Tejipari szaktanácsadó szakirányú továbbképzés
Szak neve nagybetűsen TEJIPARI SZAKTANÁCSADÓ SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉS Szak neve tejipari szaktanácsadó szakirányú továbbképzés Végzettségek
Képzési terület agrár 4. A felvétel feltételei - szöveges Legalább alapképzésben szerzett oklevél természettudomány, orvos- és egészségtudomány vagy gazdaságtudományok képzési területen (vagy az ezeknek megfelelő, a korábbi képzési rendszer szerinti legalább főiskolai szintű oklevél). Azok a jelentkezők, akik korábbi felsőoktatási tanulmányaik során állattenyésztéstan, takarmányozástan és mikrobiológia című tárgyakat nem tanultak, ezekből Képzési idő 3 Kreditek száma 90 7. A képzés során elsajátítandó kompetenciák, tudáselemek, megszerezhető ismeretek, személyes adottságok, készségek, a szakképzettség alkalmazása konkrét környezetben, tevékenységrendszerben A képzés célja olyan, egységes szakmai szemléletű szakemberek képzése, akik elkötelezettek szakmájuk iránt a tejgazdaság (tejtermelés, tejfeldolgozás, értékesítés) területén, és rendelkeznek a megfelelő ismeretekkel.
Megszerezhető ismeretek, kompetenciák: * tejtermelési ismeretek; * tejgazdasági fizika és kémia; * tejgazdasági mikrobiológia és higiénia; * tejipari műveletek és technológiák; * tejipari gyártmánytan és marketing; * tejipari gazdaságtan; * a tejgazdaság aktuális kérdései.
Személyes adottságok, készségek: A szakirányú továbbképzésről kikerülők képessé válnak a tejgazdaság (tejtermelés, tejfeldolgozás, értékesítés) területéhez kapcsolódó tevékenységeknek mind önálló végzésére, mind tervezésére, szervezésére, irányítására, továbbá képesek lesznek a fejlesztési feladatok átfogó szemléletű elvégzésére, konstruktív kutató, oktató és igazgatási feladatok ellátására is.
A szakképzettség alkalmazása konkrét környezetben, tevékenységrendszerben: A szakirányú továbbképzés során a résztvevők a megszerzett ismeretek alapján olyan készségekre, képességekre tesznek szert, melyek alkalmassá teszik őket a tejgazdasági vertikum (tejtermelés, tejfeldolgozás, értékesítés) speciális területein végzendő munkára. A képzésen végzett hallgatók tejtermelési, elsődleges kezelési és tejipari feldolgozási műveleti és technológiai, tejipari gyakorlati ismereteik birtokában hatékonyan tudják szervezni és ellenőrizni a biztonságos és kiváló minőségű, az emberi táplálkozásra minden tekintetben alkalmas tejipari termékek előállításának folyamatát és forgalmazását.
8. A szakképzettség szempontjából meghatározó ismeretkörök és a főbb ismeretkörökhöz rendelt kreditérték Alapozó tárgyak: 20 kredit Tejgazdasági fizika és kémia, tejgazdasági mikrobiológia és higiénia, tejtermelési ismeretek.
Alkalmazott szaktárgyak: 40 kredit Tejipari műveletek és technológiák, tejipari gyártmánytan és marketing, tejipari gazdaságtan, a tejgazdaság aktuális kérdései.
Szakmai (tejgazdasági) gyakorlat: 20 kredit 9. A szakdolgozat kreditértéke 10 |