Szőlész-borász felsőoktatási szakképzés
SZŐLÉSZ-BORÁSZ FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS 1. A felsőoktatási szakképzés megnevezése: szőlész-borász felsőoktatási szakképzés (Viticulture and Enology) 2. A szakképzettség oklevélben történő megjelölése - szakképzettség: felsőfokú szőlész-borász mérnökasszisztens - a szakképzettség angol nyelvű megjelölése: Viticulture and Enology Engineer Assistant 3. Képzési terület: agrár 4. A felsőoktatási szakképzettséggel legjellemzőbben betölthető FEOR szerinti munkakör(ök): 3113 Élelmiszer-ipari technikus 3131 Mezőgazdasági technikus 3135 Minőségbiztosítási technikus 3161 Munka- és termelésszervező 3410 Oktatási asszisztens 6114 Szőlő-, gyümölcstermesztő 7115 Borász és egyéb szeszesital-gyártó, szikvízkészítő 5. A képzési idő félévekben: 4 félév 6. A felsőoktatási szakképzettség megszerzéséhez összegyűjtendő kreditek száma: 120 kredit - A szakképzés orientációja: kiegyensúlyozott (40-60 százalék). - Az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama teljes idejű képzésben: egy félév, legalább 560 óra. Részidős képzésben a szakmai gyakorlat: hat hét, legalább 240 óra. Részidős képzésben az összefüggő gyakorlat időtartama három hét. - A képzési terület szerinti továbbtanulás esetén beszámítandó kreditek száma: legalább 30 kredit. 7. A felsőoktatási szakképzés célja A felsőoktatási szakképzés célja olyan szőlész-borász szakemberek képzése, akik gyakorlati ismeretekkel rendelkeznek, képesek a meg tanult ismereteket integráltan alkalmazni, előre nem látható helyzeteket is részben vagy teljesen megoldani. Alkalmasak a szőlő termesztéstechnológiájának megtervezésére, az ökológiai és agrotechnikai tényezőkhöz való adaptálására, a termesztéstechnológiai munkaműveletek megszervezésére, végrehajtására, a végrehajtás irányítására, ellenőrzésére. Jártasak a borászati műveletek alkalmazásában, olyan elméleti és gyakorlati szakismerettel rendelkeznek, mely alapján a technológia által megkövetelt beavatkozásokat el tudják végezni. 7.1. Az elsajátítandó szakmai kompetenciák 7.1.1. A szőlész-borász mérnökasszisztens a) tudása - Ismeri a szőlőtermesztés technológiájának alapvető elemeit. - Ismeri a borászati folyamatok tervezésének és irányítástechnikájának alapjait. - Ismeri a szőlő és a bor feldolgozásával, tárolásával és csomagolásával kapcsolatos előírásokat. - Ismeri szakterületének alapvető jogszabályait, a szőlőtermesztés és borászat intézményi és gazdasági környezetét, a gyakorlati működtetés fontosabb jellemzőit, a gazdálkodó szervezetek működésének mechanizmusait. - Folyamatosan figyelemmel kíséri az élelmiszer-ipari, környezetvédelmi, higiéniai, élelmiszer-biztonsági, élelmezés-egészségügyi, munkavédelmi előírásokat, valamint betartja és betartatja azokat. - Ismereteit folyamatosan bővíti a kamarai és egyéb szakmai továbbképzéseken. - Figyelemmel kíséri a szőlészeti és borászati műveletekhez alkalmazott gépek, berendezések, az egyéni védőeszközök fejlődését és javaslatot tesz azok alkalmazására. - Követi az élelmiszer-technológiai, élelmiszer-biztonsági és minőségügyi ismeretek, élelmiszer-etikai ismeretek változásait. - Ismeri és alkalmazza a munkaegészségügy (a munka higiéné és a foglalkozás-egészségügy), munkabiztonság legfontosabb alapfogalmait. - Ismeri a vállalkozások alapításával, működtetésével és megszüntetésével kapcsolatos alapvető eljárási, pénzügyi, számviteli, munkaügyi, társadalombiztosítási és adózási jogszabályokat. - Alapszinten tájékozott a K+F tevékenység céljairól, fontosságáról. b) képességei - Képes a szőlőnövények telepítésére, szakszerű ápolási munkáinak végzésére, minőségi termékek előállítására és forgalmazására, ezen feladatok irányítására. - Képes a szőlőből kereskedelmi forgalmazásra szánt borokat készíteni, palackozás során a szükséges műveleteket, technológiákat alkalmazni. - A szőlőfeldolgozás, mustkezelés, erjesztés és a borkezelési folyamatokat irányítja és ellenőrzi. - A munkavégzés során alkalmazandó gépeket, berendezéseket képes szakszerűen működtetni. - Képes a felmerülő szakmai kérdések véleményezésére, a problémák komplex kezelésére, az optimális megoldások kiválasztására. - Képes korszerű középszintű irányítói, vezetői tevékenység végzésére, továbbá önálló vállalkozás alapítására. - Minőségbiztosítással, élelmiszer-biztonsággal kapcsolatos feladatokat lát el. - Képes a munkabiztonsági és munkaegészségügyi feladatok ellátására, környezettudatos magatartás formálására. - Képes a vállalkozás ügyviteli feladatainak ellátására, szakmai kapcsolat létesítésére és ápolására. - Képes az áruforgalmi folyamatok (beszerzés, készletezés, értékesítés) tervezésére, szervezésére, irányítására, ellenőrzésére. - Képes projekttervezésben és annak megvalósításában részt venni. - Képes munkája során alkalmazni az élelmiszer-technológiai, élelmiszer-biztonsági és minőségügyi ismereteket. - Képes alkalmazni a munkaegészségügy (a munkahigiéné és a foglalkozás-egészségügy), munkabiztonság legfontosabb alapfogalmait. - A felhasznált anyagokra vonatkozó alapvető jogszabályok ismeretében közreműködik az élelmiszerek előállításából, tárolásából, szállításából, tovább-feldolgozásából, felhasználásából adódó ember- és környezetkárosító hatások megelőzésével kapcsolatos feladatok ellátásában. - Alkalmazza a kommunikációs módszereket, képes információkat felhasználni és átadni, tárgyalási technikákat alkalmazni, számítógépes és telekommunikációs eszközöket használni. - Irányítja és ellenőrzi a szaktechnológiai gyártási folyamatokat, szem előtt tartva a minőségbiztosítás és minőségszabályozás, élelmiszer-biztonság, valamint a környezetvédelem elemeit. - Szőlőt termel, bort állít elő, biztonságosan üzemelteti a szőlészeti és borászati gépeket, berendezéseket. - Minősíti az alapanyagokat, a késztermékeket, valamint gyártásközi ellenőrzéseket végez. - El tudja látni a munka-, tűz-, környezetvédelemmel, higiéniával, minőségbiztosítással, élelmiszer-biztonsággal kapcsolatos alapfeladatokat. - Elemzi az alapvető gazdálkodási összefüggéseket, elvégzi a vállalkozás alapításával, működtetésével és megszüntetésével kapcsolatos számviteli, pénzügyi és munkaügyi alapfeladatokat. c) attitűdje - Együttműködik a munkáltató munka-, tűz- és környezetvédelmi, valamint higiéniai, minőségbiztosítási feladatait ellátó szakembereivel. - Nyitott tudásának fejlesztésére, az adott szakterület új eredményeinek befogadására. - Törekszik az újdonságok megismerésére, megértésére és alkalmazására. - Elkötelezett a minőségi szakmai munkavégzés iránt. - A jobbítás szándékával kritikusan, de együttműködési szándékkal szemléli saját munkáját és a környezetében zajló szakmai tevékenységeket. - Empatikus mások szakmai problémái iránt. - Törekszik a szakterületéhez kapcsolódó folyamatok mélyebb megértésére. - Nyitott az újabb termelési módszerek megismerésére és azok befogadására. - Érdeklődő a tudományos kutatás iránt, és törekszik annak etikai szabályait megismerni és azokat betartani. - Elfogadja szakmája társadalmi szerepét, értékeit.d) autonómiája és felelőssége - Munkahelyi vezetőjének útmutatása alapján irányítja és ellenőrzi a rábízott személyi állomány munkavégzését. - Intézkedik a technikai eszközök időszakos karbantartásáról, felügyeli a higiéniai műveletek elvégzését, ellenőrzi annak eredményét. - Figyelemmel kíséri a szakterülettel kapcsolatos jogszabályi, technikai és adminisztrációs változásokat. - Felelősséggel tartozik a saját és a rábízott munkaerő előírás szerinti munkavégzéséért. - Ellenőrzi a munkavégzéshez szükséges eszközök, anyagok meglétét (hiányosság esetén gondoskodik a pótlásról, ennek tényéről tájékoztatja munkahelyi felettesét). - Ellenőrzi és felismeri a szőlőtermesztés és a borelőállítás kritikus pontjait, kezdeményezi a szükséges intézkedések megtételét. - Ellenőrzi, illetve ellenőrizteti gépek, berendezések biztonságos működését. - Fel tudja mérni, hogy képes-e egy adott probléma, feladat megoldására. - Általános szakmai felügyelet, irányítás és ellenőrzés mellett önállóan végzi munkáját. - Operatív döntéseit a szakterület jogi, etikai szabályainak figyelembevételével hozza meg. - Felelősséget érez saját és az általa irányított szakmai csoport - munkaszervezeti egység - munkája, eredményei és kudarcai iránt. - Vállalja a felelősséget a szakterületével kapcsolatos következtetések levonásáért, önálló javaslatok megfogalmazásáért. - Önállóan képes szakmai ismereteinek bővítésére. - Felelősséget vállal a K+F tevékenységben végzett munkájáért, a létrehozott eredmények valódiságáért. - Szakmai beszámolóit, jelentéseit maga készíti el. 8. A felsőoktatási szakképzés moduljai és azok kreditértékei - valamennyi felsőoktatási szakképzés közös kompetencia modulja: 12 kredit; - a képzési terület szerinti közös modul: 21 kredit; - a szakképzési modul: 87 kredit, amelyből az összefüggő szakmai gyakorlat: 30 kredit. 9. A felsőoktatási szakképzés összefüggő szakmai gyakorlatának követelményei A gyakorlati képzés megszervezhető a felsőoktatási intézményben, illetve annak gyakorlati képzést biztosító szervezeti egységében (tangazdaság, tanműhely, laboratórium, taniroda), valamint a felsőoktatási intézmény által alapított gazdálkodó szervezetben, továbbá egyesületnél, alapítványnál és egyéb gazdálkodó szervezetnél.
|