Gyógy- és fűszernövények felsőoktatási szakképzés
GYÓGY- ÉS FŰSZERNÖVÉNYEK FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS 1. A felsőoktatási szakképzés megnevezése: gyógy- és fűszernövények felsőoktatási szakképzés (Medicinal Plants and Herbs) 2. A felsőoktatási szakképzés oklevélben szereplő megjelölése - szakképzettség: felsőfokú gyógynövény technológus - szakképzettség angol nyelvű megjelölése: Medicinal Plant Technologist 3. Képzési terület: agrár 4. A felsőoktatási szakképzettséggel legjellemzőbben betölthető FEOR szerinti munkakör(ök): 3623 Gyógynövény-felvásárló 5111 Gyógynövénykereskedő 6111 Szántóföldinövény-termesztő 6112 Bionövény-termesztő 6113 Zöldségtermesztő 6114 Szőlő-, gyümölcstermesztő 6116 Gyógynövény- és fűszernövénytermesztő és -feldolgozó 6119 Egyéb növénytermesztési foglalkozású 9331 Gyógynövénygyűjtő 5. A képzési idő félévekben: 4 félév 6. A felsőoktatási szakképzettség megszerzéséhez összegyűjtendő kreditek száma: 120 kredit - A képzés orientációja: gyakorlatorientált (60-70 százalék). - Az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama teljes idejű képzésben: egy félév, legalább 560 óra, amely az agrártermelés sajátosságai miatt megosztható, de legalább öthetes összefüggő szakmai gyakorlatot kell külső szakmai gyakorlóhelyen teljesíteni. Részidős képzésben a szakmai gyakorlat hat hét (ebből összefüggő három hét), legalább 240 óra. - A képzési terület szerinti továbbtanulás esetén beszámítandó kreditek száma: legalább 30 kredit. 7. A felsőoktatási szakképzés célja A képzés célja olyan szakképzettség elérésének biztosítása, amelynek birtokosa képes a gyógy- és fűszernövények Magyarországon termeszthető fajainak termesztéstechnológiáit megvalósítani, azt fejleszteni, a vadon termő gyógynövények fenntartható gyűjtését megvalósítani, az egyes munkafolyamatokat megtervezni és azokat irányítani, az ökológiai adottságoknak megfelelően a termesztéstechnológia elemeit (biológiai, agrotechnikai) összehangolni és adaptálni. Jártas a feldolgozás módjaiban, a minőségi követelmények előírásaiban és a forgalmazás rendjében. Ismeri a gyógy- és fűszernövények felhasználásának lehetőségeit, formáit, rendelkezik az ehhez szükséges gyógynövény- és drogismerettel. Képes a kis- és középüzemekben korszerű irányítói és vezetői tevékenységre. 7.1. Az elsajátítandó szakmai kompetenciák 7.1.1. A felsőfokú gyógynövény technológus a) tudása - Rendelkezik a gyógy- és fűszernövény szakterülethez kapcsolódó általános és szakspecifikus elméleti és gyakorlati ismeretekkel. - Ismeri a gyógy- és fűszernövény szakterület alapvető fogalmait, tényeit és összefüggéseit a legfőbb gazdasági szereplőkre, funkciókra és folyamatokra vonatkozóan. - Ismeri a termelési folyamatok tervezésének és irányítástechnikájának alapjait. - Ismeri a termékek feldolgozásával, forgalmazásával kapcsolatos előírásokat. - Ismeri a gyógy- és fűszernövények felhasználásának lehetőségeit, formáit. - Folyamatosan figyelemmel kíséri az élelmiszer-ipari, környezetvédelmi, higiéniai, élelmiszer-biztonsági, gyógyszerkönyvi, élelmezés- és munkaegészségügyi, munkavédelmi előírásokat, valamint betartja és betartatja azokat. - Ismeri anyanyelven a szakterület szakmai szókincsét, és legalább egy idegen nyelven, minimum alapszintű nyelvismerettel rendelkezik. - Ismeri a munkájához szükséges hardvereket, szoftvereket és informatikai eszközöket. - Ismereteit folyamatosan bővíti a kamarai és egyéb szakmai továbbképzéseken. b) képességei - Képes a gyógy- és fűszernövények konvencionális és ökológiai szemléletű termesztéstechnológiájának (gyűjtésének) megvalósítására, szakszerű ápolási munkáinak végzésére. - Képes biztonságos és minőségi termékek előállítására, forgalmazására, ezen feladatok irányítására. - Képes felmérni a feladatokhoz szükséges személyi és tárgyi feltételeket. - Képes önálló gazdálkodásra, irányítási feladatok ellátására, a vállalkozással kapcsolatos felelős döntések meghozatalára. - Szakmai információkat gyűjt, tart nyilván és szolgáltat, szervezési, előkészítési és elemzési feladatokat végez, közreműködik a szakmai rendezvények, bemutatók és tanácskozások előkészítésében, szervezésében. - Munkájában képes az egyének és a társadalom egészségét javító-támogató, környezetbarát megoldások előnyben részesítésére. c) attitűdje - Elkötelezett a minőségi szakmai munkavégzés iránt. - Elfogadja szakmája társadalmi szerepét, értékeit. - Törekszik az újdonságok, a szakterülethez kapcsolódó folyamatok megismerésére, megértésére, alkalmazására. - Részt vesz a szakmai, vezetői fejlődését szolgáló kamarai, hatósági rendezvényeken, továbbképzéseken, tréningeken. - Betartja a szakirányú etikai elvárásokat és a szakirányú viselkedéskultúra elveit; a jobbítás szándékával kritikusan, de együttműködési szándékkal szemléli saját munkáját és környezetében zajló szakmai tevékenységet. d) autonómiája és felelőssége - Ellenőrzi a tevékenységéhez szükséges dokumentáció meglétét, kamarai és hatósági engedély érvényességét. - Biztosítja a termelési folyamatok feltételeit. - Maga is elvégzi az egyes munkafolyamatokat. - Irányítja a rábízott személyi állomány munkavégzését. - Hibalehetőségeket tár fel és hárít el. - Figyelemmel kíséri a szakterülettel kapcsolatos jogszabályi, technikai és adminisztrációs változásokat. - Operatív döntéseit a szakterület jogi, etikai szabályainak figyelembevételével hozza meg. 8. A felsőoktatási szakképzés moduljai és azok kreditarányai - valamennyi felsőoktatási szakképzés közös kompetencia modulja: 12 kredit; - a képzési terület szerinti közös modul: 21 kredit; - a szakképzési modul: 87 kredit, amelyből az összefüggő szakmai gyakorlat: 30 kredit. 9. A felsőoktatási szakképzés összefüggő szakmai gyakorlatának követelményei A gyakorlati képzés a felsőoktatási szakképzésre vonatkozó rendelkezések szerint a felsőoktatási intézményben, illetve annak gyakorlati képzést biztosító szervezeti egységében (tangazdaság, tanműhely, laboratórium), valamint a felsőoktatási intézmény által alapított gazdálkodó szervezetben, továbbá egyesületnél, alapítványnál és egyéb gazdálkodó szervezetnél szerezhető meg.
|