Csokoládé-, kávé-, teakészítő mester szakmérnök szakirányú továbbképzés
Szak neve nagybetűsen CSOKOLÁDÉ-, KÁVÉ-, TEAKÉSZÍTŐ MESTER SZAKMÉRNÖK SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉS Szak neve csokoládé-, kávé-, teakészítő mester szakmérnök szakirányú továbbképzés Végzettségek
Képzési terület agrár 4. A felvétel feltételei - szöveges agrár képzési területen legalább alapképzésben szerzett mérnöki oklevéllel, vagy vegyészmérnöki vagy biomérnöki vagy környezetmérnöki alapképzési szakok valamelyikén, vagy vegyipari gépészmérnöki egyetemi szintű képzésben szerzett oklevéllel rendelkezők vehetnek részt. Képzési idő 4 Kreditek száma 120 7. A képzés során elsajátítandó kompetenciák, tudáselemek, megszerezhető ismeretek, személyes adottságok, készségek, a szakképzettség alkalmazása konkrét környezetben, tevékenységrendszerben A képzés során elsajátítandó tudáselemek, ismeretek: A kurzus célcsoportját azok a felsőfokú végzettségű szakemberek alkotják, akik elmélyültebb ismereteket kívánnak szerezni a csokoládé-, kávé- és teatermékek előállítási technológiájával, illetve e termékek gyártásával és forgalmazásával összefüggő mérnöki, gazdasági, szervezési és marketingfeladatokkal kapcsolatban. A képzés célja olyan elméletben és gyakorlatban egyaránt jártas szakemberek képzése, akik képesek a termelés folyamatának egészét áttekinteni, és egy üzem vezetésével kapcsolatos gazdasági, szervezési, vezetési, technológiai és műszaki döntéseket megalapozottan meghozni. A szakképzésben végzett hallgatók felkészültségük révén hozzájárulnak a hazai gasztronómiai kultúra fejlődéséhez. A képzés rendszerszemléletű megközelítésre törekedve integrálja a szakterülettel összefüggő kémiai, élelmiszeripari mikrobiológiai, művelettani, gépészeti, gazdálkodás- és marketingtudományi ismeretanyagot. Személyes adottságok, készségek: Jártasságok: A résztvevők jártasságot szereznek csokoládé-, kávé- és teaelőállító vállalkozások technológiai tervezésében, a technológia üzemeltetésében, a termékminősítés és - fejlesztés területén, illetve az egyes funkcionális részterületek (termelésirányítás, logisztika, marketing) vezetése során felvetődő gyakorlati problémák elméletileg megalapozott megoldásában. Készségek: A résztvevők készségszinten sajátítják el a nyersanyagok optimális kiválasztását és kezelését, a különböző termékek készítésének technológiai folyamatait, gazdasági, műszaki jellegű feladatok optimalizálását és a hatékony piackutatási és marketing technikák felhasználását a termékértékesítésben. A szakképzettség alkalmazása konkrét környezetben, tevékenységrendszerben: A képzés eredményes befejezését követően a hallgatók komplex módon képesek áttekinteni, optimalizálni és irányítani a csokoládé-, kávé- és teaelőállítással és forgalmazással foglalkozó vállalkozások tevékenységét, és képessé válnak termelésvezetési, szervezési, vállalkozásirányítási, szakigazgatási és gazdasági munkakörök betöltésére. 8. A szakképzettség szempontjából meghatározó ismeretkörök és a főbb ismeretkörökhöz rendelt kreditérték Technológia-ismeretkör: 70 kredit Gazdasági ismeretkör: 22 kredit Tanulmányi szemlék és beszámolók: 18 kredit 9. A szakdolgozat kreditértéke 10 kredit |