Mezőgazdasági és élelmiszeripari gépészmérnöki szak
MEZŐGAZDASÁGI ÉS ÉLELMISZERIPARI GÉPÉSZMÉRNÖKI MESTERKÉPZÉSI SZAK 1. A mesterképzési szak megnevezése: mezőgazdasági és élelmiszeripari gépészmérnöki (Mechanical Engineering in the Agriculture and Food Industry) 2. A mesterképzési szakon szerezhető végzettségi szint és a szakképzettség oklevélben szereplő megjelölése: - végzettségi szint: mester- (magister, master; rövidítve: MSc-) fokozat - szakképzettség: okleveles mezőgazdasági és élelmiszeripari gépészmérnök - a szakképzettség angol nyelvű megjelölése: Mechanical Engineer in the Agriculture and Food Industry 3. Képzési terület: agrár 4. A mesterképzésbe történő belépésnél előzményként elfogadott szakok 4.1. Teljes kreditérték beszámításával vehető figyelembe: a mezőgazdasági és élelmiszeripari gépészmérnöki és a gépészmérnöki alapképzési szak. 4.2. A 9.3. pontban meghatározott kreditek teljesítésével vehetők figyelembe továbbá: a műszaki képzési területről az anyagmérnöki, az energetikai mérnöki, az ipari termék- és formatervező mérnöki, a közlekedésmérnöki, a környezetmérnöki, a mechatronikai mérnöki, építőmérnöki és a műszaki menedzser alapképzési szak, a felsőoktatásról szóló 1993. évi LXXX. törvény szerinti informatikai mérnöki. 5. A képzési idő félévekben: 4 félév 6. A mesterfokozat megszerzéséhez összegyűjtendő kreditek száma: 120 kredit - a szak orientációja: kiegyensúlyozott (40-60 százalék) - a diplomamunka készítéséhez rendelt kreditérték: 25 kredit - az intézményen kívüli összefüggő gyakorlati képzés minimális kreditértéke: 8 kredit - a szabadon választható tantárgyakhoz rendelhető minimális kreditérték: 6 kredit 7. A szakképzettség képzési területek egységes osztályozási rendszere szerinti tanulmányi területi besorolása: 521/0716 8. A mesterképzési szak képzési célja és a szakmai kompetenciák A képzés célja gépészmérnökök képzése, akik képesek elsősorban a mezőgazdaság, az élelmiszeripar és a vidékfejlesztés szempontjából fontos, a környezetipar műszaki hátterét alkotó gépek és géprendszerek tervezésére, fejlesztésére, üzemeltetésére és üzemfenntartására. Képesek továbbá az összetett, elsősorban mezőgazdasági és élelmiszeripari tevékenységet folytató nagyüzemek, vállalkozások műszaki irányítására, a tudományos eredmények gyakorlati alkalmazására. Megfelelő műszaki és alkalmazott biológiai, valamint releváns egészségtudományi, élelmiszerlánc-biztonsági elméleti alap birtokában képesek a szakirányú kutatómunkára, nemzetközi szintű mérnöki projektekhez való kapcsolódásra, azok koordinálására. Felkészültek tanulmányaik doktori képzésben történő folytatására. 8.1. Az elsajátítandó szakmai kompetenciák 8.1.1. A mezőgazdasági és élelmiszeripari gépészmérnök a) tudása - Magas szinten ismeri a mezőgazdasági és élelmiszeripari gépészmérnöki szakma kreatív gyakorlásához szükséges természettudományi, műszaki, alkalmazott biológiai és gazdaságtudományi elméleteket. - Mélyreható ismeretekkel rendelkezik a mezőgazdasági, az élelmiszer-ipari és a műszaki anyagtudományok területén. - Ismeri a mezőgazdasági termelőtevékenységhez, valamint az élelmiszer-ipari termékelőállításhoz alkalmazható gép-, géprendszer és technológiatervezés korszerű módszereit, hazai és nemzetközi viszonylatban egyaránt. - Ismeri a művelt szakterületéhez kapcsolható gyártástechnológiai, gyártásautomatizálási és robotizálási módszereket. - Ismeri az energetikai rendszerek tervezési és működési elveit, az energiaforrások környezetbarát és gazdaságos alkalmazási és fejlesztési módszereit, azok társadalmi és szociális kihatásait, különös tekintettel a bioenergetikára. - Rendelkezik a szakterületéhez kapcsolódó méréstechnikai, méréselméleti és adatfeldolgozási ismeretekkel, eljárásokkal (mezőgazdasági labor- és terepmérések, távérzékelés, dróntechnika, élelmiszer-ipari üzemi mérések, szimuláció, modellezési eljárások stb.) - Ismeri az élelmiszergazdaság különböző szintű vezetéséhez kapcsolódó szervezési módszereket, a szakmagyakorláshoz szükséges jogszabályokat. - Ismeri a mezőgazdasági és élelmiszeripari termelés és termékfeldolgozás, az élelmiszerlánc-biztonság, a környezet- és energiatudatos folyamatirányítás, továbbá a felsorolt szakterületekhez kötődő műszaki fejlesztés és kutatás infókommunikációs technológiáit. - Ismeri az élettudományi folyamatok számítógépes modellezésének legújabb szoftvereit, azok szükségszerű szakmai adaptációihoz tartozó informatikai megoldásokat. - Ismeri a gépesített mezőgazdasági és élelmiszeripari technológiák műszaki fejlesztéshez és a tudományos igényű elemzéséhez szükséges, széles körben alkalmazható problémamegoldó technikákat. - Birtokában van az agrárium, az élelmiszeripar, az élelmiszerlánc-biztonság, a környezetvédelem, az agrárenergetika és a vidékfejlesztés területén releváns minőségügyi, fogyasztóvédelmi, biztonságtechnikai munkaegészségügyi, gazdasági jogi, valamint a mérnöketika ismereteknek. - Biztos tudással rendelkezik az élelmiszergazdasággal rokon szakterületeken, ismeri azok fontosabb összefüggéseit, elméleteit és az ezeket felépítő fogalmi rendszereket és azok hatásrendszerét az emberi egészségre. - Ismeri az emberi jólét és az élelmiszergazdaság kapcsolatát, annak kulturális relációit, hagyományait. - Van rálátása a mezőgazdasági termeléssel és az élelmiszer-ipari tevékenységekkel tágabb értelemben összefüggő Európai Uniós és hazai szakpolitika jellemzőire és a fennálló kölcsönhatásokra. b) képességei - Képes rendszerszemléletű, folyamat orientált gondolkodásmód alapján komplex agrár- és élelmiszer-műszaki rendszerek tervezésére, továbbá a gépi rendszerek működtetésében, műszaki továbbfejlesztésében használatos eljárások, modellek, információs technológiák tudatos alkalmazására. - Képes integrált ismeretek alkalmazására a mezőgazdasági, az élelmiszer-ipari, a gépipari anyagok és technológiák, valamint a kapcsolódó elektronika és informatika szakterületein. - Képes összetett agrárenergetikai rendszerek tervezésére, működtetésére, az energiaforrások környezettudatos hasznosítására, alternatív energetikai rendszerek kifejlesztésére. - Képes összetett mezőgazdasági és élelmiszeripari technológiák tudományos igényű elemzésére, modellezésére és az azt alkotó folyamatok optimálására. - Alkalmas az élelmiszer-gazdaság korszerűsítését, hatékonyságát segítő K+F+I projektfeladatok, pályázatok megtervezésére, szakmai menedzselésére és disszeminációjára. - Képes a műszaki, a biológiai, a gazdasági és a humán-erőforrások komplex szemléletű kezelésére és a várható gazdasági, társadalmi hatások tervezésére. - Képes összetett tevékenységet folytató, kiterjedt nemzetközi kapcsolatokkal rendelkező mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalatok létrehozására és vezetésére. - Képes szintetizálni ismereteit és szakmailag megalapozott véleményt alkotni az élelmiszergazdasághoz kapcsolódó hazai és nemzetközi gazdaságpolitikai, valamint társadalmi eseményekkel kapcsolatban. - Képes az élelmiszergazdasági összefüggéseken túlmutató szakmai-társadalmi területeken is saját álláspont kialakítására és annak vitában történő megvédésére magyar és idegen nyelven. - Képes a szűkebb és tágabb szakterületének ismeretközvetítési technikáit alkalmazva a magyar és idegen nyelvű publikációs forrásokat feldolgozni, értelmezni és munkája során azokat alkalmazni. c) attitűdje - Tudatosan és következetesen képviseli a mezőgazdasági és élelmiszeripari gépészet szakmai identitását és felvállalja azokat átfogó és speciális viszonyokat, amelyek szakterülete sajátos karakterét, személyes és közösségi szerepét alkotják. - Elkötelezetten törekszik a fenntarthatóság, az energiahatékonyság és a környezettudatosság agrárműszaki követelményeinek érvényesítésére. - Törekszik az élelmiszergazdaság sajátos és általános műszaki feladatait szakmailag magas szinten önállóan vagy munkacsoportban megtervezni és végrehajtani. - Nyitott és fogékony az agrárium és az élelmiszerfeldolgozás területét érintő paradigmaváltásra, a korszerű és innovatív eljárások megismerésére, arra törekszik, hogy a munkáját rendszerszemléletű és folyamatorientált gondolkodásmód alapján komplex megközelítésben végezze. - Munkája során vizsgálja az élelmiszergazdaságban fontos kutatási, fejlesztési és innovációs célok kitűzésének lehetőségét és törekszik azok kollektív megvalósítására. - Elkötelezett a magas színvonalú, minőségi munkavégzés iránt és törekszik e szemléletet munkatársai felé is közvetíteni. - Felismeri és tudomásul veszi döntéseinek korlátait és kockázatait, ugyanakkor minden tevékenységében jogkövető magatartást tanúsít, és ezt elvárja beosztottjaitól is. - Elkötelezett a mérnöki munka során az egyének és a társadalom egészségét támogató, környezetbarát megoldások előnyben részesítésére. d) autonómiája és felelőssége - Nagyfokú önállósággal rendelkezik az élelmiszergazdaság átfogó és speciális műszaki kérdéseinek kidolgozásában, a szakmai nézetek képviseletében. - Mindezekért felelősséget vállal. - Döntéseit körültekintően, más szakterületek (elsősorban technológiai, jogi, gazdasági és környezetvédelmi) képviselőivel konzultálva, önállóan hozza, melyért felelősséget vállal. - Felelősséget érez az agrárgazdálkodás és az élelmiszeripari tevékenység vidéken, a vidéken élő emberek életvitelében betöltött szerepének alakulásában. - A szakmai problémák megoldása során önállóan és kezdeményezően lép fel. - Felelősséggel viseltetik a fenntarthatóság, az energia- és környezettudatosság terén. - Döntései során figyelemmel van a minőségügy, a fogyasztóvédelem, a termékfelelősség, az egyenlő esélyű hozzáférés elvére és alkalmazására, a munkahelyi egészség és biztonság, a műszaki, gazdasági és jogi szabályozás, valamint a mérnöketika alapvető előírásaira. - Birtokában van a tevékenységi területén alkalmazható korszerű vezetéselméleti és szervezetirányítási ismereteknek, a munkaszervezetek hatékonyságának és egészséget támogató voltának erősítése érdekében. - Mindenkor törekszik az egyenrangú partneri viszony megteremtésére a szakmai és szakterületek közötti kooperációban. 9. A mesterképzés jellemzői 9.1. Szakmai jellemzők A szakképzettséghez vezető tudományágak, szakterületek, amelyekből a szak felépül: - matematikai és természettudományos ismeretek (matematika, fizika, mechanika, anyagtudományok, hő- és áramlástan) 18-26 kredit; - gazdasági és humán ismeretek (mérnöketika, mérnöki gazdaságtan, vállalatirányítási rendszerek, ergonómia, vidékfejlesztési politika) 6-10 kredit; - mezőgazdasági és élelmiszeripari diszciplínák (alkalmazott növény- és állattan, ökogazdálkodás, élelmiszeripari ágazati technológiák tervezése, csomagolástechnika, élelmiszer- és takarmányhigiénia, élelmiszerlánc-biztonság) 6-10 kredit; - általános gépészmérnöki ismeretkörök [a modellalkotás és folyamatirányítás elmélete, anyag- és energiatranszport, elektrotechnika és elektronika, tervezés módszertani ismeretek, különleges gyártástechnológiák, önálló (projekt) feladat] 14-20 kredit; - mezőgazdasági és élelmiszeripari gépészeti diszciplínák (gépesített termeléstechnológiák tervezése, postharvest technológiák tervezése, malom- és takarmányipari gépek és géprendszerek tervezése, élelmiszerágazati technológiák gépesítése, növénytermesztési és állattenyésztési géprendszerek tervezése, precíziós gépesítési technológiák és technikák, mezőgazdasági iparok) 18-26 kredit; - energetikai és környezetipari ismeretek (környezetvédelem az élelmiszer-gazdaságban, energia termelői és felhasználói rendszerek, bioenergetika, élemiszer-gazdasági diagnosztika és állapotfelügyelet, további ismeretek intézményi hatáskörben) 6-10 kredit; - IT és precíziós technológiák műszaki ismeretei (robotika, dróntechnológiák, képalkotási és adatfeldolgozási módszerek, felhasználói szoftverek, precíziós eljárások informatikai eszközei és rendszerei, metrológiai eljárások a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban) 6-10 kredit. 9.2. A szakmai gyakorlat követelményei A szakmai gyakorlat a képzés tantervében meghatározott legalább hat hét időtartamú gyakorlat. 9.3. A 4.2. pontban megadott oklevéllel rendelkezők esetén a mesterképzési képzési ciklusba való belépés minimális feltételei - Az alapképzéstől eltérő mesterképzésbe való belépéshez szükséges minimális kreditek száma természettudományi ismeretek (matematika, fizika, kémia, mechanika, anyagismeret) 20 kredit; - gazdasági és humán ismeretek (közgazdaságtan, vállalat-gazdaságtan, menedzsment ismeretek, munkavédelem, társadalomtudomány) 5 kredit; - energetikai és környezetipari diszciplínák (települési és környezetműszaki ismeretek, műszaki logisztika, a melioráció és mezőgazdasági vízgazdálkodás gépesítése, környezettechnika, energiagazdálkodás) 5 kredit; - mezőgazdasági és élelmiszeripari diszciplínák (növénytani, állattani, talajtani ismeretek, élelmiszer-ipari műveletek és folyamatok, higiénia és minőségbiztosítás, növénytermesztési, állattenyésztési, kertészeti, élelmiszertechnológiai ismeretek) 5 kredit; - általános gépészmérnöki diszciplínák (anyagismeret, hő- és áramlástan, gépelemek, elektro- és irányítástechnika, logisztika- és anyagmozgatás, gépszerkezettan, gyártástechnológia) 20 kredit; - mezőgazdasági és élelmiszeripari gépészeti ismeretek (erőgépek, munkagépek, géprendszerek, ágazati gépesítés, gépüzemeltetés, gépfenntartás, műszaki fejlesztés) 10 kredit; - IT és precíziós technológiák műszaki ismeretei (műszaki informatika, képfeldolgozás és távérzékelés, felhasználói szoftverek, irányítás- és szabályozástechnika, méréstechnika stb.) 5 kredit. A mesterképzésbe való felvétel feltétele, hogy a hallgató legalább 50 kredittel rendelkezzen. A hiányzó krediteket a felsőoktatási intézmény tanulmányi és vizsgaszabályzatában meghatározottak szerint meg kell szerezni.
|