Fenntartható takarmányozás szak
FENNTARTHATÓ TAKARMÁNYOZÁS MESTERKÉPZÉSI SZAK 1. A külföldi felsőoktatási intézménnyel (intézményekkel) közös képzésként indítandó mesterképzési szak megnevezése: fenntartható takarmányozás (Sustainable Animal Nutrition and Feeding) 2. A mesterképzési szakon szerezhető végzettségi szint és a szakképzettség oklevélben szereplő megjelölése: - végzettségi szint: mester-/ Master’s degree (magister, master; rövidítve: MSc) fokozat - szakképzettség: okleveles fenntartható takarmányozási agrármérnök - a szakképzettség angol nyelvű megjelölése: Sustainable Animal Nutrition Agricultural Engineer 3. Képzési terület: agrár / Agricultural Sciences 4. A mesterképzésbe történő belépésnél előzményként elfogadott szakok: Teljes kreditérték beszámításával vehető figyelembe: a mezőgazdasági mérnöki, az állattenyésztő mérnöki, a vadgazda mérnöki, az élelmiszermérnöki, a biológia alapképzési szakok, a felsőoktatásról szóló 1993. évi LXXX. törvény szerinti egyetemi szintű alkalmazott zoológia alapképzési szak, továbbá az állatorvosi osztatlan mesterképzési szak. / Full credit values can be recognized for the following: agricultural engineering, animal husbandry engineering, wildlife management engineering, food engineering, biology BSc, applied zoology BSc, and MSc in veterinary medicine. 5. A képzési idő félévekben: 4 félév / semesters 6. A mesterfokozat megszerzéséhez összegyűjtendő kreditek száma: 120 kredit / ECTS - Az alapozó ismeretekhez rendelhető kreditek száma / Number of credits from the foundation studies: 8-12 kredit / ECTS; - A szakmai törzsanyaghoz rendelhető kreditek száma / Number of credits from the core studies: 22-26 kredit / ECTS; - A differenciált szakmai anyaghoz rendelhető kreditek száma / Number of credits from the specialization studies: 58-62 kredit / ECTS; - A szabadon választható tantárgyakhoz rendelhető kreditek minimális száma / Minimum number of credits from the optional subjects: 5 kredit / ECTS; - A diplomamunkához rendelt kreditek száma / Number of credits from the thesis: 30 kredit / ECTS; - A gyakorlati ismeretek aránya az intézményi tanterv szerint / Ratio of practical skills according to the university curriculum: 40%. 7. A mesterképzési szak képzési célja, az elsajátítandó szakmai kompetenciák A képzés célja olyan takarmányozási szakemberek képzése, akik ismerik az állatjólét, a környezetgazdálkodás és a takarmányozás közötti összefüggéseket, szakmai ismereteik alapján képesek a fenntartható állattenyésztés takarmányozási, takarmánygazdálkodási tényezőinek elemzésére, a gazdálkodási szemlélet befolyásolására és alakítására, az agrárpolitikai döntési folyamatokban megoldási javaslatok kidolgozására. Alkotó munkájuk során összeegyeztethető a termelés volumenének növelése, az élelmiszer-biztonság és a gazdaságos termék-előállítás a környezettudatos gazdálkodással és a környezetterhelés csökkentésével. A felkészültségük alapján alkalmasak tanulmányaik doktori képzés keretében történő folytatására./Objective of the Master’s program, competencies to be acquired: The aim of the program is to train nutritionists who know the relationship between animal welfare, environmental management and animal nutrition; who based on their acquired knowledge are capable of analyzing the animal nutrition and feeding aspects of sustainable livestock production, can influence and shape the management attitude, and can develop solutions for the agricultural policy decision-making processes. In their creative work they can coordinate the increase of production volumes with food safety and the economical production with environmental awareness and the mitigation of environmental impact. Based on the acquired knowledge they are capable of continuing their studies under a PhD program. a) A mesterképzési szakon végzettek ismerik / MSc graduates know: - a fenntartható takarmányozás elméleti és gyakorlati alapjait / the theoretical and practical bases of sustainable animal nutrition and feeding, - a takarmányozás-élettan legújabb kutatási területeit / the latest research areas of animal nutrition physiology, - a takarmánytartósítást és takarmánygyártást / feed preservation and feed manufacturing, - a különböző állatfajok takarmányozási technológiáját, a precíziós takarmányozás elveit / the feeding technology of different animal species; the principles of precision animal nutrition, - az állatjólét, a környezetgazdálkodás és a takarmányozás közötti összefüggéseket / the relationships among animal welfare, environmental protection and animal nutrition, - az állatitermék-minőség és -biztonság és a takarmányozás közti összefüggéseket / the relationships among animal product quality and safety and animal nutrition. b) A mesterképzési szakon végzettek alkalmasak / MSc graduates are capable of: - a fenntartható takarmánygazdálkodásra, előtérbe helyezve a produktivitás, a takarmánybiztonság és az élelmiszerbiztonság növelését és ezzel párhuzamosan a környezeti terhelés (ökológiai lábnyom) csökkentését / sustainable feed management with a focus on enhancing productivity, feed safety and food safety and at the same time the reduction of the ecological footprint; - azon takarmányozási tényezők értelmezésére, melyek meghatározóak a fenntartható állattenyésztés szempontjából / the interpretation of animal nutrition and feeding factors that are crucial from the aspect of sustainable animal husbandry; - a termékpálya-orientált szemlélet érvényesítésére a takarmányozás és a takarmánygazdálkodás különböző aspektusainak figyelembevételével / a product chain oriented approach, bearing in mind the various aspects of animal nutrition, feeding and feed management; - megoldásokat kínálni a változó környezeti viszonyok között élő állatok takarmányozására / providing solutions for the feeding of animals kept under changing environmental conditions; - az agrárpolitika döntési folyamataiban való részvételre / participating in the agricultural policy decision-making processes; - szakigazgatásban és egyéb állami intézményrendszerekben szakértői feladatok ellátására / providing expert consulting in agricultural administration and other state institutions; - szakágazati szaktanácsadásra / acting as extension specialists in the sector; - projektorientált inter- és multidiszciplináris tudományos munkákra és azok eredményeinek feldolgozására / performing project-oriented inter- and multidisciplinary research work and processing their results; - az adott területen az egyéni és társas vállalkozások működtetésére / operating individual and corporate businesses in the field. c) A szakképzettség gyakorlásához szükséges adottságok és készségek / Personal abilities and competences required for the qualification: - kreatív, önálló munkavégzés / creativity, ability to work independently; - rendszerszemléletű tervezés / systematic approach to planning; - folyamatos szakmai képzés / continuous professional training; - informatikai ismeretek / information technology skills; - a szakmai angol nyelv magas szintű használata / high proficiency in English; - környezettudatosság és a fenntarthatóság előtérbe helyezése a munkavégzés során / keep environmental awareness and sustainability in focus when working; - a munkatársakkal való együttműködés és a vezetői feladatok ellátása / abilities for team work and for performing managerial responsibilities. 8. A mesterfokozat és a szakképzettség szempontjából meghatározó ismeretkörök 8.1. Az alapképzésben megszerzett ismereteket tovább bővítő, mesterfokozathoz szükséges kötelező alapozó ismeretkörök / Compulsory foundation studies expanding the knowledge acquired in the frames of BSc learning and required for earning the Master’s degree: 8-12 kredit / ECTS Projektek tervezése, végrehajtása; állati termékek előállítása; gazdasági állatok takarmányozása. / Project planning and implementation; producing animal products; livestock nutrition and feeding. 8.2. Szakmai törzsanyag kötelező ismeretkörei / Compulsory fields of study within the core studies: 22-26 kredit / ECTS Takarmánygyártási és tartósítási alapismeretek; állati termékek minőségét befolyásoló takarmányozási tényezők és táplálkozás-élettani alapismeretek. / Basics of feed manufacturing and preservation; nutritional factors affecting the quality of animal products and basics of nutrition physiology. 8.3. Szakmai törzsanyag kötelezően választható ismeretkörei / Obligatory differenciated elements of the core curriculum: 88-92 kredit / ECTS differenciált szakmai ismeretek / Specialization studies: 58-62 kredit / ECTS Állatjólét; környezetvédelem; környezetgazdálkodás; takarmányipari ismeretek; tápanyagforgalom; táplálóanyagok értékelése; takarmánykeverék-gyártás; precíziós takarmányozás. / Animal welfare; environment protection; environmental management; feed manufacturing studies; nutrient metabolism; evaluation of nutrients; compound feed manufacturing; precision animal nutrition. diplomamunka / Thesis work: 30 kredit / ECTS. 9. A szakmai gyakorlat követelményei / Compulsory internship criteria A szakmai gyakorlat a diplomamunkát megalapozó fél éves kutatói és tervezési munka, amelynek során a hallgató a fenntartható gazdálkodási szemléletet kell, hogy a klasszikus takarmányozási feladatokkal összevesse. / The internship consists of six-month research and planning work that provides the basis for the thesis and in the course of which the students are required to study traditional animal nutrition tasks in the light of the sustainable production approach. 10. A mesterképzésbe való felvétel feltételei /Admission requirements for the Master’s program A képzésbe való felvétel feltétele az angol nyelvtudásnak minimálisan az alábbi táblázat szerinti ismerete. / The English proficiency requirements apply to all students who wish to join the program. The minimum requirements are presented in the following table: Teszt /Test Minimum szint / Minimum Score Required TOEFL (Internet-alapú / Internet-based, iBT) 79-80 TOEFL (Elektronikus / Computer-based) 213 TOEFL (Papíralapú / Paper version) 550 International English Language Test (IELTS) 6.0 11. A szak szempontjából lényeges más rendelkezések / Important other regulations pertaining to the fields of stud: A mesterképzési szak az alábbi külföldi és magyar felsőoktatási intézmények megállapodása, valamint a magyar felsőoktatási intézménynek a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény szerinti feltételeinek fennállása esetén indítható./ The Master’s program can be launched if the provisions in Act No CCIV of 2011 on higher education exist at the Hungarian higher education institution and an agreement exists between the following foreign and Hungarian higher education institutions: Debreceni Egyetem (Magyarország), Wageningen University (Hollandia), Aarhus University (Dánia), Ecole d’Ingénieurs de Purpan (Franciaország).
|