Gyógy- és fűszernövény-termesztő és -feldolgozó szakirányú továbbképzés
Szak neve nagybetűsen GYÓGY- ÉS FŰSZERNÖVÉNY-TERMESZTŐ ÉS -FELDOLGOZÓ SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉS Szak neve gyógy- és fűszernövény-termesztő és -feldolgozó szakirányú továbbképzés Végzettségek
Képzési terület agrár 4. A felvétel feltételei - szöveges természettudomány vagy orvos- és egészségtudomány képzési területek valamelyikén legalább alapképzésben szerzett oklevél.
Képzési idő 3 Kreditek száma 90 7. A képzés során elsajátítandó kompetenciák, tudáselemek, megszerezhető ismeretek, személyes adottságok, készségek, a szakképzettség alkalmazása konkrét környezetben, tevékenységrendszerben A képzés célja: olyan szakmai ismeretekkel és menedzser szemléletmóddal rendelkező szakemberek képzése, akik a megfelelő technikai, módszertani és technológiai ismereteik birtokában képesek: - vállalati, illetve makroszintű logisztikai rendszerek, folyamatok átlátására, elemzésére, termelői integráció megszervezésére, megtervezésére és irányítására; - összetett beszerzési, illetve disztribúciós, fuvarozási, szállítási folyamat, illetve az azokhoz kapcsolódó kiegészítő tevékenységek megszervezésére, a racionális változatok kiválasztására, irányítására; - a mezőgazdasági termelési folyamathoz kapcsolódó raktározás, szállítási csomagolás megtervezésére, szervezésére, irányítására.
Cél, hogy a leendő szakemberek a fenti feladatok ellátása közben képesek legyenek mérlegelni a reálfolyamatok pénzügyi eredményeit, tisztában legyenek a pénzügyi leképezések és financiális megoldások módozataival, megtalálják a vállalati szervezeti rendszerben a tevékenységek helyét. A végzett hallgatók a tanulmányaik során szerzett ismereteik és képesítéseik alapján alkalmasak lesznek mezőgazdasági termelő és logisztikai szolgáltató cégek, termelői szervezetek közép- és felsővezetői munkaköreinek betöltésére, illetve képesek lesznek a mezőgazdasági vállalkozások gazdasági irányítására.
Szakmai ismeretek: csoportirányítás, termesztéstechnológiai műveletek, termesztés, anyagmozgatás és feldolgozás gépei, berendezései, növénytani és növénytermesztési alapismeretek, talajművelés, talajelőkészítés, vetés, ültetés, palántázás, növényápolás, öntözés, növényvédelem, különböző gyógy- és fűszernövények termesztéstechnológiája, betakarítás, előfeldolgozás, szárítás, elsődleges feldolgozás és tárolás, a drogok minősítése.
Szakmai készségek: olvasott szakmai szöveg megértése, szakmai nyelvi íráskészség, fogalmazás írásban, szakmai nyelvű hallott szöveg megértése, szakmai nyelvű beszédkészség, idegen nyelvű olvasott szöveg megértése, idegen nyelvű beszédkészség, információforrások kezelése, folyamatábrák olvasása, értelmezése, diagram, nomogram olvasása, értelmezése, elemi számolási készség, mennyiségérzék.
Személyes adottságok, készségek: megbízhatóság, precizitás, önállóság, döntésképesség, elhivatottság, elkötelezettség, szervezőkészség, türelem, szorgalom, igyekezet, rugalmasság, stressztűrő képesség, önfegyelem, terhelhetőség, kitartás, kockázatvállalás, monotónia-tűrés, pontosság, felelősségtudat, empatikus készség, helyzetfelismerés, rendszerező képesség, információgyűjtés, logikus gondolkodás, gyakorlatias feladatértelmezés, kreativitás, ötletgazdagság, intenzív munkavégzés, problémamegoldás, eredményorientáltság.
Társas kompetenciák: határozottság, irányítási készség, kezdeményezőkészség, kapcsolatteremtő készség, irányíthatóság, segítőkészség, tolerancia, motiválhatóság, konszenzuskészség, kapcsolatfenntartó készség, motiváló készség, közérthetőség, konfliktusmegoldó készség, udvariasság, konfliktuskerülő készség.
Módszerkompetenciák: ismeretek helyénvaló alkalmazása, logikus gondolkodás, körültekintés, elővigyázatosság, lényegfelismerés (lényeglátás), kontroll (ellenőrző képesség), módszeres munkavégzés, a környezet tisztántartása, gyakorlatias feladatértelmezés, emlékezőképesség (ismeretmegőrzés), problémaelemzés, -feltárás, nyitott hozzáállás, problémamegoldás, hibaelhárítás, okok feltárása, kritikus gondolkodás, figyelem-összpontosítás, intenzív munkavégzés.
A szakképzettség alkalmazása konkrét környezetben, tevékenységrendszerben: A végzettség birtokában a gyógy- és fűszernövény termesztő és feldolgozó szakember alkalmas - különböző méretű gazdaságokban a gyógy- és fűszernövények termesztésével kapcsolatos feladatok ellátására, szaporítóanyaguk előállítására; - a vadon termő gyógynövények szakszerű, megfelelő minőségben történő gyűjtésére, a gyűjtött és termesztett gyógynövények termésének tárolási, elsődleges feldolgozási feladatainak ellátására, a további feldolgozási és konfekcionálási tevékenység szervezésére; - a gyógynövény drogok minősítéséhez történő mintavételre, a minősítés feladatainak ellátására, a minősítés dokumentumainak kezelésére; - a gyógynövény kis- és nagykereskedelemben átvételi, felvásárlási, árubeszerzési és értékesítési feladatok ellátására; - a gyógy- és fűszernövény termékek piacának, értékesítési lehetőségeinek feltárására, a termékek piacra vitelének szervezésére és bonyolítására.
8. A szakképzettség szempontjából meghatározó ismeretkörök és a főbb ismeretkörökhöz rendelt kreditérték Alapozó tárgyak: 22 kredit Növénytan; Növényélettan; Műszaki ismeretek; Talajtan és agrokémia; Környezetvédelem és vízgazdálkodás; Számviteli és pénzügyi ismeretek
Szaktárgyak: 58 kredit Ökológiai szemléletű gazdálkodás alapjai; Alkalmazkodó földhasználat; Növényvédelem; Növénynemesítési és vetőmagtermesztési ismeretek; Gyógynövény- és drogismeret; Vadon termő gyógynövények és gyűjtésük; Gyógy- és fűszernövények termesztése; Gyógy- és fűszernövények feldolgozása, minősítése; A feldolgozás-technológia műszaki alapjai; Gyógy- és fűszernövények forgalmazása; Agrárkörnyezet-gazdálkodás; Hulladékgazdálkodás; Üzleti tervezés; Minőségbiztosítás
9. A szakdolgozat kreditértéke 10 |