Élelmiszerellenőrzés és fogyasztóvédelem szakirányú továbbképzés
Szak neve nagybetűsen ÉLELMISZERELLENŐRZÉS ÉS FOGYASZTÓVÉDELEM SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉS Szak neve élelmiszerellenőrzés és fogyasztóvédelem szakirányú továbbképzés Végzettségek
Képzési terület természettudomány Képzési idő 3 Kreditek száma 90 7. A képzés során elsajátítandó kompetenciák, tudáselemek, megszerezhető ismeretek, személyes adottságok, készségek, a szakképzettség alkalmazása konkrét környezetben, tevékenységrendszerben Elsajátítandó tudáselemek, megszerezhető ismeretek - élelmiszeripari ismeretek, - gyártástechnológiai ismeretek, - kockázatbecslés, - termékbiztonsági ismeretek, - általános és speciális fogyasztóvédelmi ismeretek, - áruforgalmi ismeretek, - fogyasztóvédelmi jogérvényesítési lehetőségek.
Az oklevelet szerző szakemberek alkalmasak: - az élelmiszerbiztonság szakterületén az ismeretanyag alkalmazására és a megszerzett tudás birtokában a szakterület speciális feladatainak biztonságos megoldására, - az élelmiszerminőségi és biztonsági rendszerek működtetésére, - megfelelő minőségű növényi és állati eredetű élelmiszeripari alapanyagok és termékek biztonságos előállításának ellenőrzésére, - az élelmiszerbiztonságot veszélyeztető fizikai, kémiai és biológiai tényezők gyors felismerésére és azok menedzselésére, - az élelmiszerbiztonság területén szakértői és szaktanácsadási feladatok ellátására hazai és nemzetközi szervezetekben vállalati, kutatóintézeti és szakigazgatási szinten, - fogyasztóvédelmi hatósági ügyintézői feladatok ellátására, - kis- és nagykereskedelmi áruforgalmi ügyintézésre, - fogyasztói kapcsolattartásra (kifogások, panaszok ügyintézésére) kis- és nagykereskedelmi vállalkozásoknál.
Szakképzettség alkalmazása konkrét környezetben, tevékenységrendszerben Az oklevél megszerzése után a hallgatók jó eséllyel indulnak a munkaerőpiacon, elsősorban felsőfokú képzésben részesült, minőségirányítási rendszerekben is jártas szakembereket igénylő hazai és nemzetközi élelmiszergyártó és- forgalmazó cégeknél, nagyáruház láncoknál, környezetvédelmi, élelmiszer minőségvizsgáló és élelmiszerbiztonsági laboratóriumoknál, hatóságoknál, valamint oktatási intézményeknél és kutatóintézetekben. Az élelmiszerellenőrzés, minőségirányítás, élelmiszerbiztonság és fogyasztóvédelem területén szerzett ismeretanyag alkalmassá teszi a későbbiekben MSc végzettséget megszerzőket vezetői munkakörök betöltésére és szakértői, szaktanácsadási feladatok ellátására hazai és nemzetközi szervezetekben, vállalati, kutatóintézeti és szakigazgatási szerveknél. 8. A szakképzettség szempontjából meghatározó ismeretkörök és a főbb ismeretkörökhöz rendelt kreditérték Élelmiszerminőséggel kapcsolatos ismeretek: 27 kredit Az élelmiszerek összetevőivel kapcsolatos ismeretek: 12 kredit Fejlett élelmiszervizsgálati módszerek: 16 kredit Általános jogi, fogyasztóvédelmi ismeretek: 20 kredit 9. A szakdolgozat kreditértéke 15 kredit |