Élelmezésszervező szakmérnök szakirányú továbbképzés
Szak neve nagybetűsen ÉLELMEZÉSSZERVEZŐ SZAKMÉRNÖK SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉS Szak neve élelmezésszervező szakmérnök szakirányú továbbképzés Végzettségek
Képzési terület agrár 4. A felvétel feltételei - szöveges a) Agrár képzési területen legalább alapképzésben (korábban főiskolai szintű képzésben) szerzett mérnöki oklevél; b) továbbá közgazdasági ismeretek megléte a korábbi tanulmányokból. Képzési idő 3 Kreditek száma 90 7. A képzés során elsajátítandó kompetenciák, tudáselemek, megszerezhető ismeretek, személyes adottságok, készségek, a szakképzettség alkalmazása konkrét környezetben, tevékenységrendszerben A képzés célja: Az élelmezésszervező szakmérnök szakirányú továbbképzési szak indításának célja olyan szakmérnökök képzése, akik elkötelezettek hivatásuk iránt, rendelkeznek megfelelő ismeretekkel az élelmezésmenedzsment területén, illetve birtokában vannak azon képességeknek és készségeknek, amelyek segítségével eredményesen végezhetik szakmai tevékenységeiket.
A képzés során elsajátítandó tudáselemek: – agrár-élelmiszeripari gazdaságtan; – nyersanyagismeret; – élelmiszer-ismeret; – számvitel a vendéglátásban; – táplálkozástudományi ismeretek; – minőségirányítás, minőségmenedzsment, minőségbiztosítási rendszerek; – szervezés- és vezetésmódszertan; – élelmezési modellek, rendszerek; – üzleti informatika és kommunikáció; – helyi termék- és vállalkozásfejlesztés; – élelmiszer-minőség és –biztonság jogi és etikai szabályozása.
A képzés során megszerezhető ismeretek, személyes adottságok, készségek: A képzés során a résztvevők a megszerzett ismeretek alapján olyan készségekre, képességekre tesznek szert, melyek alkalmassá teszik őket az élelmezésszervezéssel kapcsolatos stratégiai és operatív menedzseri feladatok ellátására.
A szakképzettség alkalmazása konkrét környezetben, tevékenységrendszerben: Az élelmezésszervező (élelmezési szakmérnök) munkakörében a végzett hallgató vezetői, szervezői és koordinációs feladatokat végez, különböző élelmezési feladatokat ellátó és/vagy funkcionális egységekben (közintézmények, cégek, vendéglátóipar). A szervezet munkafolyamatainak, fejlesztési stratégiájának megfelelően látja el feladatát. A szakról kikerülők az erre irányuló tevékenységnek mind önálló végzésére, mind tervezésére, szervezésére, irányítására képessé válnak, továbbá képesek lesznek a fejlesztési feladatok átfogó szemléletű elvégzésére, konstruktív igazgatási feladatok ellátására is.
8. A szakképzettség szempontjából meghatározó ismeretkörök és a főbb ismeretkörökhöz rendelt kreditérték Alapozó szaktárgyak: 29 kredit Agrár-élelmiszeripari gazdaságtan; nyersanyag-ismeret; élelmiszer-ismeret; számvitel a vendéglátásban; táplálkozástudományi ismeretek.
Alkalmazott szaktárgyak: 31 kredit Minőségirányítás, minőségmenedzsment, minőségbiztosítási rendszerek; szervezés- és vezetésmódszertan; élelmezési modellek, rendszerek; üzleti informatika és kommunikáció; helyi termék- és vállalkozásfejlesztés; élelmiszer-minőség és –biztonság jogi és etikai szabályozása.
Szakmai (élelmezésüzemi) gyakorlat: 20 kredit 9. A szakdolgozat kreditértéke 10 |