Biotechnológia szak
BIOTECHNOLÓGIA ALAPKÉPZÉSI SZAK 1. Az alapképzési szak megnevezése: biotechnológia (Biotechnology) 2. Az alapképzési szakon szerezhető végzettségi szint és a szakképzettség oklevélben szereplő megjelölése - végzettségi szint: alap- (baccalaureus, bachelor; rövidítve: BSc-) fokozat - szakképzettség: biotechnológus - a szakképzettség angol nyelvű megjelölése: Biotechnologist 3. Képzési terület: természettudomány 4. A képzési idő félévekben: 6 félév 5. Az alapfokozat megszerzéséhez összegyűjtendő kreditek száma: 180 kredit - a szak orientációja: kiegyensúlyozott (40-60 százalék) - a szakdolgozat készítéséhez rendelt kreditérték: minimum 12 kredit - a szabadon választható tantárgyakhoz rendelhető minimális kreditérték: 9 kredit 6. A szakképzettség képzési területek egységes osztályozási rendszer szerinti tanulmányi területi besorolása: 421/0510 7. Az alapképzési szak képzési célja és a szakmai kompetenciák A képzés célja a hazai biotechnológiai ipar szakemberigényének a kielégítése, korszerű molekuláris biotechnológiai szemlélet kialakítása, olyan szakemberek képzése, akik képesek biotechnológiai eljárások adaptálására, kisebb részfeladatok önálló kidolgozására a biotechnológiai iparra jellemző változatos és dinamikusan változó innovációs tevékenységekben. Felkészültek tanulmányaik mesterképzésben történő folytatására. 7.1. Az elsajátítandó szakmai kompetenciák 7.1.1. A biotechnológus a) tudása - Ismeri a biotechnológia történetét, továbbá a diszciplína jelenlegi legfontosabb területeit és azok fejlődési irányait. - Elsajátította a legfontosabb fehér (alkalmazott mikrobiológiai, fermentációs technológiai, bioenergia, biotechnológiai és biofinomítási eljárások), piros (gyógyszer- és orvosi biotechnológia, diagnosztikumok, terápiás eszközök és biofarmakonok fejlesztése biotechnológiai eszközökkel) és zöld (növényi, továbbá állat- és élelmiszer- biotechnológiai módszerek és termékek), továbbá a környezeti (bioremediációs eljárások, szennyvíztisztítás) biotechnológia, illetve az ezekhez a területekhez szervesen kapcsolódó elválasztástechnikai és bioanalitikai eljárások elméleti és gyakorlati alapismereteit. - Rendelkezik a különféle biotechnológiai területek műveléséhez szükséges molekuláris biotechnológiai (géntechnológiai) alapismeretekkel. - Ismeri a molekuláris szemléletű biotechnológiai kutatásokhoz szükséges alapvető informatikai, bioinformatikai és omikai (genomikai, transzkriptiomikai, proteomikai, metabolomikai) ismereteket. - Rendelkezik a munkavégzéshez, illetve a mesterképzés szintű továbbtanuláshoz szükséges természettudományos alapismeretekkel a biológia (biokémia, biofizika, sejtbiológia, élettan, immunológia, mikrobiológia, genetika, molekuláris biológia, molekuláris ökológia), kémia (szervetlen kémia, szerves kémia, fizikai kémia, analitikai kémia), továbbá a matematika és fizika területén. - Ismeri a kísérleti eredmények kiértékelésének, diszkussziójának és prezentációjának az eszközrendszerét. - Tisztában van a biotechnológiai tevékenységek jogi, etikai, közgazdasági, minőségbiztosítási és biztonsági szabályozásával. - Tájékozott a biotechnológiai tevékenységek közvélemény (hazai, nemzetközi) általi megítélésével kapcsolatban. b) képességei - Képes szakmai instrukciók alapján részfeladatok ellátására a biotechnológiai eljárások bevezetésében, működtetésében és fejlesztésében, valamint egyszerűbb kísérleteket laboratóriumi körülmények között megtervezni és kivitelezni, továbbá azokat megfelelően kiértékelni és diszkutálni a biotechnológia egyes részterületein, beleértve a fehér (alapvető fermentációs eljárások kivitelezése), a piros (a legfontosabb, biotechnológiai eszközökkel fejlesztett diagnosztikumok és terápiás eszközök alkalmazása, biofarmakonok termelése), a zöld (növények mikroszaporítása, probiotikumok előállítása, állati sejtes fermentációk elvégzése), továbbá környezeti (környezetszennyezők monitorozása, valamint az alapvető fitoremediációs és szennyvíztisztítási módszerek alkalmazása) biotechnológiát. - Szakmai felügyelet mellett alkalmazza az egyszerűbb elválasztástechnikai és bioanalitikai eljárásokat. - Képes baktériumok (mindenekelőtt Escherichia coli) és a pékélesztő (Saccharomyces cerevisiae) genetikai módosítására, illetve más GM szervezetekkel való munkára, valamint azok fenntartására. - Képes egyszerűbb informatikai és bioinformatikai, illetve omikai adatelemzések önálló elvégzésére, továbbá a munkájához szükséges szakmai adatbázisok és szakirodalom magyar és angol nyelvű megkeresésére és az ezekből történő adatnyerésre, valamint az adatok értelmezésére és rendszerezésére. - Képes a szakmai ismeretei önálló bővítésére. - Képes más szakterületeken dolgozó szakemberekkel (biológusok, környezetkutatók, mérnökök, biomérnökök, agrármérnökök, orvosok, gyógyszerészek) csoportmunkára. - Képes a munkáját a biotechnológiai tevékenységekre vonatkozó hatályos jogi, etikai, közgazdasági, minőségbiztosítási és biztonsági szabályoknak megfelelően végezni. c) attitűdje - Nyitott az új szakmai ismeretek befogadására, törekszik a biotechnológia legújabb eredményeinek folyamatos megismerésére. - Munkájában konstruktív, precíz, illetve törekszik szakmailag és emberileg korrekt, előrevivő és kiegyensúlyozott kapcsolatok kialakítására. - Ismeretei birtokában törekszik pontos, illetve a lehetőségekhez mérten önálló munkavégzésre. - Törekszik a vállalata, kutatóhelye, illetve a hazai biotechnológiai szektor egésze tevékenységének és igényeinek a jobb megismerésére. - Törekszik a szakmai ismeretei folyamatos gyarapítására, beleértve a mesterképzés szintű továbbtanulást és a szakmai továbbképzéseken való részvételt is. - A munkahelyén és azon kívül is környezet- és természettudatos magatartást tanúsít. d) autonómiája és felelőssége - Rendelkezik a munkahelyi vezetőkkel, valamint a munkatársaival való konstruktív együttműködési és kapcsolattartási képességgel. - Felelősséget érez mind a saját, mind munkatársai munkájával kapcsolatban. - Szakmai gyakorlat megszerzése után eligazodik a munka világában, munkájával tudatosan és célorientáltan járul hozzá a munkacsoportja feladatteljesítéséhez. - Felelősen betartja és betartatja a biotechnológiai tevékenységekre vonatkozó jogi, etikai, minőségbiztosítási és biztonsági előírásokat. - Szakmai és nem szakmai körökben felelősen nyilvánít véleményt szakmai kérdésekről. - Munkájában és azon kívül is környezet- és természettudatos magatartás követésére ösztönöz. 8. Az alapképzés jellemzői 8.1. Szakmai jellemzők A szakképzettséghez vezető tudományágak, szakterületek, amelyekből a szak felépül: - képzést alapozó ismeretek: bioetika, menedzser ismeretek, európai uniós ismeretek, kommunikáció 3-5 kredit; - természettudományi alapozó ismeretek [matematika (9-10 kredit), fizika és biofizika (9-10 kredit), kémia (általános, fizikai, szerves és szervetlen kémia) és kémiai analitika (25-33 kredit)] 43-53 kredit; - szakmai alapozó ismeretek [informatika és bioinformatika (8-10 kredit), biológia (biokémia, élettan, genetika, immunológia, mikrobiológia, sejtbiológia) (47-70 kredit)] 55-80 kredit - biotechnológiai szakmai ismeretek [elválasztástechnika és analitika (5-7 kredit); molekuláris biológia, géntechnológia (15-17 kredit); ipari biotechnológia (4-6 kredit); gyógyszerészi és orvosi biotechnológia (6-12 kredit); mezőgazdasági biotechnológia (3-6 kredit); minőségbiztosítás, biobiztonság, tudományos információszerzés (4-6 kredit)] 37-54 kredit; - szakmai gyakorlat: 4 kredit. 8.2. Idegennyelvi követelmény Az alapfokozat megszerzéséhez államilag elismert középfokú (B2), komplex típusú nyelvvizsga vagy ezzel egyenértékű érettségi bizonyítvány vagy oklevél megszerzése szükséges. 8.3. Szakmai gyakorlatra vonatkozó követelmények A szakmai gyakorlat adott felsőoktatási intézményben, az intézmény által alapított gazdálkodó szervezetben vagy külső gyakorlóhelyen megszervezett hat hét időtartamú gyakorlat. 8.4. A képzés speciális jegye Angol oktatási nyelv esetén a képzéshez az angol nyelv bizonyítottan magas szintű ismerete szükséges.
|