Zöldséghajtató és gombatermesztő szakmérnök szakirányú továbbképzés
Szak neve nagybetűsen ZÖLDSÉGHAJTATÓ ÉS GOMBATERMESZTŐ SZAKMÉRNÖK SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉS Szak neve zöldséghajtató és gombatermesztő szakmérnök szakirányú továbbképzés Végzettségek
Képzési terület agrár 4. A felvétel feltételei - szöveges A szakirányú továbbképzésben alapképzésben (BSc) vagy főiskolai szintű képzésben szerzett végzettséggel agrármérnök, növénytermesztő mérnök vagy kertészmérnök szakképzettséggel rendelkezők vehetnek részt. Képzési idő 4 Kreditek száma 120 7. A képzés során elsajátítandó kompetenciák, tudáselemek, megszerezhető ismeretek, személyes adottságok, készségek, a szakképzettség alkalmazása konkrét környezetben, tevékenységrendszerben A képzés során elsajátítandó kompetenciák: - A környezeti tényezők élettani hatásainak összefüggései - A klímaszabályozás élettani és műszaki alapjai - Élelmiszerbiztonsági ismeretek - A zöldséghajtató berendezések felosztásának, építésének, működtetésének, összehasonlításának elméleti és gyakorlati ismeretei - A zöldhajtatásban alkalmazható biológiai és hagyományos növényvédelmi technológiák ismerete - A hajtatott zöldségnövények termesztéstechnológiai ismeretei - A termesztett gombák termesztéstechnológiai ismerete - A hajtatás munkaszervezési és ökonómiai ismerete - A hajtatott zöldségnövények forgalmazásának elméleti és gyakorlati ismeretei, valamint a termékek szabványai és csomagolási lehetőségei, valamint ezek állandó fejlesztése A képzés során megszerezhető ismeretek, személyes adottságok, készségek: - kreativitás, rugalmasság, - problémafelismerő és -megoldó készség, - intuíció és módszeresség, - tanulási készség és jó memória, - széles körű műveltség, - információfeldolgozási képesség, - környezettel szembeni érzékenység, - elkötelezettség és igény a minőségi munkára, - pozitív hozzáállás a szakmai továbbképzéshez, - kezdeményező, illetve döntéshozatali képesség, személyes felelősségvállalás, - alkalmasság az együttműködésre, a csoportmunkában való részvételre, kellő gyakorlat után. A szakhoz kapcsolódó speciális ismeretek gyakorlati segítséget kívánnak adni a zöldséghajtatás és a gombatermesztés gazdasági sajátosságaival, a környezetvédelmi elvárásokkal. A megszerzett szakképzettség a végzetteket a szakmai, emberi etikai szempontokat mérlegelve önálló irányítói feladatok ellátására, a zöldséghajtatás és a gombatermesztés területén kutatás-fejlesztési feladatok végzésére és irányítására, a kezdeményező és döntéshozatali képesség birtokában személyes felelősségvállalásra, kellő gyakorlat után vezetői feladatok ellátására is alkalmassá teszi. A képzés során az alapozó, szakmai és differenciált tudáselemekben a következő ismereteket szerzik meg a képzésben résztvevők: Az alapozó ismeretek (19 %) a hajtatott zöldségnövények termesztésének fiziológiai alapjaival, a vállalkozás jogi ismereteivel, az alkalmazott agrometeorológiai, informatikai és az élelmiszerbiztonság alapvető elméleti és gyakorlati kérdéseit öleli fel. A szakmai törzsanyag (60 %) a hajtatott zöldségnövények részletes termesztéstechnológiájával (agro- és fitotechnikai eljárások), az alkalmazható korszerű környezetkímélő növényvédelmi és tápanyag-gazdálkodási technológiákkal foglalkozik. Az ehhez kapcsolódó műszaki ismeretekkel. A termesztett gombák termesztéstechnológiájával, környezet- és természetvédelmi kérdésekkel, amelyeket a hajtatás vet fel. A Gazdasági és humán ismeretek (13 %) a zöldséghajtatás munkaszervezési, gazdaságossági és előkészítési kérdéseivel foglalkozik. A szakképzettség alkalmazása konkrét környezetben, tevékenységrendszerben: A zöldséghajtató és gombatermesztő szakmérnökök végzés után képesek lesznek zöldséghajtató és gombatermesztő, alapanyag-előállító telepek működtetésére családi vállalkozásban és gazdasági társasági formában is. Képesek anyag-, energia- és környezetkímélő hajtatási technológiák fejlesztésére és alkalmazására. Képesek a megtermelt termékek csomagolását, tárolását és forgalmazását megszervezni. Képesek a fejlesztéshez szükséges szakmai pályázatok elkészítésére, megvalósítására, valamint a minőségirányítási rendszerek alkalmazására és működtetésére. A termelő üzemi munkakörök mellett alkalmasak szakirányú szakigazgatási, biztosítási, kereskedelmi és forgalmazási, valamint szaktanácsadási feladatok ellátására is néhány évi gyakorlat után. 8. A szakképzettség szempontjából meghatározó ismeretkörök és a főbb ismeretkörökhöz rendelt kreditérték Alapozó ismeretek23 kredit Szakmai törzsanyag72 kredit Gazdasági és humán ismeretek 15 kredit 9. A szakdolgozat kreditértéke 10 kredit |