Élelmiszer-üzletkötő szakmérnök szakirányú továbbképzés
Szak neve nagybetűsen ÉLELMISZER-ÜZLETKÖTŐ SZAKMÉRNÖK SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉS Szak neve élelmiszer-üzletkötő szakmérnök szakirányú továbbképzés Végzettségek
Képzési terület agrár 4. A felvétel feltételei - szöveges Agrár képzési területen legalább alapképzésben (korábban főiskolai szintű képzésben) szerzett végzettség és mérnök szakképzettség.
Képzési idő 2 Kreditek száma 60 7. A képzés során elsajátítandó kompetenciák, tudáselemek, megszerezhető ismeretek, személyes adottságok, készségek, a szakképzettség alkalmazása konkrét környezetben, tevékenységrendszerben 7.1. A képzés célja: A képzés célja olyan agrár-élelmiszeripari szakemberek felkészítése a versenyszféra szereplői számára, akik képesek felelősséggel ellátni – agrár-élelmiszeripari képzettségüket kiegészítve – a mezőgazdasági és élelmiszeripari termelő és szolgáltató vállalkozásokban betöltött mérnöki munkakörük ellátása során, a szakterületükhöz kapcsolódó üzletkötői feladatokat. Szakszerűen és biztonságosan, korszerű szemléletben partnerként együttműködnek a gazdasági szakterület szakembereivel. Tevékenységük kiterjed az agri-food szektor termékeinek és szolgáltatásainak szakszerű és biztonságos forgalmazására, ellenőrzésének menedzselésére.
7.2. Szakmai kompetenciák: Az élelmiszer-üzletkötő szakmérnök
7.2.1. Tudása: - agrár- és élelmiszertudományi ismeretek áttekintő, szintetizáló feldolgozása, kereskedelmi szempontú szisztematizálása; - különböző, az élelmiszeriparban használatos eszközök, berendezések használatának kereskedelmi összefüggései; - élelmiszerek anyagismerete, a megfelelő tulajdonságú anyagok kiválasztásának, használatának kereskedelmi összefüggései; - élelmiszer-kereskedelmi ismeretek; - élelmiszer áru- és termékismeret; - élelmiszer-feldolgozó gépek, berendezések, járművek és egyéb nagyértékű vagyontárgyak forgalmazása, adásvétele, irányítása és az ehhez kapcsolódó kereskedelmi ismeretek; - agrár- és élelmiszeripari gépek, berendezések, műszerek, készülékek felépítése, működtetése, osztályozása, kockázati besorolása (HACCP); - a forgalmazott agrárgazdasági termékekkel, eszközökkel kapcsolatos fogyasztóvédelmi, jogi, munka- és környezetvédelmi ismeretek; - ergonómiai ismeretek; - agrárlogisztikai ismeretek; - munkahelyi környezet eszközeivel és bútoraival szemben támasztott követelmények funkcionalitás, felhasználás, valamint az anyagválasztás szempontjából; - a beszerzési folyamatok támogatása; - minőségmenedzsment folyamatokhoz kapcsolódó ismeretei; - termékekre, termelőgépekre, gyártósorok berendezésekre, készülékekre vonatkozó főbb szabványok.
7.2.2. Képességei: - jó kommunikációs készség; - empátia; - átlag feletti stressztűrő képesség; - lényeglátás; - műszaki érzék az élelmiszerfeldolgozás területén; - gazdasági érzék; - rendszerező készség; - szintetizáló képesség; - gyors döntési képesség.
7.2.3. Attitűdje: Kommunikációs, irányító, szervező, vezetői feladatkörben - érdemi partnerkapcsolat kialakítása más szakterületek képviselőivel; - élelmiszeripari vagy kereskedelmi munkahelyen vagy más vállalati helyszíneken a beruházásra, beszerzésre és beüzemelésre, működtetésre vonatkozó előírások betartása; - mezőgazdasági és élelmiszeripari árukkal kapcsolatos szakemberek munkájának koordinálása; - termékvizsgáló műszerek/berendezések telepítésének, működtetésének szakszerűdokumentációinak ellenőrzése; - kommunikációs, ismeretterjesztő célú ismeretek közvetítése.
Szakmérnöki feladatkörben - élelmiszeripari vállalkozások termékkereskedelmi szempontú üzemeltetése; - élelmiszer-kereskedelmi és élelmiszeripari előírásoknak, szabványnak való megfelelés ellenőrzésének megszervezése, vizsgálatokhoz kapcsolódó dokumentumok ellenőrzése; - egyes érzékszervi és műszeres mérések elvégzése, a mérési jegyzőkönyvek értelmezése és ellenőrzése, továbbá a jegyzőkönyvek alapján szükséges intézkedések meghozatala; - munkahely-kialakítás és berendezéseinek, készülékeinek kockázati osztályba sorolásában közreműködés és az osztályba sorolásból eredő feladatok (pl. HACCP) megszervezése; - a termékek környezetet terhelő hatásainak felismerése, elhárításának megszervezése; - a rábízott raktár irányítása, valamint gazdaságos működtetésének ellenőrzése; - gazdaságos üzemeltetés, kereskedelmi folyamatok megszervezése, beleértve a költségek becslését; - belső oktatások megtartása; - élelmiszeripari készülékek ellenőrzésének, karbantartásának megszervezése és ellenőrzése; - a helytelen használatból eredő meghibásodások okainak megállapítása és a kapcsolódó oktatás elvégzése; - műszeres és érzékszervi vizsgálatok és ellenőrzések megszervezése; beszerzési folyamatok támogatása.
7.2.4. Autonómiája és felelőssége: Feladatait önállóan és felelősen végzi az alábbi konkrét környezetben és tevékenységrendszerben: - agrár és élelmiszeripari profilú vállalkozások; - más profilú vállalkozások műszaki szakterületei; - szolgáltató vállalkozások; - intézmények; - minden más szervezet, amely élelmiszeripari gépeket, eszközöket, műszereket, technikát használ. 8. A szakképzettség szempontjából meghatározó ismeretkörök és a főbb ismeretkörökhöz rendelt kreditérték 8.1. Alapismeretek modul: 10 kredit Élelmiszer-alapanyagismeret, élelmiszertechnológiai ismeretek, bevezetés az üzletkötésbe
8.2. Szakismeretek modul: 40 kredit Kereskedelmi ismeretek, pénzügyi ismeretek mérnököknek, fogyasztóvédelmi ismeretek, mérnöki minőségmenedzsment, a vállalati gazdaságtan mérnöki aspektusai, élelmiszer-áruismeret, tárgyalási technika mérnököknek, marketingmenedzsment és -kommunikáció mérnököknek, árukereskedelem logisztikája és dokumentációja, vállalati digitális információmenedzsment, üzletkötői tréning
9. A szakdolgozat kreditértéke 10 |