Élelmiszerlánc-nyomonkövetési szaktanácsadó szakirányú továbbképzés
Szak neve nagybetűsen ÉLELMISZERLÁNC-NYOMONKÖVETÉSI SZAKTANÁCSADÓ SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉS Szak neve élelmiszerlánc-nyomonkövetési szaktanácsadó szakirányú továbbképzés Végzettségek
Képzési terület agrár 4. A felvétel feltételei - szöveges Agrár vagy műszaki képzési területen legalább alapképzésben (korábban főiskolai szintű képzésben) szerzett nem mérnöki szakképzettség. Képzési idő 2 Kreditek száma 60 7. A képzés során elsajátítandó kompetenciák, tudáselemek, megszerezhető ismeretek, személyes adottságok, készségek, a szakképzettség alkalmazása konkrét környezetben, tevékenységrendszerben Tudása: Ismeri - részletekbe menően az élelmiszerlánc-nyomonkövetés általános és specifikus jellemzőit, összefüggéseit, határait, működésének sajátosságait, jogszabályi környezetét, annak legfontosabb fejlődési irányait, elméleteit, az ezeket felépítő terminológiát és az élelmiszerlánc nyomonkövetés kapcsolódását a rokon szakterületekhez; - és érti az élelmiszerlánc-nyomonkövetési szakterület belső összefüggéseit és beágyazottságát a hazai, az európai uniós és a tágabb nemzetközi környezetbe (a társadalmi, agrárágazati, jogi, közgazdasági és kereskedelmi környezet vonatkozásában); - részletesen az élelmiszerláncon belüli alapanyagok és termékek nyomon követéséhez használatos eszközöket és módszereket; - komplexitásában az élelmiszerláncon belüli nyomonkövetési rendszereket és azok jogi szabályozási hátterét; - az egyes rendszerek közötti azonosságokat és különbségeket, az adott iparágak sajátosságainak megfelelő nyomonkövetési rendszer bevezetéséhez a szükséges szintű ismereteket; - a gazdaság, a társadalom és az élelmiszerlánc viszonyát; - az élelmiszerlánc-nyomonkövetési szakterületen releváns sajátos kutatási (ismeretszerzési és problémamegoldási) módszereket, az absztrakciós technikákat, az elvi kérdések gyakorlati vonatkozásainak kidolgozási módjait; - és érti az élelmiszerlánc-nyomonkövetési szakterület egészére vonatkozó speciális szókincset, magyar és legalább egy idegen nyelven egyaránt. Képességei: Képes: - interdiszciplináris megközelítéssel azonosítani speciális, az élelmiszerlánc-nyomonkövetési szakterületen fennálló problémákat, a tudomány eszköztárával feltárni és megfogalmazni az azok megoldásához szükséges részletes elméleti és gyakorlati hátteret; - kiválasztani a megfelelő nyomonkövetési rendszert a teljes élelmiszerlánc vonatkozásában; - az élelmiszerlánc-nyomonkövetési szakterület egyes résztémáiról önálló, szaktudományos formájú összefoglalókat, elemzéseket készíteni; - az élelmiszerlánc-szemlélettel kapcsolatban szakmailag megalapozott saját álláspont kialakítására és annak vitában való megvédésére általános gazdaságpolitikai, társadalmi, valamint speciális, a szakterülethez tartozó kérdésekben; - ismeretei szintetizálására, nemcsak szakmai, hanem általános műveltségi területeken is; - az élelmiszerlánc-nyomonkövetési folyamatok koordinációjára, a nyomonkövetési rendszerek működtetésére; - magas szinten használni az élelmiszerlánc-nyomonkövetési szakterület ismeretközvetítési technikáit, értő, elemző módon követni és feldolgozni a magyar és idegen nyelvű publikációk forrásait; - az ismeretek átadására az oktatás és a szaktanácsadás területén; - szakterületén magyarul és legalább egy idegen nyelven írásban és szóban megnyilvánulni, vitában részt venni; - korszerű informatikai eszközök alkalmazására, szakszerű és hatékony szóbeli és írásbeli kommunikációra.
Attitűdje: - elkötelezett a szakmája iránt, ismeri és vállalja annak alapvető értékeit és normáit, törekszik azok kritikai értelmezésére és fejlesztésére, a problémák szakmai alapokon történő megoldására; - nyitott, motivált és fogékony a korszerű és innovatív eljárások megismerésére és gyakorlati alkalmazására, nyitott az élelmiszerláncon belüli nyomonkövetés paradigmaváltozásaira; - felismeri az élelmiszerláncon belüli nyomonkövetés területén megjelenő értékeket, fogékony a hatékony megoldást jelentő módszerek, eszközök és rendszerek alkalmazására; - elkötelezett a minőségi munkavégzés iránt, mely során jogkövető magatartás jellemzi; - határozott, kitartó, de elfogadja a szakmailag megalapozott kritikai észrevételeket; - önmagával szemben is kritikus és igényes; - törekszik arra, hogy az élelmiszerlánc-nyomonkövetési szakterület legújabb eredményeit, a hatékony önképzés érdekében, saját fejlődésének szolgálatába állítsa; - véleményét szakmai szempontoknak rendeli alá, csoportmunkában kooperatív hozzáállás jellemzi.
Autonómiája és felelőssége: - jelentős önállósággal rendelkezik az átfogó és speciális szakmai kérdések felvetésében, kidolgozásában, szakmai nézetek képviseletében, indoklásában; - feltárja a szakterületi kapcsolódásokat, felelősséggel vállalja és viseli tevékenységének más szakterületeket érintő következményeit; - döntési helyzetekben is felelősséget vállal azok környezeti, egészségvédelmi, minőségügyi, fogyasztóvédelmi hatásaiért; - kutatási és fejlesztési projektcsoportban autonóm módon képviseli véleményét; - szakmai felelősségtudattal hoz döntéseket, vállalja döntéseinek következményeit.
8. A szakképzettség szempontjából meghatározó ismeretkörök és a főbb ismeretkörökhöz rendelt kreditérték Élelmiszeralapanyag-termelés és -feldolgozás: 4 kredit Élelmiszer céljára előállított növényi és állati alapanyagok előállításának körülményei, valamint feldolgozásuk technológiája.
Élelmiszer nyomonkövetés: 24 kredit Élelmiszerlánc-biztonság, az élelmiszerbiztonság jogi, kriminológiai és etikai kérdései.
Élelmiszerbiztonsági és jogi ismeretek: 12 kredit Az élelmiszer-nyomonkövetés alapjai, az élelmiszer-ellátásilánc logisztikai ismeretei, a nyomonkövetés gyakorlati alkalmazása, élelmiszer-jelölések és -marketing.
Nyomon követési technológiák: 14 kredit Bevezetés a blokklánc technológiába, az élelmiszer-nyomonkövetés vállalati modellezése ERP rendszerekben, az élelmiszer-nyomonkövetés bevezetése.
9. A szakdolgozat kreditértéke 6 |