képesség, személyes felelősségvállalás, - alkalmasság az együttműködésre, a csoportmunkában való részvételre, - képesség szervezeti konfliktusok kezelésére, megoldására, - humán problémák felismerésére, kezelésére. A képzés során a résztvevők a megszerzett ismeretek alapján olyan készségekre, képességekre tesznek szert, melyek alkalmassá teszik őket a szőlőtermesztés, a borászat és a szaporítóanyag-termesztés speciális területén végzendő munkára. A választható (alternatív) tárgyak azt a célt szolgálják, hogy ki-ki egyéni adottságának, érdeklődési körének, s nem utolsó sorban munkakörének megfelelően szakszerűen tudja alkalmazni a megszerzett ismereteket, tudásanyagot. Lehetőség nyílik a speciális területek korrekt elemzésére, a módszerek szakszerű adaptálására. A szakképzettség alkalmazása konkrét környezetben, tevékenységrendszerben: A szőlőtermesztő és borász menedzser a szakképzettség birtokában képes - a szőlőtermesztési és borászati technológiák megtervezésére, előkészítésére és végrehajtására; - a szőlőtermesztő és a borászati üzemek, vállalkozások irányítására és az ehhez kapcsolódó szolgáltató tevékenységekben való közreműködésre; - a minőségbiztosítás rendszereinek kiépítésére, felügyeletére és dokumentálására. 8. A szakképzettség szempontjából meghatározó ismeretkörök és a főbb ismeretkörökhöz rendelt kreditérték Alaptudományi és alapozó ismeretek: 12 kredit A szőlőtermesztés és a borászat általános technológiai ismereteinek elsajátítása, az alapképzésben tanultak kiegészítése, felfrissítése. Szakmai törzsanyag: 26 kredit Az alapozó tárgyakra épülő ismeretek (integrált termesztés, ökológiai gazdálkodás, növényvédelem, borászati kémia, borászati mikrobiológia, szőlőtermesztés és borászat gépei) feldolgozása és elsajátítása. Gazdasági és humán ismeretek: 2 kredit A vállalkozási ismeretek, ezen belül a szőlő – bor ágazatban elterjedt gazdálkodási formák, az üzemgazdasági ismeretek, a jövedéki termékszabályozás és ügyintézés témaköreinek elsajátítása. 9. A szakdolgozat kreditértéke 10 kredit |