Fenntartható precíziós kertészeti szakember szakirányú továbbképzés
Szak neve nagybetűsen FENNTARTHATÓ PRECÍZIÓS KERTÉSZETI SZAKEMBER SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉS Szak neve fenntartható precíziós kertészeti szakember szakirányú továbbképzés Végzettségek
Képzési terület agrár 4. A felvétel feltételei - szöveges Természettudomány, vagy műszaki képzési területen legalább alapképzésben (korábban főiskolai szintű képzésben) szerzett oklevél. Képzési idő 3 Kreditek száma 90 7. A képzés során elsajátítandó kompetenciák, tudáselemek, megszerezhető ismeretek, személyes adottságok, készségek, a szakképzettség alkalmazása konkrét környezetben, tevékenységrendszerben 7.1. A képzés célja: A képzés célja a fogyasztói igényeket és az arra való adekvát termelői választ középpontba helyező, a mai kor követelményeinek megfelelő, specifikus elméleti tudásra alapozó széles gyakorlati tudást biztosító képzés a kertészeti növényházi és az ökológiai termesztés területén.
7.2. Szakmai kompetenciák:
A fenntartható precíziós kertészeti szakember
7.2.1. Tudása: - ismeri a fenntartható mezőgazdaság fogalmát, a korszerű kertészeti technológiák környezetre vonatkozó hatásait; - ismeri a környezeti elemek és a termesztett növényállomány kölcsönhatásait; - ismeri az ökológiai termesztés feltételeit; - ismeri a korszerű növényházi kertészeti termesztés technikai feltételeit; - ismeri a kertészeti kultúrákhoz kapcsolódó precíziós rendszereket; - gyakorlati ismeretekkel rendelkezik a korszerű növényházi és ökológiai kertészeti termesztés technológiai hátteréről; - megérti és átlátja a kertészeti termesztés ökonómiai kérdéseit.
7.2.2. Képességei: - képes a magas biológiai értékű és élelmiszercélú kertészeti növények biztonságos előállítására, illetve igényes piacra juttatására; - képes a növényházi és ökológiai kertészeti termesztési feladatok irányítására; - képes a korszerű növényházak üzemeltetésére; - alkalmazói szinten képes a precíziós kertészeti technológiák bevezetésére, használatára; - képes a növényházi és ökológiai kertészethez kapcsolódó kérdések és problémák felismerésére, javaslattételre, továbbá gazdaságos megoldások kidolgozására; - képes az interdiszciplináris ismeretek (biológiai, műszaki, környezeti, társadalmi) integrálására a fenntartható kertészeti gazdálkodásban; - képes a fenntartható és precíziós kertészeti termesztéshez kapcsolódó hazai és nemzetközi eredmények adaptálására.
7.2.3. Attitűdje: - nyitott tudásának fejlesztésére, az adott szakterület új eredményeinek befogadására; - törekszik a környezetkímélő kertészeti technológiák megismerésére, megértésére és alkalmazására; - elkötelezett a minőségi szakmai munkavégzés iránt; - vállalja és hitelesen képviseli az agrárgazdaság, ezen belül a kertészet és a kapcsolódó tudományterületek társadalmi szerepét, képviseli szakterületének legfontosabb értékeit.
7.2.4. Autonómiája és felelőssége: - ellenőrzi a növényházi kertészeti termesztéshez alkalmazott eszközök, gépek, berendezések biztonságos működését; - ellenőrzi és felismeri a fenntartható, precíziós kertészeti termesztés kritikus pontjait, kezdeményezi a szükséges intézkedések megtételét; - fel tudja mérni, hogy képes-e egy adott probléma, feladat megoldására; - általános szakmai felügyelet, irányítás és ellenőrzés mellett önállóan végzi munkáját; - operatív döntéseit a szakterület jogi, etikai szabályainak figyelembevételével hozza meg; - vállalja a felelősséget a szakterületével kapcsolatos következtetések levonásáért, önálló javaslatok megfogalmazásáért; - önállóan bővíti szakmai ismereteit. 8. A szakképzettség szempontjából meghatározó ismeretkörök és a főbb ismeretkörökhöz rendelt kreditérték 8.1. Alapismeretek és szakmai törzsanyag: 51 kredit Kertészeti növények élettana, nemesítés és fajtahasználat, növényházak létesítése, a precíziós növénytermesztés elméleti alapjai, növényházak üzemeltetése, agrokémia és trágyázástan, talaj nélküli termesztés, növényvédelem a növényházi termesztésben, biológiai növényvédelem, az ökológiai termesztés elméleti alapjai, növényházi termesztés ökonómiája
8.2. Speciális szakismeretek: 30 kredit Zöldségfajok növényházi technológiája, szaporítás növényházi termesztésben, ökológiai kertészeti technológiák, egyéb zöldségfajok és fűszernövények növényházi technológiája, növényházi dísznövénytermesztés, gyümölcstermesztés napjainkban, nemzetközi trendek a fenntartható kertészeti termelésben 9. A szakdolgozat kreditértéke 9 |